Extra

Nauru: pokol és mennyország egy helyen

Nauru két, egyáltalán nem dicsőséges elsőséget is magáénak tudhat: a szigetállam a világ legkevésbé látogatott és egyben a legelhízottabb országa. Ráadásul az állam megítélése és tájképe is kettős arcot mutat.

Annak ellenére, hogy Nauru a világ egyik legkisebb országa, az ellentéteké is: míg egyeseknek a paradicsomot, másoknak a poklot jelenti. Cikkünkben utánajártunk, hogy miért kerülik el távolról a szigetállamot a turisták.

Nauru
Nauru fél óra alatt körbe autózható.
Fotó: Shutterstock

 

Nauru, a világ legnépszerűtlenebb utazási célpontja

Nauru egy szigetállam Mikronéziában, a Csendes-óceán közepén, közel az Egyenlítőhöz. A köztársaság olyan kicsi területen (21 négyzetkilométer) fekszik és olyan kevesen lakják (nagyjából 10 ezren), hogy hivatalos fővárosa sincs. Az ország a Monacói Hercegség és a Vatikán után a harmadik legkisebb a világon, és mindössze félóra alatt körbe autózható. A lakosság a kis sziget partvonalán él, amit veszélyeztet a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés. 

A sziget gyönyörű: korallzátonyokkal, pálmafákkal, földalatti édesvízi tóval, mészkőbarlangokkal és még nemzeti parkkal is rendelkezik, a parton pedig kristálytiszta a víz. Az éghajlatot tekintve az esőmentes időszak áprilistól-októberig tart.

Mégis, a szigetre évente átlagosan mindössze 200 turista érkezik, amivel az ország kivívta magának a legnépszerűtlenebb utazási célpont címét

– írja az RJ Travel.

Az ország négy szálláshelyszolgáltatója közül az egyik a Hotel Budapest nevet viseli.
 

Miért nem utaznak Naurura a turisták?

Ennek számos oka van. Egyrészt sokan nem tudnak az ország létezéséről, így nem is terveznek oda nyaralást. Másrészt politikai és pénzügyi tényezők is befolyásolhatják a szigetállam látogatottságát.

Vannak, akik rosszalják, ahogyan ott a menedékkérőkkel bánnak, így a pénzükkel inkább nem támogatják az államot. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy az ország – az Ausztráliával kötött, jövedelmező szerződése értelmében – 2001-től fogad hajóval érkezett menedékkérőket. A menekültek ezután főként Irakból és Afganisztánból érkeztek a szigetállamba, hogy onnan tovább Ausztráliába távozhassanak. Mivel az ausztrál beléptetési folyamat sok időt vesz igénybe, sokan évekig a szigeten ragadtak, ahol a vádak szerint megsértették emberi jogaikat. Egyesek úgy is emlegetik Naurut, mint

Ausztrália kiszervezett menekülttáborát. 

Az ország pénzügyi tekintetben sem a legjobb választás, ugyanis azt elképesztően drága megközelíteni. A szigetre csak Ausztráliából indul repülőjárat, amire a jegyár cirka 2 ezer dollár, ami 727 ezer forintnak felel meg.

A turisták vágyát a sziget iránt pedig vélhetően az sem tüzeli fel, hogy a korábbi, külszíni foszfátbányászat miatt feldúlták a táj egy részét, kopár mészkövet hagyva a kitermelés után – magyarázta a The Travel.

Az országban kevés a termőterület és a könnyen hozzáférhető édesvíz. Emiatt a gasztronómia sem túl választékos, nagy arányban importálnak sokszorosan feldolgozott élelmiszereket, amik miatt 

Méghogy a magyarok túlsúlyosak! Egy paradicsomi ország az egész világot kenterbe veri elhízásban

Nauru, egy kicsike csendes-óceáni sziget immár hosszú évek óta küzd az elhízással, a háborút pedig, egyelőre úgy tűnik, nem sikerül megnyerni, hiszen a túlsúllyal jelentkező betegségek, mint például a diabétesz, egyre súlyosabb problémákat okoznak az országban.

 

 

Nauru turista turizmus szigetállam utazás
Kapcsolódó cikkek