Döntöttek az új árakról

A gáznál a hétszeres lesz a piaci ár, míg az áramnál az eddigi ár kétszeresét határozták meg mint lakossági árat, amit a háztartások számára meghatározott kedvezményes határ feletti fogyasztásért fizetni kell. 

A kedvezményes határ a korábban is közölt, átlagosnak tartott áram 210 KWh/hó, illetve a gáznál a 144 m³/hó. Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos Tusnádfürdőn tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

nem a tényleges energiaárakat hárítják át a lakosságra. 

Gáz esetében 144 m³/hó, azaz 1729 köbméteres éves fogyasztásig marad az eddigi rezsicsökkentett tarifa, ami 102 Ft/m³. Ezt meghaladó fogyasztás esetén 747 Ft/m³ lesz az új piaci ár, ami a versenypiaci árat tükrözi. A kormány bevezette az áram esetében a lakossági ár fogalmát a 210 kWh/hó mennyiségen túli lakossági fogyasztás vonatkozásában. A limit alatt rezsicsökkentett 36 Ft/kWh, felette pedig a lakossági ár 70 Ft/kWh lesz. Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, felette 62,9 forint és a H tarifa korlátlanul 36 forint marad. 

Mikor jár a kedvezmény?

A csütörtök reggeli Magyar Közlönyben megjelentek szerint a július 31. előtti fogyasztás nem befolyásol semmit, azonban augusztus 1-től az éves fogyasztási szint időarányos részét veszik majd figyelembe az új tarifák szerint. A kedvezményes limit tehát nem éves fogyasztást vesz figyelembe, hanem a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján történik az elszámolás és a limit felett már érvényesíti a szolgáltató a lakossági piaci árat és a versenypiaci költségeket. Felmerül a kérdés, hogy mit kezdjünk május és szeptember között 144 m³ gázzal, hiszen fűtési szezonon kívül ennek töredéke fogy el egy olyan háztartásban, ahol csak vízmelegítésre és főzésre használják.

Decemberben viszont egy 48 m²-es lakás fűtésére is elment 190 m³ gáz, ami tavaly 18000 Ft körüli összeg volt, míg az új számítás szerint 51000 Ft lesz.

Tehát éves szinten hiába fogyasztunk a megszabott kedvezményes határ alatt, a közlöny 5. pontjában felsorolt Egyéb rendelkezések része miatt még azok is sokkal nagyobb számlára készülhetnek, akik eddig sem a 300 m²-es, két generációs családi házat fűtöttek.

Megkapják a lakástulajdonosok is a kedvezményt?

Társasházak esetén a lakások száma alapján számolják majd az átlagfogyasztást a házközponti fűtés gázszámla kiállításakor, azonban nem lélegezhetnek fel maradéktalanul a tulajdonosok. 

Sok társasházban 40 éves elavult liftek vannak, a szellőző motorok régiek, nincs mozgásérzékelős LED-es világítás,

amelyek miatt az áram költség jelentős teher volt eddig is a közösségek számára. 

A kormányrendelet értelmében a meghatározott kedvezményes többletmennyiség igénybevételéhez a társasház képviselője, illetve a lakásszövetkezet elnöke kell hogy nyilatkozzon az egyetemes szolgáltató részére mérési pontonként (felhasználási helyenként), hogy lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról. Az egyetemes szolgáltató a meghatározott kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, azonban ahhoz, hogy az augusztusi számla kedvezményes tarifával készüljön el, augusztus 15-ig kaptak lehetőséget a képviselők nyilatkozni.

rezsi
számla
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A lakás és nem lakás célú ingatlanok az Alapító okiratból és a Földhivatal nyilvántartásából is ellenőrizhetőek, amit a szolgáltató bármikor megtehet és amennyiben nem valós adatok szolgáltatnak a lakóházak képviselői, akkor a versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.

Sok társasházban nagy lakásokat osztottak fel kisebb egységekre, vagy a tetőtér eladás után létrehozott lakóegységek maradtak egy helyrajzi számon és a külön használati egységeket úgynevezett használati megosztással értékesítették. Ezekben az esetekben például a 160 m²-es lakás, vagy 400 m²-es lakás funkcióra kialakított ingatlan egyetlen albetét, egy felhasználási helyként kezeli a szolgáltató és a társtulajdonosok egymás között nem szolgáltató által hitelesített almérőkkel szoktak elszámolni. A megosztott lakások árai eddig is alacsonyabbak voltak, mint a hasonló alapterületű és adottságú, de önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanoké, mostantól azonban a rezsi költségek elszabadulása várhatóan lefelé fogja taszítani az értéküket.

Ezekben az ingatlanokban lesz a legnagyobb mértékű áremelkedés, hiszen egy fogyasztási helyként kezeli a szolgáltató.

A megoldás a műszakilag különválás lenne, ahol ez fizikailag lehetséges, amihez társasházi hozzájárulás és különböző engedélyek is kellenek, hiszen az új közös mérők felhelyezése és mérési pontok kialakítása közös tulajdont is érint. 

Az energiapazarló régebbi ingatlanok fenntartási költségei is biztosan drasztikusan növekedni fognak, a kereslet ez a két típus iránt várhatóan tovább csökken.