Az Nvidia és befektetői számára is intő jel lehet, ami a Mobileye Global önvezető autókhoz csipeket és szoftvereket gyártó izraeli cég részvényeivel történt csütörtökön: a vállalat bejelentette, hogy az idei első negyedéves bevétele mindössze a fele lehet a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 458 millió dollárnak – nem sokkal később a részvényárfolyama valósággal a földbe állt, villámgyorsan 25 százalékkal szakadt be a kurzus.

Business,Concept,Of,The,Evolution,Of,Technology,,Expressed,By,A, Mobileye,
Beszakadt a Mobileye árfolyama, nincsenek biztonságban az Nvidia részvényei sem.
Fotó: Shutterstock

A túlzott piaci reakció annak tükrében kifejezetten furcsa, hogy az elemzői várakozások szerint a Mobileye termékei iránt a jövőben is folyamatosan növekedni fog a kereslet, ezzel párhuzamosan pedig a csipek árcédulája is egyre húzósabbá válik. Az előrejelzések szerint míg 2020-ban az önvezető autókhoz gyártott csipek átlagos értéke még csak 500 dollár volt, 2028-ra 1400 dollárig futhatnak az egységárak, ez pedig hosszú távon egyértelműen a gyártó cégek malmára hajtja a vizet.

Az elemzők szerint az, ami a Mobileye részvényeivel történt, kitűnő példázata az egyre általánosabbá váló, általuk csak ostoreffektusnak nevezett jelenségnek, amikor egy átmenetinek és relatíve visszafogottnak tekinthető keresleti visszaesés drasztikus változásokat eredményez az ellátási láncok több szintjén is. 

Erre a mesterséges intelligenciák és az önvezető autók térnyerése óta több eset is volt: ha egy autógyártó alkatrészhiány miatt nem tudja kielégíteni a termékei iránt fennálló keresletet, azért, hogy az ilyen helyzeteket a jövőben elkerülje, az aktuálisan szükséges alkatrészmennyiség akár többszörösét is megrendeli

Ez váratlan és jelentős extra rendelésállományt eredményez az alkatrészek, jelen esetben a csipek gyártóinál, akik a mesterségesen megugrott kereslet kielégítésére kapacitásbővítésbe kezdenek.

Most azonban ugyanennek a folyamatnak az ellentétes irányú lecsapódása sújtja a csipgyártókat: a termékeiket felhasználó cégeknél 

hatalmas raktárkészlet halmozódott fel múltbéli tartalékolásuk miatt, így jelentősen megvágják új rendeléseiket, 

túlkínálatot okozva ezzel a csipek piacán. A fölös készleteiket látva a csipgyártók visszavesznek gyártási ütemükből, lefelé módosítják értékesítési és bevételvárakozásaikat, ami a befektetői bizalom elillanását, ezáltal a részvényárfolyam beszakadását eredményezi.

Pillanatok alatt hatalmas korrekcióba kezdett a Mobileye részvényárfolyama

A Mobileye 24 milliárd dolláros piaci kapitalizációja ennek ellenére még mindig közel 40 százalékkal magasabb, mint volt a 2022-es, Intel által támogatott piacra lépésekor, a szakadás mértéke és hirtelensége azonban intő jel kell hogy legyen a csippiac jelenlegi királyára, az Nvidiára nézve is

Elcsavarta a befektetők fejét a mesterséges intelligencia tavaly, de jön az elszámolás

A Nasdaq gyenge évkezdése mögött az MI-kiábrándulás húzódhat. Több százmilliárd dollárnyi piaci értéket olvasztott le a piacok szilveszter utáni kijózanodása; az MI-nek pénzt kell felmutatnia, mert a befektetők türelme véges.

A mesterséges intelligencia berobbanásával értékét négy év alatt megnyolcszorozó Nvidia termékei iránt is kiugró mértékben nőtt a kereslet az elmúlt időszakban, másfél év alatt 350 százalékkal növelve meg a cég részvényeinek értékét, és egyes elemzők szerint kiváló helyzetbe hozva ezzel egy, a Mobileye-éhoz hasonló brutális korrekcióra is. Esetében viszont egy 25 százalékos korrekció 300 milliárd (!) dolláros leértékelődést jelentene.