Pénz- és tőkepiac

Félhetünk bizony az üzemanyagártól, 95 dollárra is drágulhat az olaj

A geopolitikai kockázatok most mindent ütnek, bár a dollár erősödése fékezheti az áremelkedést. A dollárnak a péntek délutáni amerikai munkaerőpiaci adatok adhatnak impulzust.

Mától ízelítőt kapnak az olajpiaci hullámból a hazai autósok, amikor a kutaknál magasabb üzemanyagárakkal szembesülnek. Ennek hátterében ugyanis a gyenge forint mellett a Brent benchmark meglódulása húzódik. A Wall Streeten is meglepetést keltettek a 90 dolláros olajárak, mert a piacon sokan oldalazó mozgásra számítottak. A sávon belüli kereskedés felpöröghet, ha a befektetők trendet sejtve belevesznek az emelkedésbe. 

Male,Worker,Inspection,Record,Drum,Oil,Stock,Barrels,Blue,Horizontal
Fotó: Shutterstock

A benchmarknak számító Brent nyersolaj határidős jegyzése idén már 18 százalékot emelkedett, s október óta először haladta meg a hordónkénti 90 dollárt.  

A piac csak most ébred rá, hogy a kínálat egyre szűkösebb lesz

– mondta Paul Horsnell, a Standard Chartered árupiaci szakértője, aki 94 dolláros hordónkénti Brent olajárral számol ebben a negyedévben. Míg a Bank of America elemzői szerint a Brent hordónkénti ára idén nyáron 95 dolláron tetőzhet.

Nemcsak a nyári utazásra készülőknek kellemetlen a meglóduló olajár, de a kamatcsökkentésre készülő jegybankárok dolgát is megnehezíti, amennyiben a fogyasztói árak inflációja az Egyesült Államokban 3 százalék körül ragadt, felülmúlva a Fed célját. A drágább üzemanyagárak beszivároghatnak más áruk és szolgáltatások árazásába is.

Akár a 100 dolláros olajár is elképzelhető az idei évben

– vélekedett Trevor Woods, a Northern Trace Capital befektetési igazgatója. Az ohiói székhelyű fedezeti alap most a magasabb olajárakra fogad.

Látszólag minden az olaj árának emelkedése mellett szólhat, hiszen az olajkartell kitartott a termelés-visszafogás mellett, miközben az izraeli csapások a közel-keleti konfliktus kiszélesedésével fenyegetnek, az ukrán dróntámadások pedig már mélyen az orosz hátországban is elérik az olajfinomítókat. Ráadásul, az orosz olajipar súlyos alkatrészhiánnyal küzd.  

A piac egyik gyenge pontja a dízel iránti alacsony kereslet, a másik pedig az erős dollár

– adott hangot kételkedésének Doug King, az RCMA Capital vezérigazgatója. Véleményét erősíti az amerikai készletek váratlan bővülése és a világ tengerein úszó tankerekben pangó orosz üzemanyag növekvő mennyisége, ami arra utal, hogy nyomott áron is nehéz vevőt találni.

 

Péntek délután amerikai munkaerőpiaci adatok (nonfarm payroll) is érkeztek. Az elemzői konszenzus szerint márciusban 200 ezer új munkahelyet teremtettek a nem mezőgazdasági munkaadók az Egyesült Államokban. Februárban a várt 198 ezerrel szemben 275 ezer volt az új munkahelyek száma. Míg az amerikai munkanélküliségi ráta márciusban 3,8 százalékra csökkenhetett a februári 3,9 százalékról.

Ha az új munkahelyek száma jelentősen meghaladja az előzetes várakozásokat, akkor a dollár erősödésével kell számolni

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a gazdaság felpörgése ugyanis tovább tolhatja a várt és a Fed elnöke szerint még az idén esélyes kamatcsökkentési periódus startját. 

Mint mondta, 

alapesetben a dollár erősödése fékezné az olajár emelkedését, 

legalábbis a nyersanyagpiacokon ez a kötelező lecke. Ám ezúttal mindent felülírnak a geopolitikai kockázatok. Ráadásul, az Egyesült Államok növekvő olajkereslete és az OPEC+ változatlan termeléscsökkentése is támasztja az árakat. 

Amerika falja a munkásokat, rohamoz a dollár, a forint még állja

A februári 275 ezer után márciusban 303 ezer új munkahelyet teremtettek az Egyesült Államokban, miközben az elemzők csupán 200 ezret jósoltak. A hírre erősödött a dollár, míg a forint éppen csak megtorpant.

 

 

olajár WTI Brent
Kapcsolódó cikkek