Az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált az a másfél évtizeddel ezelőtti nap, amikor a budapesti Costes étterem világszinten is a figyelem középpontjába került az első Michelin-csillag elnyerésével.
Magyarország első Michelin-csillaga a hazai fine dining kultúra elismerését is jelentette egyben.
Az időközben legendássá vált napról feljegyezték, hogy Miguel Rocha Vieira, az étterem akkori séfje, akik akkor épp külföldön tartózkodott, de 60 nem fogadott hívás és számos üzenet ébresztette.
Az elismerés 2010-ben hatalmas lendületet adott a Costes nemzetközi ismertségének. Gerendai Károly, a Costes Restaurant alapítója és tulajdonosa szerint
a Michelin-csillag nemcsak presztízst, hanem komoly felelősséget is jelentett, hiszen az elvárásoknak folyamatosan meg kellett felelni.
Gerendai több, korábbi interjúban hangsúlyozta, hogy a Costes üzleti modellje eredendően nem a nyereségességre épült, hanem a fine dining élmény és a minőség iránti elkötelezettség meghonosítását tűzte ki célul, amit a Michelin-csillag vissza is igazolt.
A Costes vendégköre 90 százalékban külföldi látogatókból állt, akik körében a skandináv, angolszász, izraeli és távol-keleti vendégek dominálnak, míg a magyar vendégek számára az étterem gyakran különleges alkalmak helyszíne.
Az első Michelin-csillagos magyar étterem az elmúlt években már három markáns korszakot élt meg, ezalatt több ikonikus séf járult hozzá az étterem hírnevének öregbítéséhez a csapat visszaemlékezése szerint.
Az első markáns korszak, a Miguel Rocha Vieira által irányított „aranykor” a tűpontos precizitásról és perfekcionizmusról szólt – fogalmaz Tóth Gergely, a Costes Group fine dining divíziójának vezetője, aki a Costes jelenlegi csapatát a leghosszabb ideje erősíti.
Miguelről azt mesélik, hogy katonai szigort tartott, soha nem mehetett ki úgy étel a vendégeknek, hogy az ne lett volna tökéletes. Ez volt
az aranykor, amikor a Tripadvisoron a vendégek a világ TOP 20 étterme közé választották a Costest.
Hollywoodi sztárok helye volt a budapesti étterem, ahová mindenki be akart jutni.
Miguel után a következő korszakalkotó séf Palágyi Eszter volt, aki a helyi alapanyagok és kreatív tálalás felé fordította a fókuszt.
Esztert rendkívüli ötletei, mint például a cukorüvegből fújt citrom vagy a robbanó cukorral töltött desszertek tették emlékezetessé.
Folyamatos útkeresés volt ez.
A Covid után következett a harmadik, a legújabb korszak, amelyet Rácz Jenő neve és irányítása fémjelez.
Azoknak főzünk a Ráday utcában, akik hisznek a klasszikus ételekben. Számunkra ezek az ételek fontosak, és az a missziónk, hogy őrizzük őket
– mondja Rácz Jenő séf ezzel kapcsolatban.
Induláskor a Costes igazi úttörő szerepet töltött be: a kísérletezés hajtotta a csapatot. Mostanra ez változott, a Costes Restaurant ma már a gasztronómiában klasszikusnak számító értékek megőrzéséről szól – teszi hozzá Tóth Gergely.
Az első Michelin-csillagos étterem konyháján számos, a hazai gasztronómiát meghatározó szereplő dolgozott hosszabb-rövidebb ideig, többek között
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.