Az egészségpénztárnak számos előnye van. Az egyik legfontosabb nem is anyagi, de egyáltalán nem elhanyagolható. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy azok, akik rendszeresen félretesznek pénzt az egészségükre, hajlamosak többet foglalkozni az egészségükkel, mint azok, akik nem képeznek erre megtakarítást.

Nagyobb valószínűséggel megyünk el például éves szűrésekre, ha erre elve rendelkezésünkre áll az a szükséges összeg. Az egészségpénztár és az egészségtudatosság tehát gyakran kéz a kézben jár. Ez önmagában is hasznossá teszi az egészségpénztári tagságot, de tekintve, hogy ez egy megtakarítási forma, a legtöbben mégis forintokban mérik a hasznosságát. Különösen akkor, amikor a magánegészségügy már gyakran nem választás, hanem kényszerűség kérdése, és a gyógyszerek még a támogatás mellett is drágák.

Az egészségtudatosságot az állam adó-visszatérítéssel jutalmazza. Akár évi 150 ezer forintot is vissza lehet így igényelni a befizetett személyi jövedelemadónkból. Az abban az évben a pénztárba befizetett összeg 20 százalékát kérhetjük vissza minden adóbevalláskor az említett összeghatárig.

A maximális összegű adó-visszatérítéshez évi 750 ezer forintot kell befizetni, 750 ezer forint befizetésből tehát 150 ezer forintot visszaigényelhetünk, ami jelentős engedmény.

A 750 ezer forint magas összeg, és sokaknak meghaladja mind a lehetőségeit, mind a szükségleteit. Az egészségpénztár ugyanakkor önkéntes megtakarítási forma, így a pénztártag maga határozza meg, hogy a pénztár által megjelölt pár ezer forintos minimumon felül mekkora összeggel takarékoskodna az egészsége érdekében.

Mindig érdemes alaposan átgondolni, hogy mennyi pénzt költünk az egészségünkre. Aki gyermeket vár, és magánkórházban szülne, annak magas összeget célszerű befizetni, hisz a magánszülés 1 millió forint vagy afeletti összeg is lehet. Ez nagy összeg befizetését és a maximális adó-visszatérítés lehetőségét jelenti.

Stethoscope and calculator symbol for health care costs or medical insurance
Fotó: Getty Images

Ha főként gyógyszereket vásárolunk és magánorvoshoz járunk, akkor talán nem lesz szükség ekkora összegre. Ezzel persze a visszatérítés összege is alacsonyabb lesz, de arányait tekintve itt is 20 százalékot igényelhetünk vissza.

Érdemes azonban megvizsgálni az érem másik oldalát is. Az egészségpénztári számla fenntartása ugyanis költséggel is jár, ami az adó-visszatérítéssel és a hozammal elérhető előnyt némiképpen csökkenti.

Az egészségpénztári számlák kicsit másként működnek, mint a bankszámlák. 

Az egészségszámlán ugyanis nem fix havidíjat fizetünk a számlavezetésért. Helyette a befizetéseink adott százalékát vonja el a pénztár működési költségként.

Ez a levonás lehet sávos, ahol kis összegeknél még magas, akár 9 százalékos is lehet az elvonás, de nagyobb befizetéseknél nem ritkák a 2-4 százalék körüli levonások sem. A sávos levonást alkalmazó pénztárakkal általában azok járnak jobban, akik nagyobb összeg befizetését tervezik.

A levonás lehet egységes is, ahol a befizetett összeg nagyságától függetlenül 5,9–6,5 százalékot von le a pénztár működési költségként.

Látni kell, hogy bár a pénztári számla fenntartása viszonylag drága, az adó-visszatérítés miatt még mindig akár 12–17 százalékos megtakarítást érhetünk el vele az egészségügyi kiadásainkon. Tehát az egészségünkre költött összeg meg tudja tartani a vásárlóerejét.

Aki tehát valaha is költ az egészségére, jár magánorvoshoz, részt vesz szűrővizsgálatokon, és kiemelten akkor, ha drágább beruházásra készül, például egy ambuláns műtétet vagy fogászati beavatkozást végeztetne el magánkeretek között, esetleg szemüveget vásárol, feltétlenül megéri egészségpénztári számlán keresztül intéznie ezeket.

Azt se felejtsük el, hogy az egészségpénztár a nála tartott pénzt befekteti, és a tagoknak negyedévente hozamot fizet. Mivel az egészségpénztárak szigorú szabályok szerint és javarészt biztonságos eszközökbe fektethetnek be – mint amilyen például az állampapír –, jelenleg magas hozamokra számíthatnak azok, akik megtakarítást képeznének az egészségpénztárban.

Bár a pénztáraknak nem kell nyilvánosságra hozniuk az elért hozamaikat, a Patika Egészségpénztár 10 százalékot elérő hozamot prognosztizált 2023-ra, és vélhetően a többi pénztár is hasonló számokat tud produkálni.

De mi a helyzet azokkal, akik nem tehetik meg, hogy nagyobb összeget nélkülözzenek a havi költségvetésükből?

Az egészségpénztárak egy része ma már olyan modern egészségkártyát kínál, amely közvetlenül összeköthető a pénztártag bankkártyájával. Ilyen kártyából két típus is létezik.

Az egyik elérhető például az OTP Egészségpénztárnál. Ha az egészségszámlán nincs a fizetéshez elegendő összeg, akkor a bankkártyával összekötött egészségkártya közvetlenül a vásárláskor le tudja kérni a vásárláshoz szükséges összeget a bankkártyáról. A bankkártyáról a pénztár költségével megemelt összeg vonódik le. Ez bankkártyás pénztári befizetésnek minősül – amit azonnal el is költünk –, és így az adó-visszaigénylés ez után is kérhető.

A másik típusú automatikusan feltöltődő kártyát a Patika és az Új Pillér Egészségpénztárak kínálják. Itt beállíthatjuk, hogy ha az egészségpénztári egyenlegünk egy általunk meghatározott összeghatár alá csökken, akkor szintén egy általunk megjelölt összeg kerüljön át az egészségszámlánkra a bankkártyánkról. Ezzel a módszerrel szintén nem fordulhat elő az, hogy ott állunk az üzletben vagy a magánrendelőben, és nem tudunk fizetni.

Mi biztosítja, hogy valóban megérje egészségpénztári tagnak lenni?

Ahhoz, hogy valóban jól járjunk az egészségpénztárral, fontos, hogy adóbevalláskor ne felejtsük el visszaigényelni a pénztári befizetéseink után járó adókedvezményt. Ezt ugyanis nem kapjuk meg automatikusan, de az adóbevallásban mindössze pár kattintás.

Ezenkívül használjuk a pénztárak modern szolgáltatásait, ahol tudunk, fizessünk kártyával, és vegyünk igénybe szűrővizsgálatokat kínáló egészségbiztosításokat, alacsony díjas egészségbiztosításokat. Így nem csak a pénzünknél leszünk, de tovább egészségesek maradhatunk.