Egymilliárd dolláros tőkeinjekcióval állítaná talpra az elmúlt hónapokban megreccsent New York Community Bancorpot (NYCB) a Mnuchin’s Liberty Strategic Capital, a Hudson Bay Capital és a Reverence Capital Partners által vezetett befektetői csoport, melybe a Citadel árjegyző cég is beletartozik. Az amerikai regionális bank idei teljesítménye 67 százalékos zuhanás, egy héttel ezelőtt egyetlen napon leolvadt a piaci kapitalizáció negyede, ám a tervezett tőkebevonás hírére szerdán 7,45 százalékot emelkedett a kurzus.  

New York Community Bank Stock Plummets After Troubled Earnings ReportNEW YORK, NEW YORK - FEBRUARY 08: A New York Community Bank stands in Brooklyn on February 08, 2024 in New York City.  New York Community Bancorp, a regional lender, shed about 60% of its value over the past eight days and its credit rating has been downgraded to Junk by Moody's. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A New York Community Bancorp (NYCB) vásárolta fel a tavaly márciusi bankpánik idején csődbe jutott Signature Bank eszközeit. Január végén épp az akvizícióval magyarázta a veszteséget és az osztalékcsökkentést. Aztán februárban bóvliba csapták a hitelminősítők. Március első napján pedig az okozott pánikot, hogy a menedzsment közölte: a kereskedelmi ingatlanok értékcsökkenésével összefüggő hitelkönyvi kockázatokat tárt fel egy belső ellenőrzés.   

A tőkeinjekcióval párhuzamosan a menedzsmentet is átalakítják.

Alig egy hét után távozik Alessandro DiNello vezérigazgató, és Joseph Otting, a Pénzügyi Ellenőrző Hivatal korábbi vezetője ül a helyére. Az egymilliárd dollárt intéző cégek képviselői pedig beülnek az igazgatóságba, ahonnan ugyanakkor távoznak az NYCB úgynevezett „örökös igazgatói”. 

A tőkebevonás érdekessége, hogy a befektetői csoportot Donald Trump volt elnök egykori pénzügyminisztere, Steven Mnuchin vezeti, aki korábban a Goldman Sachs partnere volt. Van gyakorlata a bajba jutott hitelezők kezelésében. Még a 2008-as pénzügyi válság idején vásárolta fel a szövetségi betétbiztosítás által lefoglalt IndyMac Bankot, melyet százmillió dolláros haszonnal értékesített később.

A befektetés értékelésénél figyelembe vettük a bank hitelkockázati profilját

– hangsúlyoza Steven Mnuchin, hozzátéve: elegendő tőkével rendelkezünk arra az esetre, ha a jövőben növelni kellene a céltartalékokat, hogy az NYCB megfeleljen a fedezeti előírásoknak. 

 

Az NYCB árfolyama 2024-től
 

A The Wall Street Journal párhuzamba állította az NYCB mostani kényszerű tőkebevonását egy másik regionális hitelező,

a Silicon Valley Bank tavalyi összeomlásával. 

Mert az Egyesült Államok második legnagyobb bankcsődje is egy kényszerű tőkeemeléssel indult.  

Az NYCB a 28. legnagyobb amerikai bank. Ráadásul az Egyesült Államokban a regionális bankok adják a vállalati hitelezés gerincét, és épp az amerikai középbanki szektorból sorjáztak év elején az aggasztó hírek. A kilátásokat rontja, hogy a Fed még ebben a hónapban  elzárja a tavalyi bankpánik idején nyitott válságkezelő hitelkeret olcsó forrását. Emellett a középbankok helyzetét azért is figyelik aggodalommal a befektetők, mert márciustól a közkeletű tőzsdei forgatókönyvek visszaesést jósolnak a részvénypiacon.