Zöldgazdaság

Döcög a zöldítés, elúszhat a kibocsátásmentesség elérése Európában

Brüsszel a 40 milliárdos innovációs alapon keresztül támogatja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló projekteket, ám a fejlesztések lassan haladnak.

Mindössze egy létszámcsökkentésben lévő napelemgyártó, egy végül Amerikában beruházó akkumulátorgyár és egy energiahiány miatt leállt zöldhidrogén-projekt képezi az Innovációs Alap eddigi eredményeit. 

France, Gironde, Bassin d'Arcachon, Audenge, photovoltaic power plant (aerial view) (Photo by HAUSER Patrice / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Hatalmas napelempark. Egyre több van belőlük, de még több kellene / Fotó: Hauser Patrice / Hemis / AFP

A lista szerény és igen rövid, ha nem sikerül ezen fordítani, akkor biztosan nem lehet elérni a nettó zéró kibocsátást az évszázad közepére. 

Pedig az Innovációs Alap jelentőségét még a kutatók is elismerik:

Kötelező a sikerhez

– mondta Marcus Ferdinand, az oslói Veyt kutatócég analitikai igazgatója. Hozzátette, enélkül az új technológiák nem tudnak jelentős szerepet játszani a kibocsátáscsökkentésben, ami nélkül nem valószínű, hogy a blokk el tudja érni 2040-re a kibocsátásmentességet.

Nagy tervek voltak

Négy évvel ezelőtti indulása óta az alap több mint 6 milliárd eurót különített el a tiszta technológiák fejlesztésére, Európa legnagyobb szennyezőinek szén-dioxid-megkötésére, emellett a nagy energiatermelők, például a Shell és a német RWE hidrogén előállítására irányuló erőfeszítéseik támogatására. 
Persze a napelemgyártók támogatása is kiemelt feladat volt: a Bloomberg elemzése szerint 

750 millió eurót utaltak át olyan üzemeknek, amelyek azóta felhagytak a gyártással, és elbocsátották alkalmazottaikat is. 

A helyzet miatt nincs kétségbeesve Kurt Vandenberghe, az Európai Bizottság éghajlati főigazgatója, ugyanis szerinte lehetett tudni, hogy egyes projektek nem fognak működni, a kockázat nagy, de a piac önmagában kitermeli majd az igazán hasznos befektetéseket, a sikertelen fejlesztések pedig nem jelentenek pénzkidobást. Hozzátette azt is, hogy a kifizetések szakaszosan történnek, így a nem megvalósuló beruházások nem is kapják meg az összeg nagy részét.

De ki tömi pénzzel?

Az Innovációs Alap a leginkább szennyező szennyező iparágakból szedi be milliárdjait, és elvben ezekbe a szektorokba forgatja is vissza, ugyanis ezen területeket fejleszti-zöldíti. Közben Brüsszel egyre szigorítja a környezetvédelmi normáit, egyre több cégnek kell fizetnie, miután túllépi a kibocsátási plafont.

A gyakorlat kevésbé szép

Az eddigi legnagyobb támogatások között szerepelt 200 millió euró, amelyet a svájci Meyer Burger Technology AG napelemgyártó cégnek utaltak, új gyártóbázisának építésére. A cég azonban beruházások helyett azt jelentette be, hogy bezárja egyik németországi üzemét, és a gyártást az Egyesült Államokba telepíti át.

A photo taken on December 7, 2021 shows wind turbines of the Storheia wind farm, one of Europe's largest land-based wind parks, in Afjord municipality, Norway. On a gusty mountain crest, the Jama brothers weave between wind turbines that stretch as far as the eye can see, on what used to be their animals' winter pasture. Climate emergency or not -- for these reindeer herders, the turbines have to go. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Egy másik napelemgyártó, a svéd Midsummer 30 millió eurót kapott, hogy felépítse a lényegében napelemmel integrált háztetőlemez-gyártó üzemét. Ehelyett a társaság tavaly elkezdte elbocsátani alkalmazottainak felét, költségcsökkentésre hivatkozva, ugyanis több mint 200 millió koronás veszteségről jelentett. Persze a társaság magyar származású kommunikációs vezetője megmagyarázta a lépést. Karaszi Péter szerint a létszámcsökkentésre azért van szükség, hogy a társaság versenyképesebb legyen az olcsó importtal szemben.

A zöldhidrogén a fő gond 

Akár a földgáz klímabarát alternatívája is lehetne az úgynevezett zöldhidrogén égetése.

Ezt az alap vezetői tudták, és bőven költöttek ilyen projektekre is – többségében azonban sajnos kidobott pénznek bizonyultak az erre a célra elutalt eurók. Ugyan a technológia igen jól cseng, de egyelőre mégsem tűnik gazdaságosan megvalósíthatónak. A zöldhidrogén ugyanis sokkal drágább, mint a manapság általánosan használt, földgázzal előállított fajta. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt időszakban megugró villamosenergia-árak és a megdráguló finanszírozás tovább nehezítik a projektek megtérülését. 

Jelenleg egyszerűen túl drága

– foglalta össze a lényeget Dyonne Rietveld, a holland Uniper ügyvezető igazgatója. Hosszas számolás és piacelemzés után az Uniper egyszerűen visszautalta a kapott támogatást az alapnak.

Vannak azért, akik nem adták fel a zöldhidrogén-projektet. A német Iqony GmbH energiavállalat 49 millió eurót kapott egy olyan létesítmény felépítésére Düsseldorf közelében, amely az északi-tengeri szélerőműből származó villamos energia segítségével állítana elő zöldhidrogént. Ez is csak terv egyelőre, és a gondok már tornyosulnak a cég előtt. A legnyilvánvalóbb az, hogy a szélerőművek nem kötnek szerződést a céggel, ugyanis Németországban kevés új kapacitást állítottak üzembe.

Fény az alagút végén

Üdítő kivétel egy norvégiai projekt, amely az ausztrál Fortescue Ltd. bányászati ​​óriáshoz köthető. A beruházás lényege, hogy hidrogént állítanának elő a norvég vízerőművek energiájának felhasználásával, abból ammóniát készítenének, amelyet a hajózás használna fel üzemanyagként. Thor Magnus Rovik, a Fortescue országmenedzsere szerint jó úton haladnak a jövő évi végső döntés meghozatala felé.

Összességében látható tehát, hogy – bármekkora szükség lenne is rájuk – még a nemrég átélt ellenére és központi támogatások segítségével sem megvalósítható számtalan zöldprojekt, ami előrevetíti, hogy nem lesz zökkenőmentes a teljes kibocsátássemlegesség elérése Európa számára. 

 

akkumulátorgyár létszámcsökkentés fenntarthatóság hidrogénprojekt
Kapcsolódó cikkek