„Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és közben azt várni, hogy az eredmény más legyen.” Albert Einsteinnek ez a mondása jutott eszembe, amikor megnéztem a ma kezdődött dubaji klímacsúcs weboldalát.

Start of World Climate Conference - RWE power plant30 November 2023, North Rhine-Westphalia, Grevenbroich: Steam rises from RWE's Neurath I and II lignite-fired power plants. The United Nations Climate Change Conference (COP28) begins in Dubai. At the conference in the United Arab Emirates, almost 200 countries discuss how global warming can be curbed. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az igazi kérdés az, hogy a már leszerelés alatt álló szenes turbinákból mennyit lehetne gyorsan újra bekapcsolni.
Fotó: AFP

Ahogy egy éve megírtam, az 1995 óta minden évben megismételt éghajlatváltozási konferencia sohasem működött: nagy ígéretek (lásd Párizsi Egyezmény 2015-ben) szerény vagy semmi konkrét eredmény. Ez a rövid írás azt próbálja bemutatni, hogy a nagy (és egyre nagyobb) konferencia helyett teljes paradigmaváltásra van szükség, ha valamit tényleg tenni szeretnénk a globális felmelegedés ellen.

Akik még mindig kételkednek a klímaváltozásban, azoknak az idei év megmutatta, hogy a globális felmelegedés sajnos egy nagyon is valós probléma. 2023 negatívrekord-év lesz: az 1880–1900-as, azaz az iparosodás előtti évekhez képest 155 százalékkal több szén-dioxid van a levegőben, az átlaghőmérséklet pedig már 1,2 Celsius-fokkal emelkedett. A londoni Natural History Museum jelentése szerint 2023. október végéig közel negyven olyan nap volt, amikor az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal meghaladta a preindustrial átlagot.

Hogyan reagált erre a kihívásra Európa?

Németország, az EU legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója bezárta a három utolsó atomerőművét 2023 áprilisában. A német kormány szerint politikailag nem helyes nukleáris termelés helyét átvette az erősen szennyező szén. 2023 a szenes erőművek reneszánsza lesz Németországban. A politikai vita már nem arról szól, hogy hogyan lehetne a széntüzelésű erőművek működési engedélyét csendesen meghosszabbítani: és mindez történt egy (papíron) zöld kormány alatt.

A jövő év egyik legnagyobb kérdése az, hogy vajon az új német kormány vissza tudja-e még hozni a zérókibocsátással termelő, nem időjárásfüggő, viszonylag modern atomerőműveket. Ha igen, akkor kérdés, hogy ez a Mátyás királyos „van is atomerőművem, meg nem is” játék hány milliárd eurójába fog kerülni a német adófizetőnek.

Egy másik uniós ország különadót vetett ki azokra a kibocsátókra, amelyek ingyenes szén-dioxid-kvótát kapnak az EU ETS (emission trading system) rendszerben. Ám majd ahogyan ezek a termelők átmenetileg vagy véglegesen leállnak, úgy kell az ott helyben meg nem termelt végtermékeket valahonnan behozni. Az főleg nem EU-országokból érkezik, gyakran közúton. Az uniós Fit for 55 program szempontjából ez nem egy szerencsés megoldás: régi és erősen szennyező, nem EU-gyárak felpörgetik a termelésüket, miközben a modern EU-gyárak leállnak.

Olajipari szakember és bankárok a küldöttek között

Sajnos nemcsak az EU, hanem a két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó ország, az USA és Kína is furcsán reagált a fent leírt éghajlatváltozásra. A COP28-konferencia tanácsadó testületében egyetlen kínai van, ő is olajipari szakember. Pedig a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyharmada kínai üzemekből származik. Ez tehát inkább olyan tessék-lássék részvétel, mint teljes kínai elkötelezettség a globális felmelegedés elleni fellépésre.

A másik nagy kibocsátó, az USA számára a globális felmelegedés egy marketingfogás: a karbonsemlegesség és a nettó zéró gyakran csak szlogen, ami segít egy terméket (legyen az zöldkötvény vagy kaliforniai bor) eladni. Az említett COP28 tanácsadó testületben öt amerikai van (az országra vetítve a legtöbb, közülük kettő befektetési bankár). Márpedig amíg Kína és az USA hozzáállása nem változik, addig az éves klímacsúcs egy vándortábor marad, ahol a hetvenezer (a tavalyi létszám kétszerese!!!) résztvevő karbonlábnyoma több kárt okoz a Földnek, mint hasznot.

Összefoglalva, a globális felmelegedés az emberiség egyik legnagyobb kihívása, ami ellen csak együtt és összehangoltan tudunk fellépni. Az elmúlt huszonnyolc év bebizonyította hogy a klímacsúcs egy szép gesztus, de a gyakorlatban nem működik. Ameddig a két legnagyobb kibocsátó csak a pálya széléről nézi a meccset, addig itt nincs remény győzelemre.