Magyar gazdaság

Rácsodálkozik az ország: kenyai vendégmunkásokat dolgoztatnak Szombathelyen

Egy multinacionális vállalat foglalkoztatja őket, ahol már 35 kenyai vendégmunkás dolgozik.

Az IVI Technology szombathelyi telephelyén jelenleg harmincöt kenyai vendégmunkás dolgozik, akik betanított munkát végeznek, írja a Nyugat.hu.

African,American,Female,Worker,Going,Through,Inventory,List,While,Checking
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A cég azt közölte a lappal, hogy az első kenyai csoport 2023 év elején érkezett Magyarországra, a második csoport pedig október végén. Az is kiderült, hogy a 35 kenyai közül mindössze kettő nő.

A cég a kiválasztás során tudatosan törekszik a női munkavállalók bevonzására, de az eddigi tapasztalataink alapján a hölgyek kevésbé nyitottak a külföldi munkavégzésre

közölte az Ivy Technology, hozzátéve, hogy Szombathelyen a kenyai származású dolgozók mellett még hat másik nemzet képviselői dolgoznak a magyar munkavállalókkal közösen. Pákozdi Gábor, HR-igazgató azt írta a lap megkeresésére, hogy reméli, többen megtalálják a számításukat Magyarországon, megszeretik a magyar kultúrát és ennek megfelelően integrálódnak a magyar társadalomba, hosszabb távon gyökeret eresztenek. Más országból származó munkavállalóik esetében már több pozitív példával is találkoztak: ők megszerették Magyarországot és tartósan el tudják itt képzelni az életüket.

Egy éve a filippinók érkezése volt az újdonság

A lap emlékeztet rá, hogy egy évvel ezelőtt nagy hír volt Szombathelyen, hogy a város több üzemébe is Fülöp-szigeteki vendégmunkások érkeztek. 

Azóta a Fülöp-szigetekiek egyre inkább részévé váltak Szombathelynek, jelenlétüket megszokták az ott lakók.

Az Ivy Technology 100 százalékban külföldi tulajdonú vállalat, a jelenleg hatályos magyar jogszabályok értelmében a magyarországi munkavállalói létszámának húsz százalékáig – a magyar munkajogi szabályok betartása mellett – szabadon foglalkoztathat külföldi munkavállalókat. 

Korábban írtunk róla, egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány Magyarországon, épp ezért készült új vendégmunkás-törvény, ami november elsejével lépett volna életbe, és összesen 2 évben maximálta volna az itt-tartózkodás hosszát, ám ezt azóta visszavonta a kormány. A készülő új jogszabály várhatóan az eddigieknél is szigorúbb lesz, és úgy tudjuk, hogy egy komplexebb kodifikáció részét képezheti.

Egy vendégmunkás három magyar munkahely megmaradásához is hozzájárulhat

A külföldi vendégmunkások bevonása magyar munkahelyek védelméről is szól, hiszen ha nincs elég munkaerő, a vállalatok könnyen dönthetnek úgy, hogy áthelyezhetik a termelést máshová, ahol ez a probléma kevésbé égető – mondta a Világgazdaságnak az egyik legnagyobb hazai munkaerő-kölcsönző és toborzó vállalat vezetője. A vállalatok kényszerhelyzetben vannak, hiába lenne olcsóbb hazai foglalkoztatottakat alkalmazni, ha nemes egyszerűséggel elfogyott a hadra fogható munkaerő.

 

kenya Ivy Technology Szombathely országszerte vendégmunkás
Kapcsolódó cikkek