Az év végi bónuszok összességében 21 százalékkal zsugorodtak az Egyesült Államokban 2022-höz képest – derül ki a bérszámfejtő szoftvereket készítő Gusto adataiból. A trend az összes iparágat érintette, a legnagyobb visszaesés az idegenforgalmi és a közlekedési szektor munkavállalóit sújtotta, 36 százalékkal. Ezzel szemben a technológiai cégek 3,8 százalékkal, míg a pénzügyi vállalatok 12,2 százalékkal kevesebb jutalmat fizettek az alkalmazottaknak.

Corporate,Business,Team,And,Manager,In,A,Meeting
Minden iparágban kevesebb bónuszt fizettek.
Fotó: Shutterstock

A pulykapénzt kapó foglalkoztatottak száma is mérséklődött: a 2021-es évhez képest 2023-ban 6,9 százalékkal kevesebb munkavállaló részesült bónuszban. A legnagyobb visszaesés a művészeti és szórakoztatóipari cégeknél volt tapasztalható. A Gusto adatait alátmáasztja a Challenger, Gray & Christmas novemberi felmérése is, amely szerint 2023-ban a cégek 34 százaléka úgy döntött, hogy nem adnak jutalmat decemberben, 

szemben az előző évi 27 százalékkal.

A két számjegyű csökkenést több tényező is magyarázza: az szárnyalása és a gyorsan felmondó munkavállalók miatt a vállalkozások 2023 előtt bőkezű decemberi bónuszokkal igyekeztek megtartani a dolgozókat. Azonban tavaly fordult a kocka, néhány iparágban, például a tech szektorban folyamatosak a leépítések, míg máshol a vállalkozások kevesebb munkaerőt vesznek fel. 

A munkavállalók kevésbé bíznak abban hogy találnak más állást, így a felmondások száma is visszaesett. Emiatt a munkáltatók kevésbé hajlanak arra, hogy nagyvonalú pulykapénzzel tartsák meg őket. A legnagyobb év végi jutalmat a pénzügyi területen dolgozók kapták 13 255 dollárral, ami 350 forintos árfolyamon számolva több mint 4,6 millió forint. Ám ez 12,2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ben.

Ebből a szempontból a tech szektor dolgozói sem panaszkodhatnak a 4800 dollárral, míg az idegenforgalmi ágazatban 937, a közlekedésben 997 dolláros bónusszal kellet beérniük a munkavállalóknak. Az átlagnál kevésbé csökkent a kiskereskedelemben fizetett jutalom az 1279 dollárral, itt a zsugorodás mértéke 16 százalék volt, míg az oktatás területén dolgozók 26 százalékos (1130 dollár) csökkenést szenvedtek el.

A pénzügyi szektorban az ukrajnai és a közel-keleti háború, valamint a Nyugat és Kína közötti feszültségek óvatosságra intették a pénzembereket, lelassították a befektetéseket és az üzletkötéseket. A bankok üzleti kilátásai sem kecsegtetők, így többen leépítésekkel vészelnék át a következő éveket, a cégek pedig idén is szerényebb bónuszokat fizethetnek.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a versenyszférához sorolt hazai cégek negyede (26 százalék) tervezett év végi jutalmat osztani a munkavállalóinak. Elsősorban a nagyobb, a külföldi (rész)tulajdonú, valamint az ipari és kereskedelmi társaságok körében elterjedt ez a gyakorlat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához tartozó Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet decemberi felmérése szerint.

Figyelmeztetés a munkáltatóknak: aki karácsonykor spórol a dolgozón, megkeserülheti januárban

Minden év decemberében magyarok százezrei reménykednek, hogy megjutalmazza a munkaadójuk az egész éves teljesítményüket. A szakértő szerint óriási a tétje a decemberi jutalomosztásnak, a munkavállalók ugyanis ilyenkor döntik el, hogy az adott cégnél folytatják-e a munkát, vagy inkább odébbállnak. Egy rossz évzárással akár a jövő évet is tönkreteheti a munkaadó.