Magyar gazdaság

Munkába állt az első robot a magyar magánegészségügyben

Elsőként a Wáberer Medical Centerben vált elérhetővé a robotasszisztált műtéti technika, amelynek során a gépet kezelő orvos – mint egy orgonista – a kezeivel és a lábaival egyaránt irányítja a hihetetlenül precíz mozdulatokra képes gépet. Először az urológiai, majd a nőgyógyászati és az általános sebészeti műtéteknél fogják bevetni.

„Ezzel a robottal olyan érzés műteni, mintha beleugranánk a beteg hasába, és onnan látnánk, mi a probléma” – jellemezte röviden prof. dr. Tenke Péter urológus, mi a különbség az új technológia és a korábbi műtéti eljárások között. A gépet bemutató sajtótájékoztatón, a Wáberer Medical Centerben (WMC)

egy szőlőszem meghámozásán, majd összevarrásán keresztül szemléltették is a robot hihetetlen precizitását.

Ennek során egyértelművé vált a robotasszisztált műtétek számos előnye: a sebész négy robotkarral dolgozik, ezek olyan eszközöket mozgatnak, amelyeknek a csuklószerű végződései az emberi kéz mozgásterjedelmét messze meghaladják. Az orvos tízszeres nagyításban, három dimenzióban látja a szervet, amellyel dolgozik – az operáció így a milliméter töredékének pontosságával végezhető. A sebész kezének mozdulatait folyamatosan analizáló szoftver képes kiszűrni a bizonytalan mozgásokat, a kézremegést is, hogy még biztonságosabbá tegye a beavatkozást.

Szigeti Hajnalka
szőlő, robotorvoslás
Robottechnika a gyakorlatban: a robotkarok a szőlőt műtik éppen, háttal, zöldben pedig a sebész dolgozik. Fotó: VG

Dr. Tenke Péter elmondása szerint a robotasszisztált műtéteknél minimalizálható a fertőzés lehetősége, kiszűrhetők az esetleges komplikációk, a vérveszteség mértéke nagyságrendekkel csökkenthető, és a sebész mozgástere is kiterjesztettebbé válik, mint a laparoszkóppal végzett műtét esetén. A Wáberer Medical Centerben is dolgozó orvos kiemelte, hogy a betegek gyógyulási és kórházban tartózkodási ideje ugyancsak jócskán lerövidül.

A sebészeti robotokat 2000 óta alkalmazzák világszerte, mintegy 7500 robot segíti hatvanezer képzett sebész munkáját, akik a Da Vinci nevű eszköz segítségével már 12 millió sikeres beavatkozást végeztek el. 

Ma minden tizenkilencedik másodpercben történik egy robotsebészeti műtét a világban.

Az eljárás már itthon sem ismeretlen, Magyarországon az első robotasszisztált műtéti eljárásokat 2022-ben kezdték az Országos Onkológiai Intézetben, majd a Jahn Ferenc Kórházhoz, a Semmelweis Egyetemhez és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjához is került egy-egy eszköz.

Wáberer György a sajtótájékoztatón elmondta, amint lehetőségük adódott, hogy beruházzanak az egymilliárd forintot érő Da Vinci készülékbe, nem hezitáltak, így a magyar piacon a magánegészségügyben elsőként náluk műthetnek ezzel az orvosaik. Ugyan elsőre óriási összegűnek tűnik a beruházás, ám a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy hosszú távon költséghatékonyabb, mint a hagyományos műtéti eljárások.

Szigeti Hajnalka
szőlő, robotorvoslás
Képernyőkön bárhonnan követhető egy robotasszisztált műtét. Fotó: VG

Dr. Mári Róbert, a WMC ügyvezető igazgatója azt prognosztizálja, hogy az egészségügyben a mesterséges intelligencia forradalmi változásokat hozhat a következő években, ezeket a trendeket folyamatosan nyomon követik, és törekednek arra, hogy az újdonságokkal mielőbb fejleszthessék a saját szolgáltatásaikat. Ennek egyik oka a páciensek egészsége, a másik, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozhassanak együtt.

A robottechnikával ugyancsak csökkenthető a hazai orvosok túlterheltsége, kisebb számú szakszemélyzet szükséges egy műtét elvégzéséhez, és rövidebb idő alatt is zajlanak le a beavatkozások. 

Nem mindegy, hogy egy ötórás műtét során a sebész végig görnyedten áll, vagy egy kényelmes székből kezeli a robotot, amelyen keresztül a beavatkozást végzi.

A beteg a robotasszisztált műtétek után jóval kevesebb időt tölt a kórházban, kevésbé terheli a – szintén fogyatkozó – ápolószemélyzetet és a kórházi infrastruktúrát. „Az sem mindegy természetesen, hogy milyen állapotban kerül haza a beteg, és hogy milyen hamar állhat vissza a munkába” – hangsúlyozta dr. Tenke Péter. 

Prosztatarákkal műtöttek esetében látható, hogy a beteg öt nap után katéter nélkül képes távozni a kórházból,

míg korábban, a feltárásos műtétek végeztével ez a folyamat három hétig is elhúzódhatott, ami testileg és lelkileg egyaránt nagyon megterhelő. A méheltávolítás után a beteg akár másnap hazamehet, a méhsüllyedés kezelése után aznapi távozás is elképzelhető. Ha pedig felgyorsul az ellátás menete, csökkennek a várólisták is.

Ma hazánkban harmincöt képzett sebész végezhet robotasszisztált műtéteket. Ők a gyártó által indított online kurzust végezték el, majd szigorú vizsgákat tettek, illetve a pilótákhoz hasonlóan szimulációs gyakorlatokat teljesítettek. A licenc megszerzésének része, hogy három hónap alatt ötven műtétet szükséges elvégezni, így lesz az – amúgy is gyakorlott – orvosok kezében kiváló ez az új technika.

A robottechnikával végzett beavatkozások a WMC-nél kettő- és hárommillió forint közötti összegért elérhetők.

Németországban ezek az árak 12–14 ezer euró, Romániában 9–10 ezer euró között alakulnak.

Az eseményről készült videót itt tekintheti meg.

 

robotasszisztált beavatkozás műtét Wáberer magánegészségügy
Kapcsolódó cikkek