Pénz- és tőkepiac

Január befektetői szemmel: állampapírok, Wizz Air, forint, valamint a Vodafone-eladás háttere – ezek voltak a Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

Az év első hónapjában kiderült, miért adta el magyar leánycégét a Vodafone, mekkora kamatra váltott a Bónusz Magyar Állampapír, s hogyan rugaszkodott el a forint a 400-as zónától. Mutatjuk a Világgazdaság legnépszerűbb januári cikkeit.

Régi trükk új köntösben: így verték át a horvátokat az új euróérmékkel 

Igencsak oda kellett figyelniük a horvátoknak a vásárlásoknál kapott visszajárókra, ugyanis számos helyen futhatnak bele a csalók nyomaiba. Régi trükk az eurót frissen bevezető országokban, hogy az egyeurós érmére rendkívüli módon hasonlító török lírával fizetnek, amit a kasszások ritkán szúrnak ki, ahogy a vásárlók is, akik visszajáróként kapják meg a jóval kevesebbet érő érmét. 

 

 

Ekkor még emelkedtek a kamatok, örülhettek a Bónusz befektetői is

Az addigi 11,3 százalékot követően jóval magasabb kamatozásra váltott a második legnépszerűbb lakossági kötvény , a Bónusz Magyar A háromhavonta kamatot fizető, változó kamatozású hitelpapír sokáig népszerű maradt, de népszerűsége nem érte el a Prémium Magyar Állampapírét.
 

Fotó: Kallus György /  Kallus György/Világgazdaság 

Hamar kiderült, miért kényszerült magyar cége eladására a Vodafone 

Jó néhány cikk született a 4iG–Vodafone-ügylet hátteréről, finanszírozásáról, arról azonban kevés szó esett, hogy mi motiválhatta a világ egy legnagyobb távközlési vállalatát a megállapodás megkötésére. A brit gazdasági sajtóból érdekes kép rajzolódott ki.

Logo,Of,Vodafone,Mobile,Operator,On,A,Street,In,Kiev,
Fotó: Shutterstock

 

Eladásra ajánlotta a Wizz Airt a Concorde

A Wizz Air a vártnál gyengébb harmadik negyedéves eredményei tükrében semlegesről eladásra módosította ajánlását a Concorde, célárát pedig részvényenként 21 fontról 20,5 fontra csökkentette.
 

Változott az egyik legnépszerűbb állampapír kamata 

Ismét változott a lakossági befektetők körében is népszerű 2027/B nevű állampapír kamata. A kamatláb a január 22-i kamatfordulót követően ezúttal csökkent, de nem számottevő mértékben: az elmúlt 3 hónapban 16,7 százalék volt az évesített kamatláb, ami április 22-ig 16,03 százalékra csökken. Ez magasabb volt, mint a 2022-es éves átlagos amely 14,5 százalék volt. 
 

Ekkor váltott magasabb hőfokra a Prémium Magyar Állampapírok kamata is

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) gyakran megújítja a PMÁP-ok kondícióit, így tett januárban is, régóta ez az állampapír a favorit a befektetőknél. 
 

Olajpiac: dörzsölhették a tenyerüket az autósok

Az év elején már csökkentettek a hordónkénti olajár-várakozásaikon a szakértők, alacsonyabb átlagárra számítanak 2023 egészére, mint novemberben – derül ki a Reuters felméréséből, amelyben harminc elemzőt kérdeztek meg az idei prognózisukról.
 

20221129 Algyő 
Algyői kőolaj- és földgázmező   Algyő kutatási terület  MOL  Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság
olajkitermelés  földgázkitermelést

Fotó: Kallus György  L20221129 Algyő Algyői kőolaj- és földgázmező   Algyő kutatási terület  MOL  Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaságolajkitermelés  földgázkitermeléstFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Négyhavi csúcson volt a forint, mindenki azt találgatta: meddig erősödhet még a hazai deviza? 

Jól indult az év a forint szempontjából, de ekkor még csak arról volt szó, hogy eltávolodhat-e a forint/euró kurzus a 400-as lélektani szinttől. Azoknak lett igazuk, akik a forint erősödésére számítottak. 
 

Stack,Of,20000,Hungarian,Forint,Banknotes,With,Ferenc,Deak,On
Fotó: Shutterstock

Főhetett a fejük a piramisjátékot reklámozó hírességeknek

Évekig előszeretettel álltak be egy-egy kriptopénz mögé a filmsztárok és sportolók, óriási összegeket szakítva ezzel, majd, ahogy elkezdtek becsődölni a kriptovállalatok, sorra hátráltak ki mögülük. A csalódott és magukat átverve érző befektetők mindenkit pereltek, akit csak tudtak. 
 

Dollármilliárdokat találtak az FTX felszámolói

Több mint 5 milliárd dollár értékben azonosított az FTX-hez kapcsolódó eszközöket készpénzben és likvid kriptodevizákban a csődbe menekült cég új vezetése, mely a felszámolást végezte – tárták fel a vállalat ügyvédei a csődeljárásnak helyet bíróságon. Több száz, könyv szerinti értéken 4,6 milliárd dollárt érő további értékesítésétésére is szükség volt az ügyfelek kártalanítása érdekében.

 

Vodafone pmáp magyar állampapír régi trükk Wizz Air
Kapcsolódó cikkek