Friss hírek

Kijev és a Mars: ukrán drónokban a NASA kifejlesztette alkatrészeket azonosítottak

Összeért az Egyesült Államok űrprogramja Ukrajna technológiai támogatásával. Ukrán FPV drónokban a NASA által kifejlesztett alkatrészeket és anyagokat azonosítottak az orosz mérnökök.

Rendkívül nagy károkat okozott emberéletben, fegyverben és infrastruktúrában Oroszországnak az ukrán drónhadviselés, és ehhez az eszközöket Kijev orosz mérnökök most nyilvánosságra került szakvéleménye  szerint kétségen kívül amerikai technológiai – sőt űrtechnológiai – segítséggel fejlesztette ki. 

Servicemen from an artillery unit of the 128th Mountain Assault Brigade of the Ukrainian Ground Forces are training to use a drone during a training session in Ukraine, on December 28, 2023. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kiképzés drón használatára az ukrajnai háborúban /  Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / AFP

Az orosz specialisták elfogott ukrán FPV drónokat vizsgáltak. (Az FPV fejlett technológia, amelynek a segítségével a drón irányítója videón láthatja, amit a drón is). A mérnökök a drónokban olyan akkukat és egyedi ötvözeteket találtak, amelyeket az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA a Mars-programban használt – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Az első FPV drónok egyike, amiket kaptunk, ugyanazt az akkut használta, mint amit az amerikaiak a NASA Mars-programjában használt. Úgy tűnik, Ukrajna az amerikai partnerek segítségével szerelte össze az első FPV drónokat és azért ezeket az akkukat illesztették be, mert télen terveztek használni  FPV drónokat nagyon alacsony hőmérsékleteken

– idézte a hírügynökség Dmitrij Kuzjakint, az Integrált Ember nélküli Megoldások Központ főigazgatóját. 

Miért kellett a drónokhoz az űralumínium?

Az orosz hadseregtől kapott és megvizsgált drónokban a központ szakértői olyan alumíniumötvözetekre is akadtak, amelyeket szintén az amerikai űrprogramban használnak.

Úgy néz ki, a konfliktus első hónapjaiban az amerikaiak sietősen FPV drónokat adtak át Kijevnek és a gyártó nem rendelkezett egyéb anyagokkal, ezért felhasználta az alumíniumötvözeteket, amelyeket valószínűleg az űrprogram keretében állítottak elő

– mondta Kuzjakin, hozzátéve, hogy az anyag 70 százalékban normál ötvözet, 30 százalékban azonban olyan kezelést kapott, amely vákumban biztosítja az alumínium stabilitását – ezért kellhetett egy FPV drónhoz ilyen különleges anyag.

A drónháborúba az orosz hadsereg is hatalmas vehemenciával szállt be, iráni segítséggel.

Az orosz-ukrán háború 766. napja – Ez már egy rémálom lassan: folyamatos dróntámadások Ukrajnában, egész Európa aggódik

Shahed típusú gyilkos drónokat fogott el az ukrán légierő, amelyet az oroszok a megszállt Krím-félszigetről indítottak útra. Miközben Ukrajnában mindennaposak a dróntámadások, amelyek az ország különböző régióit érintik, Európa-szerte egyre nagyobbak az aggodalmak a háború esetleges kiterjedésével kapcsolatban. A német alkancellár egy friss videóüzenetében arról beszélt: fel kell készülniük arra, hogy megvédjék magukat katonai támadásokkal szemben.

 

 

drón FPV Oroszország NASA űrprogram
Kapcsolódó cikkek