Extra

Kiderült, mennyire jó a magyar útlevél

Idén is összeállították, hogy a világ országainak mennyire erős az útlevele, azaz hogy az utazási okmánnyal hány térségbe lehet utazni vízum nélkül. A lista élmezőnye átrendeződött, és a magyar útlevél erőssége is változott a tavalyihoz képest. Úti okmányunk a top 10-ben végzett.

Átrendeződött az útlevelek élmezőnye annak alapján, hogy az úti okmánnyal tulajdonosuk hány térségbe léphet be vízum nélkül. Az elmúlt öt évben Szingapúr és Japán utazási dokumentumai adták a legszélesebb körű jogosultságot állampolgáraiknak a Henley Passport Index alapján, amelyet a Henley & Partners a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján állít össze rendszeresen. Az adatok alapján pedig a magyar útlevél folyamatosan „erősödik”.

Hungary,Passport,And,An,Airplane,On,World,Map,3d,Illustration
Hungary Passport and an airplane on world map 3D Illustration - Hungarian
magyar útlevél, utazás, idegenforgalom, turizmus
A magyar útlevél a top 10 utazási okmány közt szerepel.
Fotó: Shutterstock

Idén már 194 országban, pontosabban célponton, fogadják el a szingapúri és a japán útleveleket a tavalyi 193 és 192 helyett.

Helyezés szempontjából az élmezőnyben a változás az európai államok utazásai dokumentumai között történt. 

Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország állampolgárainak az utazási lehetőségei szélesedtek, 

a 227 célpontból immár 194 helyet látogathatnak meg, hárommal többet a tavalyinál, amivel pedig feljöttek az első helyre.

A második helyen is változás történt, ide Dél-Korea, Svédország és Finnország útlevele kapaszkodott fel 193 elérhető utazási desztinációval. A harmadik helyen pedig gyakorlatilag kicserélődtek a nevek, mivel azt tavaly még Németország és Spanyolország foglalta el 190 lehetséges elfogadóhellyel. Idén a harmadik helyhez már 192 célpont kell, amit a szomszédunk, Ausztria, Dánia, Írország és Hollandia foglal el.

A két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Kína a 7., illetve a 62. legerősebb útlevelet nyújtja polgárainak idén. Kína egyébként nagyot lépett előre az elmúlt évtizedben, a 85 elérhető desztináció majdnem a duplájára nőtt.

Mennyire erős a magyar útlevél?

A magyar útlevél viszonylag előkelő helyen áll a listán a maga 7. helyével, ami 188 utazási célpont meglátogatását engedi vízum nélkül. A magyar állampolgárok utazási szabadsága soha nem volt akkora, mint jelenleg, és a listán is előrelépett.

 

Míg a magyar dokumentum a top 10-ben végzett, addig négy szomszédos országunk okmánya már nem. A magyar útlevél erőssége megelőzte a románt és a bolgárt (13. hely 179 célponttal), az ukránt (32. hely 148 célponttal) és a szerbet (37. hely, 138 célponttal) is. A háború ellenére Ukrajna állampolgárai 2024-ben szélesebb utazási jogkört élveznek, mint két éve a konfliktus fokozódása előtt, amikor is csak 141 célpontot látogathattak meg vízum nélkül.

A leggyengébb útlevelek a világon
 

Christian Kaelin, a tanácsadó cég munkatársa felhívta a Bloomberg figyelmét, hogy trend szerint egyértelműen nyílik az olló a világ leggyengébb és legerősebb útlevelei között. 

A legerősebb útlevelekkel 166-tal több helyre lehet utazni vízum nélkül, mint a lista utolsó helyén állóval.

Az útlevelek erősségének átlaga azonban nőtt: míg 2006-ban 58, addig idén már 111 helyre lehet utazni egy-egy ilyen dokumentummal.

Az évekre lebontott listákat a Henley & Partners oldalán tekintheti meg.

A National Geographic szerint ezek 2024 legizgalmasabb úti céljai

Ha már most azon gondolkodik, hogy 2024-ben hova érdemes utazni, segíthet a National Geographic gyűjtése, amely az egész világról harminc vonzó úti célt tartalmaz. Aki maradna Európán belül, tizenhárom helyszín közül választhat.

 

 

TOP 10 magyar ország utazás útlevél
Kapcsolódó cikkek