Extra

Ezek a magyar nézők kedvenc halloweeni filmjei

Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep, jó ideje már nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon, így hazánkban is. A Magyar Filmadatbázis 8000 néző szavazata alapján rangsorolta, melyek az itthoni közönség kedvenc halloween filmjei.

Mindenszentek előestéje, a halloween egyre népszerűbb ünneppé kezdi kinőni magát hazánkban is, így a Magyar Filmadatbázis, a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította ezen tematikájú filmek TOP 10-es listáját. A listára csak olyan filmek kerülhettek fel, melyek legalább 500 szavazatot kaptak a magyar nézőktől, és melyek megfelelnek a halloweeni filmek kritériumainak. 

Edward aux mains d Argent
Johnny Depp és Tim Burton első közös munkája után még számos alkalommal dolgozott együtt.
Fotó: AFP

Az összesen 8000 szavazatból 1304-et kapott 86 százalékos értékeléssel Tim Burton 1991-ben készült, Golden Globe-ra és Oscarra jelölt Ollókezű Edward című kultfilmje, ezzel ez bizonyult a legközkedveltebbnek, Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével. A színész úgy készült a szerepre, hogy Charlie Chaplin némafilmjeit nézte. Azt figyelte, hogy lehet több dolgot kifejezni beszéd nélkül. Karaktere az egész film alatt összesen 169 szót mond csupán.

A halloween néhány százezer dollárból milliókat hozott az évek alatt.
Fotó: Magyar Filmadatbázis

A lista 2. helyén egy igazi horror klasszikus, az 1978-as Halloween – A rémület éjszakája áll, ami bár 88 százalékos értékelést kapott a nézőktől, „csupán” 818-an voksoltak rá. John Carpenter mesterművében Michael Myers, a mániákus gyilkos ekkor tör ki az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére.

Carpenter és stábja hollywoodi mértékkel mérve apróból, 320 000 dollárból forgatták le a filmet. Az alig több mint 20 nap alatt forgatott moziban a legtöbb színésznek a saját ruháját kellett a forgatáson viselnie, így jelmezre sem kellett költeni.

Horror összeget kaszálnak a stúdiók az ijesztgetéssel

Közeleg a halloween, érkezik a horrorfilmdömping. Ennek első fecskéje volt a Fűrész X, mely erősen nyitott a mozipénztáraknál. Összeszedtük, hogy melyek azok az alacsony költségvetésű horrorfilmek, amelyek milliókat hoztak.

A klasszikus Tim Burton-mozik rajongóinak nagy kedvence a film.
Fotó: Magyar Filmadatbázis

Összesen 788 szavazattal, 86 százalékos értékeléssel dobogós lett Tim Burton 2005-ös stop-motion–animációs vígjátéka, A halott menyasszony, melyben Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonnyal, akinek szíve régóta megszűnt dobogni, ám szüntelenül keresi az igaz szerelmet és a társat, aki megosztja vele örök nyugodalmát. Victor Van Dort Johnny Depp hangján szól az eredeti verzióban. A film 2005-ben Oscar-díjat nyert a „legjobb animációs film” kategóriájában.

A mozi új szintre emelte a stop-motion technológiát, hiszen a fogaskerékrendszerrel megtámogatott szilikonbábokat olyan hitelesen tudták mozgatni, hogy melyre még nem volt addig precedens. 

Sleepy Hollow la legende du cavalier sans teteSleepy Hollow la legende du cavalier sans tetesleepy Hollow1999Real  Tim BurtonJohnny Depp.COLLECTION CHRISTOPHEL © Paramount Pictures / Mandalay Pictures (Photo by Paramount Pictures / Mandalay Pi / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Valóban létezik New York államban egy Sleepy Hollow nevezetű városka.
Fotó: AFP

A negyedik legnépszerűbb egy újabb Tim Burton-film, az 1999-es Az Álmosvölgy legendája, szintén Johnny Depp főszereplésével. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindegyik áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek. A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas...

A mozihoz egy érdekes rekordot is tartott: a fiktív várost három hónap alatt építették fel. Ez a brit filmtörténet második leggyorsabb díszletépítése. Ezt csak a Billy Elliott előzte meg egy évvel később.

Scream
A filmsorozat több mint 900 millió dollár bevételt ért el a globális pénztáraknál.
Fotó: AFP

A lista ötödik helyén végzett a Sikoly 1996-ból, Neve Campbell és Drew Barrymore főszereplésével. Brutális sorozatgyilkos kezdi el terrorizálni a csendes kisvárost. A gyilkos kedvenc horrorfilmjeiből merít ihletet.

A Sikoly főszereplője eredetileg Drew Barrymore lett volna, ám végül Wes Craven rendező feldobta, hogy a színésznő csak a nyitójelenetben szerepeljen. A producereknek is bejött az ötlet, miszerint az akkor már nagy nevű színésznő azonnali halála azt fogja sugallja a nézőknek, hogy ebben a filmben bármi megtörténhet. A közönség pedig vevő volt rá: a széria hatodik része idén ment a mozikban.

Archival Filmstills
Brandon Lee a forgatás végezte előtt, mindössze 8 nappal vesztette életét.
Fotó: NorthFoto

A hatodik legkedveltebb halloweeni film a tragikus sorsú 1994-es A holló. Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, és így lehetőséget kapnak arra, hogy bosszút állva lelkük nyugalomra leljen. A történet még hátborzongatóbbá vált azzal, hogy a film főszereplője, Brandon Lee a forgatás közben meghalt. 

A hetedik helyen a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból. A Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animációban az Ünnepek Birodalmában Rosszcsont Jack uralkodik. Halloween város polgármestereként a frászt hozza az emberekre, de már nagyon elege van az egyre unalmasabb rémisztegetésből. Megérlelődik benne a gondolat, hogy a saját irányítása alá vonja karácsony ünnepét.

A Walt Disney úgy döntött, hogy a film nem illik profilukba, így a produkciót a Touchstone Pictures nevű stúdiójukkal készíttették el. Ez azonban nem akadályozta meg a Disney-t abban, hogy megpróbáljanak beleszólni a munkába: szóvá tették, hogy Rosszcsont Jack üres szemgödrei ijesztőek. A nagy stúdió arra hivatkozott, hogy az animációban a szemek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a közönség kötődjön a karakterhez, de Burtonék kötötték az ebet a karóhoz, és siker őket igazolta.

Addams Family Values
Az Addams Family hatalmas népszerűségnek örved szerte a világon.
Fotó: Photo12 via AFP

A listára nyolcadikként került fel a szerethető fekete komédiák egyik remeke, az 1991-ben készült Addams Family. Az imádnivalóan rosszindulatú teremtményekből álló galád család mindent elkövet, hogy minél visszataszítóbbnak tűnjenek a külvilág számára.

Sokan nem tudják, de az Addams család 1938-ban mutatkozott be a világ előtt, méghozzá a New Yorker magazin egész oldalas képregényeként,

megalkotója pedig Chas Addams képregényművész volt, aki olyan közel érezte magát teremtményeihez, hogy a saját vezetéknevét adta a családnak.

Töklámpás, csontvázak, cukorkák és dollármilliárdok – brutális biznisz a halloween Amerikában

Annak ellenére, hogy a halloween csak egyetlen nap, mégis sok kiadást jelent azoknak, akik megünnepelnék október 31-ét: a jelmezektől, sminkektől kezdve az édességeken és partikellékeken át természetesen a sütőtökig.

A mozikba 1991-ben érkezett az Addams Family – A galád család egész estés film, ami többek között Anjelica Huston, Christina Ricci, Raoul Julia és Christopher Lloyd szereplésével világszerte ismertté tette Addamséket. A magyar premier 1992. március 13-án volt, és hazánkban is tarolt a mozipénztáraknál.

Death becomes Her
Death becomes HerYear : 1992 USADirector: Robert ZemeckisMeryl Streep (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)
Meryl Streep örök Oscar-rekorder: 21 jelölés és három győzelem van a neve mellett.
Fotó: Photo12 via AFP

A Jól áll neki a halál a kilencedik, Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis főszereplésével. Két barátnő mindent megoszt egymással: barátságot, irigységet, féltékenységet, gyűlöletet és most Ernestet is. Ők hárman osztoznak a legnagyobb titkon, amely örökre megváltoztatja az életüket és halálukat.

Robert Zemeckis rendezőnek ez volt a második filmje azok közül, amelyek Oscart kaptak a legjobb vizuális effektek kategóriában. Az első az 1988-as Roger nyúl a pácban volt, hamarosan pedig a szintén Zemeckis által rendezett Forrest Gumpot is díjazták. A Jól áll neki a halál egyébként a Batman visszatért és A végső megoldás: Halált ütötte ki a nyeregből a gálán.

1998 Sandra Bullock and Nichole Kidman stars in the new movie "Practical Magic."
A film jól szerepelt a kasszáknál, mely után Nicole Kidman és Sandra Bullock tolla is vastagabban foghatott a következő mozik szerződéskötésekor.
Fotó: Getty Images

Az 1999-ben készült Átkozott boszorkák végzett a tizedik helyen, Sandra Bullock és Nicole Kidman főszereplésével. A két színésznő alakítja a címbéli testvérpárt, akik már kiskoruktól gyakorolták a családjukban generációról generációra öröklődő varázslást. Egy apró gond van csak a csodálatos örökséggel: egy átok, miszerint az a férfi, aki a család egyik nőtagjába beleszeret, idő előtt meghal.

 

Tim Burton ünnep Halloween mindenszentek Johnny Depp
Kapcsolódó cikkek