Az amerikai Intel teljesítménye két veszteséges negyedév után javult, a csütörtökön kiadott gyorsjelentés pedig részvényralit robbantott ki, miközben a nehézségekkel küzdő amerikai csipgyártó igyekszik stabilizálni üzleti tevékenységét, és befejezni négyéves vállalati átszervezését – írta a Reuters.

Computer Photo Illustrations
Intel logo displayed on a phone screen and microchip and are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on July 19, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A vállalat részvényei 8,1 százalékkal emelkedtek a csütörtöki kereskedésben, nem sokkal az eredménybeszámolót követően, így az idei teljes nyeresége 36 százalékra nőtt.

Az Intel részvényeinek emelkedése közel 9 milliárd dollárral növelte a vállalat piaci értékét, amely az elmúlt években messze a riválisok, köztük az Nvidia, az Advanced Micro Devices (AMD) és a Broadcom értéke alatt maradt.

A PC-csipek eladásai 12 százalékkal, 6,8 milliárd dollárra csökkentek a második negyedévben, de ez sokkal jobb volt, mint az elemzők által várt 21 százalékos visszaesés, és nagy javulás az első negyedévi 38 százalékos összeomláshoz képest.

 

Eközben az Intel haszonkulcsa a vártnál jobban helyreállt az első negyedév után, a magasabb eladások közel 40 százalékra emelték, a költségcsökkentés pedig lehetővé tette, hogy 3,5 százalékos működési haszonkulcsról számoljon be, ami 6 százalékpontos javulás az előző negyedévhez képest.

A vállalat előrelépést tett a pénzszivárgás megszüntetésében is, ami miatt az első negyedévben több mint 9 milliárd dolláros negatív szabad cash flow-ról számolt be. Az alacsonyabb beruházási kiadások és a javuló készletpozíció a legutóbbi negyedévben kevesebb mint 3 milliárd dollárra csökkentette a kiáramlást.

Bár a PC-piac a második fél évben valószínűleg visszatér a normális kereskedelmi feltételekhez, a készletfelesleg az év hátralévő részében a vállalat adatközpont-üzletágát fogja terhelni. Erre az időszakra továbbra is szerény fellendülést prognosztizálunk

– mondta David Zinsner pénzügyi igazgató. Véleménye szerint a vállalatnak rugalmasabbnak kell lennie, és komolyan kell vennie a versenyt a riválisai, például a jóval kisebb AMD ellen, amellyel szemben az Intel hosszú ideje piaci részesedést veszít.

A generatív mesterséges intelligencia (AI) iránti kereslet ugrásszerű növekedése miatt a vállalati ügyfelek elkezdtek áttérni a központi feldolgozóegységekről (CPU) – az Intel és az AMD által gyártott általános célú processzorokról – a grafikai processzorokra (GPU), amelyek kulcsfontosságúak az adatintenzív AI-számítástechnikához.

Az évek óta tartó gyengülés, az átalakuló piac és a kínai fellendülés lelassulása is alátámasztja, hogy szükség van a vállalat tavaly elindított átszervezésére, ha előre akar törni a csipversenyben.

Az Intel vezetése szerint a fordulat időbe telik, és a vállalat célja, hogy 2026-ra elérje a TSMC csipgyártó képességeit, ami lehetővé tenné, hogy más vállalatok számára a legfejlettebb mobilprocesszorok gyártására pályázzon. Ezt a vállalat Öt csomópont négy év alatt stratégiának nevezi, s bár egyelőre még nem célozzák meg a GPU-k piacát, a sikeres átalakulás után erre a területre is be akarnak törni.

Begyújtja a rakétákat az Intel

Többéves alulteljesítés után kezd újra feléledni az Intel részvénye. Az Egyesült Államokban a félvezetőszektor kiemelkedően teljesített az elmúlt időszakban, és bár nem élenjáróként, de az Intel árfolyama is emelkedett.