A német fegyvergyártó Rheinmetall kész jelentősen megnövelni a harckocsi- és tüzérségi lőszerek gyártását, hogy kielégítse az erős ukrajnai és nyugati keresletet, üzemeiben pedig hamarosan akár HIMARS-rakétavetők is készülhetnek – nyilatkozta Armin Papperger, a vállalat vezérigazgatója a Reutersnek.

20 August 2022, Berlin: The "Rheinmetall" logo is on a Bundeswehr transport vehicle at the German government's Open Day under the motto "Democracy invites" on the grounds of the Federal Ministry of Defense
Fotó: Getty Images

A lőszerek iránti kereslet az orosz–ukrán háború kirobbanása óta ugrásszerűen megnőtt, nemcsak a harctéren való tömeges felhasználásuk miatt, hanem azért is, mert a nyugati hadseregek a saját készleteiket feltöltik és modernizálják, ezzel felkészülve a lehetséges moszkvai agresszióra.

Az európai hadiipar a több évtizede tartó békeidő után most magasabb fokozatba kapcsolt, hogy kielégítse a megnövekedett keresletet. Az ágazat egyik legnagyobb óriása, a német Rheinmetall tavaly sikeres évet zárt, a lendületét pedig idén sem akarja elveszíteni.

 

A német hadiipar vezetői ezen a héten találkoznak először az új védelmi miniszterrel, Boris Pistoriusszal. A miniszter tárgyalásokat akar kezdeményezni arról, hogyan lehetne felgyorsítani a fegyverbeszerzéseket és megnövelni a lőszerellátást, miután az Ukrajnának adott közel egyéves felszerelésadományok jelentősen kimerítették a német hadsereg készleteit. Pistorius valószínűleg nyitott kapukat dönget, a Rheinmetall felpörgeti termelését.

Évente 240 ezer 120 milliméteres harckocsilőszert tudunk gyártani, ami több, mint amire az egész világnak szüksége van. A 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártási kapacitása pedig 450-500 ezerre növelhető. Ezzel a Rheinmetall mindkét lőszertípus legnagyobb gyártójává válna, és a vállalat kész a bővítésre

– mondta Papperger.

2022-ben a fegyvergyártó egyenként 60-70 ezer darabot gyártott a harckocsi- és tüzérségi lőszerből, a célkapacitás eléréséhez viszont év közepéig egy új gyártósort is üzembe helyeznek, amely például a 2010-ben nyugdíjba küldött, de Ukrajnában is használt Gepard légvédelmi tankoknak is gyártana muníciót.

HIMARS-szel bővül a német hadiipar?

Ezzel párhuzamosan a Rheinmetall az amerikai Lockheed Martin fegyvergyártóval tárgyal, hogy az általuk tervezett HIMARS-rakétavetők gyártását a kontinensen is elkezdjék. Az ukrán hadsereg ezeket a fegyverrendszereket eddig sikeresen és gyakran használta, az utánpótlás és a karbantartás miatt azonban szükség van arra, hogy ne csak a tengerentúlon legyenek erre szakosodott üzemek.

Megvan a technológia a robbanófejek és a rakétahajtóművek gyártásához, valamint teherautóink is vannak, amelyek megfelelők arra, hogy felszereljük őket a rendszerrel. Ez az üzlet egy több százmillió eurós beruházást indíthat el, amelynek jelentős részét a Rheinmetall finanszírozná

– Papperger abban bízik, hogy a két vállalat megegyezésre tud jutni a február közepére szervezett müncheni biztonsági konferencián.

Patriot systems of the Bundeswehr FILED - 17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: A combat-ready Patriot anti-aircraft missile system of the Bundeswehr's anti-aircraft missile squadron 1 stands on the airfield of Schwesing military airport. In the view of NATO Secretary General Stoltenberg, a delivery of German Patriot air defense systems to Ukraine would not be taboo in principle. "NATO allies could already deliver different types of modern air defense systems and also other modern systems like the Himars to Ukraine," the Norwegian said at a press conference on Friday. (to dpa "Nato secretary general does not see Patriot delivery to Ukraine as a no-go") Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
Az amerikai HIMARS az egyik legerősebb fegyver, amelyet bevetettek Ukrajnában.
Fotó: Getty Images

A Pistorius által kezdeményezett találkozón a Rheinmetall további állami befektetésért és a védelmi büdzsé bővítéséért is lobbizni fog – ennek részét képezné egy új lőporgyár felépítése, valószínűleg a keletnémet Szászországban, ám a vállalat szerint a 700-800 millió eurós beruházáshoz a német kormánynak segítséget kel nyújtania.

„Az államnak be kell fektetnie, mi pedig a technológiai tudásunkat hozzuk – cserébe az állam részesedést kap az üzemből és az abból származó nyereségből. Az ágazat számára egy ilyen beruházás önmagában nem megvalósítható, s mivel nemzetbiztonsági ügyről van szó, szükségünk van a befektetésre” – mondta Papperger a lőporgyár ügyéről.

A lőszerhiány megoldásához a Bundeswehrnek, azaz a német hadseregnek évente körülbelül három-négy milliárd eurót kellene befektetnie. Az orosz–ukrán háború már lassan egy éve tart, a válságmenedzselésnek már véget kellene érnie, hogy a katonaság ellátása stabil keretek közé kerüljön.

A védelmi büdzsé kérdése súlyos probléma. Németország már az ukrajnai háború előtt is 20 milliárd euróval volt lemaradva a NATO-előírásoktól. A hadiipari vezetők szerint az 51 milliárdos költségvetés nem elegendő arra, hogy az ukránok támogatása mellett saját készleteiket is feltöltsék.

Az eredeti 51 milliárd eurós büdzsé és a háború kitörése után elkülönített 100 milliárdos speciális alap nem elegendő a jelenlegi szükségletek kielégítésére. Az inflációval számolva valójában egy 300 milliárdos csomagra volna szükség, hogy mindent megrendeljünk, amire szükség van

– Papperger szerint jelenleg a hadsereg felkészültsége kiemelten fontos.

A Rheinmetallnak hazánkban Zalaegerszegen van üzeme, amely a hadiipari óriás és a magyar állam közös beruházásban épült meg. Az itt gyártott Lynx, azaz Hiúz páncélozott gyalogsági harckocsik a legmodernebb technológiákkal vannak felszerelve, 2029-ig a Magyar Honvédség 218 darabbal fog gazdagodni. A német konglomerátum a magyar 4iG-vel is együttműködik, a közelmúltban alapítottak információtechnológiai vállalatot, amelyben a magyar vállalatnak 51, a németnek 49 százalék a részesedése.