A héten a benzinár alakulása és az azt okozó tényezők különösen érdekelték olvasóinkat, ahogy az egyik forintárfolyam alakulását boncolgató írásunk is. A börgöndi tragédiáról készült videó és Vlagyimir Putyin rejtélyes lábrángása és lengyel baromfidömping is bekerült a legolvasottabb írások közé.

Figyelem: közzétették, hogyan változik a héten az üzemanyag ára – extrém drágulás készül szerdától a kutakon

Úgy tűnik, Magyarország az autósok országa, mert az üzemanyagárak alakulására voltak a legtöbben kíváncsiak. Rossz hír számukra, hogy míg hétfői anyagunkban arról volt szó, hogy a 95-ös benzin litere 649, a gázolajé pedig 667 forintba fog kerülni szerdától átlagosan, addig szerdán már a pénteki áremelésről szóló írásunkban a benzin 655, a dízel pedig 677 forintos literenkénti átlagáron szerepel.

2022.12.07.Tankolás illusztrációFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Ehhez kapcsolódóan sokan olvasták azt az írást is, amelyben arról számoltunk be, hogy a Mol a horvátoknak és az ukránoknak üzent, kifejtve, hogy vezetéküzemeltetői visszaéltek Magyarország kiszolgáltatottságával, és az egekbe emelték a csővezetékek használati díját.

Videón a börgöndi repülőszerencsétlenség: nagyobb tragédia is lehetett volna, emberi hibára gyanakodnak

A két ember halálát több ezren látták, ráadásul volt, aki videóra is vette. A felvételen tisztán látszik a becsapódás pillanata és az is, ahogy többen sikoltozva menekülnek a lángoló roncsok mellől.

Székesfehérvár, 2023. szeptember 10.Helyszínelők a börgöndi repülőternél, Székesfehérvár közelében, ahol lezuhant egy Trojan típusú kisrepülőgép 2023. szeptember 10-én. A rendőrség közlése szerint az eddig ismeretlen ok miatt a börgöndi repülőnapon lezuhant sportrepülőgép egy parkoló személygépkocsi mellé esett, amely a becsapódó alkatrészektől kiégett. Az elsődleges adatok alapján a pilótán kívül egy ember tartózkodott a repülőgépen, ők a helyszínen életüket vesztették. A személygépkocsi utasai közül hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Mint ismert vasárnap délután bemutatórepülés közben lezuhant és egy parkoló autóba csapódott egy repülőgép a börgöndi légiparádén. A balesetben két ember, apa és fia, Rózsavölgyi Vilmos és Árpád a helyszínen meghalt, hárman – egy kislány, egy nő és egy férfi – pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Egy kisfiú könnyebben sérült, őt helyszíni ellátás után a székesfehérvári kórházba szállították.

 

Cserbenhagyásos gázolás áldozata lett a forint

Legázolta az egész közép-európai devizapiacot az elmúlt egy hétben a zloty, a lengyel jegybank hatalmas kamatcsökkentését követően, majd szerdán egy kormányzati nyilatkozat hatására már erősödött. A forint azonban ezúttal csak vonakodva követte.

A zloty azért zuhant hatalmasat, mert egy héttel ezelőtt a lengyel központi bank, az NBP elindította a kamatcsökkentéseket a régiónk legnagyobb gazdaságában, méghozzá mindjárt egy hatalmas lépéssel, amiből a piaci résztvevők egy része azt olvasta ki, hogy az egész régió elindult a sebes monetáris lazítás útján.

Rángott Putyin lába Kim Dzsongun előtt, megint azt írják, hogy nagyon beteg – videó

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel folytatott szerdai oroszországi találkozóján készült videón látható, hogy az orosz elnök folyamatosan csavargatja a lábát, ami újabb találgatásokat váltott ki egészségi állapotáról.

Fotó: AFP

A Vosztocsnij űrkikötőben tartott csúcstalálkozón a két szövetséges egymás mellett ült, amikor Putyin látszólag olyan önkénytelen lábmozdulatokkal küszködött, amit korábban is megfigyeltek. A videón a 70 éves Putyin többször felemeli és megcsavarja bal lábát egyik oldalról a másikra, mielőtt visszatenné.

Megjött az olcsó lengyel hús Magyarországra – Baromfi Termék Tanács

A Lidl újra importhússal sokkolja a magyar piacot. A német sertés után ezúttal olcsó lengyel csirke és pulyka frisshússal árasztotta el a boltjait. A hazai beszállítók dühbe gurultak.

Külföldről származó olcsó baromfihúsok is megjelentek a Lidl magyarországi bolthálózatában – hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szakmai szervezet szerint a Magyarországon piacvezető üzletlánc károkat okoz beszállítóinak, a baromfipiac hazai szereplőinek. 

Korábban a Lidlt számos kritika érte egy félreértés miatt, hiszen a hazai húságazat úgy értelmezte a lánc egy 2021-es megszólalását, hogy ezentúl csak magyar frisshústermékeket árul, ám a bolthálózat szerint korábbi közleményük nem ígéret volt, hanem csak az aktuális helyzet leírása.