Mi az a trilemma?

A blockchain legfőbb előnyei közé tartozik a decentralizáció, a manipulációval szembeni ellenállás, valamint az adatok átláthatósága és visszakereshetősége. A blokkláncok azonban a három alapvető fontosságú terület – a biztonság, a skálázhatóság és a decentralizáció – legalább egyikén korlátozásokkal szembesülnek. A probléma megoldására tett kísérletekből adódó kihívások blokklánc trilemma néven váltak ismertté.

Mit jelent ez? Például ha egy hálózat egyszerre erősen decentralizált és biztonságos, valószínűleg nehézségek lesznek a nagyobb mennyiségű tranzakciók gyors feldolgozása során. Ugyanez igaz fordítva is: ha egy hálózatot úgy optimalizálnak, hogy képes legyen nagy mennyiségű tranzakció kezelésére, akkor az gyakran a decentralizáció vagy a biztonság rovására megy.

2,Blocks,Clashed,Creating,A,Spark,Inside,Blockchain,System,-
Fotó: Shutterstock

A megoldásra tett kísérletek

A blockchain trilemma komoly fejtörést okoz a terület szakértőinek. A technológia fejlődésével azonban számos innovatív megközelítés született, amelyek célja a trilemma feloldása vagy legalább a három aspektus közötti kompromisszumok optimalizálása. Van már néhány olyan terület, ahol a fejlesztők próbálkozásai ígéretesnek tűnnek.

Ezek egyike a konszenzus mechanizmusok fejlesztése. A Proof-of-Work (PoW), mint például a bitcoinhálózat által használt mechanizmus biztonságos, de energiaigényes és nem skálázható jól. Ezzel szemben a Proof-of-Stake (PoS) mechanizmusok, mint amilyet az Ethereum 2.0 is alkalmaz, kevesebb energiát igényelnek és jobban skálázhatók, miközben próbálják megőrizni a biztonság és decentralizáció egyensúlyát. A Delegated Proof of Stake (DPoS) tovább finomítja a PoS rendszereit, javítva a skálázhatóságot és gyorsítva tranzakciók lebonyolítását, ám kérdéseket vet fel a decentralizáció területén.

Figyelemre méltó előrelépést jelentenek a területen a Layer 2 megoldások is. A Lightning Network és a hozzá hasonló protokollok egy második réteget (Layer 2) hoznak létre a blokklánc alaparchitektúrája fölé, lehetővé téve a tranzakciók gyorsabb és költséghatékonyabb végrehajtását, miközben a biztonságot és decentralizációt továbbra is a fő blokklánc kezeli. Ezek a megoldások kvázi lehetővé teszik a tranzakciók kiszervezését a fő blokkláncról, ezáltal csökkentve a hálózat terhelését és növelve a tranzakciósebességet anélkül, hogy a blockchain struktúráját módosítanák​​​​.

Egy további említésre érdemes kísérlet a sorban a sharding. Ez a blokklánc adatbázisát kisebb részekre, úgynevezett shardokra osztja, lehetővé téve a hálózat különböző részein történő párhuzamos feldolgozást. Ezáltal a teljes rendszer képes több tranzakciót kezelni anélkül, hogy a biztonság vagy decentralizáció rovására menne.

A negyedik ilyen terület pedig az interoperabilitás. Itt a különböző blokkláncok közötti összeköttetések létrehozása nemcsak a skálázhatóságot javíthatja, hanem új lehetőségeket is nyithat a decentralizált alkalmazások számára. Az interoperabilitás a különféle hálózatok erősségeit ötvözve képes kezelni a trilemma egyes aspektusait.

Eredmények és jövőbeli kilátások

A kutatók és fejlesztők folyamatosan dolgoznak új megoldásokon, amelyek javíthatják a blokklánchálózatok teljesítményét a trilemma minden aspektusában. A kvantumrezisztens kriptográfia, az új konszenzus mechanizmusok és a fejlett sharding technikák mind olyan területek, amelyek a jövőben képesek lehetnek megoldani a problémát. Ezek a fejlesztések ígéretesek a biztonságosabb és hatékonyabb blokklánc-infrastruktúrák létrehozása szempontjából.

Az Ethereum 2.0, a Polkadot, és a Cardano például olyan projektek, amelyek különböző megközelítéseket alkalmaznak a trilemma kezelésére. Míg az Ethereum 2.0 a Proof of Stake (PoS) konszenzus mechanizmust és a shardingot alkalmazza a skálázhatóság és a biztonság javítása érdekében, addig a Polkadot és Cardano a hálózatok közötti interoperabilitás és a speciális konszenzus algoritmusok révén próbálja meg elérni ezt.

Az új technológiák, mint a kvantumszámítógépek és a mesterséges intelligencia további lehetőségeket nyithatnak meg a hálózatok biztonságának, skálázhatóságának és decentralizációjának javítására. A szektorban tapasztalható folyamatos innováció a globális fejlesztői közösség együttműködésével párosulva ígéretesnek tűnik a trilemma feloldására. Az erőfeszítések jelentős előrelépést mutatnak ugyan, de a megoldások további finomítása elengedhetetlen.