Az orosz-ukrán háború legfontosabb, szombati eseményei

  • Az ukrán hírszerzés szerint menekülő civilekre lőttek az oroszok
  • Volnovaha városa gyakorlatilag megsemmisült
  • Az orosz célpontnak tekintik a nyugati fegyverszállítmányokat.
  • Volodimir Zelenszkij szerint a háború a fordulópontjához ért, az ukrán föld felszabadítása csak idő kérdése.
  • Az oroszok elrabolták Melitopol polgármesterét.
  • A támadó orosz seregek átcsoportosították erőiket Kijev közelében.
  • Több épület lángokban áll a fővárosban: egy lőszerraktár, egy nagy élelmiszerraktár és a Sberbank telephelye is ég.
  • Ismét megpróbálkoznak humanitárius folyosók létesítésével az ukránok, hogy kimenthessék a civileket az orosz ostromlók által körbezárt városokból.
  • Továbbra is változatlan mennyiségű gázt szállít Ukrajnán keresztül a Gazprom.
  • Fehéroroszország harci egységeket küld déli határára.

Biden rábólintott az Ukrajnának nyújtott újabb segélyre

21.30 2021 januárja óta 1,2 milliárd dollár biztonsági segélyt nyújtott az Egyesült Államok Ukrajnának.

Az ukrán hírszerzés szerint menekülő civilekre lőttek az oroszok

20.45 A hírszerzés szerint a támadásban heten meghaltak, köztük egy gyermek. A sebesültek számát nem tudni.

Tizenhatezer zsoldost vethet be Putyin

20.20 Nyilvánosan elismerte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy 16 ezer, főként közele-keleti önkéntes katona csatlakozik az Ukrajnát támadó orosz erőkhöz - írja legújabb, az ukrajnai háborút elemző Twitter-üzenetében a brit védelmi minisztérium. Hozzáteszik: Oroszország a veszteségek miatt kénytelen máshol katonák után nézni.

Többé már nem létezik az ukrán város

19.45 Az orosz bombázások megsemmisítették Volnovahát.

Hatéves ukrán kislány keresi a szüleit Tiszabecsen

19.10 Egyelőre nem világos, hogy ott hagyták a szülei Tiszabecsen a kislányt, vagy elkeveredett el a szüleitől.

Kétezer ember evakuáltak Kijevből

18.45 Körülbelül 2 ezer embert evakuáltak szombaton Kijevből – közölte az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat. Délután 40 autóbuszból álló konvoj érkezett Bilohorodka községbe.

Varga Mihály: zavarmentes a be- és kiléptetés a magyar-ukrán határátkelőhelyeken

18.15 Február 24-e óta kétszázezer ukrán menekült érkezett Magyarországra.

Álnépszavazás

17.45 Az orosz megszálló erők „álnépszavazást” tartanának Herszon kikötővárosában, hogy újabb szakadár régió jöjjön létre Ukrajna területén – állította a városi tanács elnökhelyettese szombaton.

Az ukrán elnök optimista, miközben az oroszok Kijev felé fordítják fegyvereiket

17.20 A felek állítólag konkrét javaslatokat kezdtek megvitatni az ultimátumok helyett.

Orosz katonák százai adták meg magukat

16.25 Pénteken mindegy 500-600 orosz katona adta meg magát az ukrán erőknek – idézte a BBC Volodimir Zelenszkijt. Az ukrán elnök hozzátette: az ukrán városok oroszok általi megszállása csak ideiglenes állapot.

Zelenszkij beszámolt a veszteségekről

16.15 1300 ukrán katona vesztette életét eddig a harcokban – mondta Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatóján. Nyugati források szerint orosz oldalon körülbelül hatezer katona halt meg.

Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

A Gazprom tartja a gázmennyiséget

15.45 A nyugati szankciók és a szállítás befagyasztásával kapcsolatos orosz fenyegetések ellenére a földgáz továbbra is a szerződéses mennyiségben áramlik a tranzitországon, Ukrajnán keresztül Európába. Szombaton ismét a szerződésben rögzített 109,5 millió köbméteres mennyiséget pumpálnak át a vezetéken – közölte Szergej Kuprijanov, a Gazprom állami energetikai vállalat szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel. A fennálló szerződések értelmében a Gazprom évente 40 milliárd köbméter gázt szállít a csővezetéken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban megerősítette, hogy a Nyugat által bevezetett szankciók ellenére nem állítják le az olaj- és gázszállításokat.

Oroszország célpontként tekint az Ukrajnába fegyvert szállító konvojokra

15.20 Vlagyimir Putyin közben további fegyvereket küld az oroszbarát szeparatisták számára.

Civileknek otthon mecsetet ért találat Mariupolban

14:15 Nyolcvan civilnek, köztük törököknek menedéket nyújtó mecsetet bombázott az orosz légierő az ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban, ahol több ezer civil rekedt – közölte szombaton az ukrán külügyminisztérium.

Fehéroroszország harci egységekkel erősíti meg déli határait

13:55 Fehéroroszország szombaton bejelentette, hogy öt harci egységet telepít déli, Ukrajnával közös határára – számolt be róla az Al Jazeera. A belorusz közlemény a lépést azzal indokolja, hogy ezzel szeretné megakadályozni azt, hogy nacionalista fegyveres ukrán alakulatok betörjenek az országba.

A csapatmozgások nem kapcsolódnak semmilyen előkészülethez, csupán védelmi célt szolgálnak

– nyilatkozott Viktor Gulevics fehérorszosz védelmi miniszterhelyettes.

Ukrajna a háború kezdete óta azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy Oroszország oldalán készül hadba lépni, a Lukasenka-kabinet azonban ezt folyamatosan tagadja. A gyanú azonban nem alaptalan, ugyanis a Kijevet ostromló orosz csapatok Fehéroroszországon keresztül érkeztek az Ukrajnába.

Putyin elutasította a tűzszünetet

13:31 Franciaország és Németország első embere tovább folytatja a telefonos egyeztetéseket az orosz kormányfővel, de áttörést egyelőre nem sikerült elérni – írta a BBC. Emmanuel Macron és Olaf Scholz korábban többször is azonnali tűzszünetet kért Vlagyimir Putyintól. Moszkva mideddig elutasította az ilyen felhívásokat.

Marcon ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozza, hogy nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat a Kreml vezetőjével. A francia elnök saját bevallása szerint a háború kitörése óta kilenc alkalommal beszélt telefonon Putyinnal.

Igazságtalannak tartja az orosz sportolók kizárását Conte

13:17 A Tottenham olasz vezetőedzője szerint a politikát nem szabadna belekeverni a sportba.

Élelmiszer-korlátozást vezetnek be Transznisztriában

13:03 A moldovai szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság hatóságai a szomszédos Ukrajnában kialakult válság nyomán megnőtt kereslet miatt szombaton ideiglenes korlátozásokat vezettek be bizonyos élelmiszerfajták értékesítésére.

Ukrán menekülteknek biztosít edzéslehetőséget a Győri ETO

12:45 Harminc, háború elől menekülő 14-16 év közötti kijevi fiatal kapott edzési lehetőséget a Győri ETO korosztályos csapatainál.

Légihíd létrehozását tervezi Moldovából a német kormány

12:11 Berlin nemzetközi partnerekkel együttműködik egy légihíd létrehozásán a Moldovába érkezett ukrán menekültek elszállítására – jelentette be Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton.

Őrizetbe vették az orosz Wikipédia egyik szerkesztőjét

11:50 Mark Bersteint azzal vádolják, hogy hamis, oroszellenes információk terjesztett és utószerkesztette az orosz-ukrán háborúról szóló Wikipédia szócikkeket.

Változatlan mennyiségben szállít a Gazprom

11:31 A Gazprom orosz földgázipari vállalat szombaton azt közölte, hogy továbbra is az eddigi, napi 109,5 millió köbméteres mennyiségben folytatja a gázszállítást Ukrajnán keresztül – írta a Reuters.

A háborús hangulat az úr a kötvénypiacokon

11:15 Recessziós veszélyek miatt esnek a kötvényhozamok, a részvénypiacon alig van új kibocsátás. Az euró tartósan gyengülhet a dollárhoz képest.

Számos humanitárius folyosót nyitnak a civilek kimentésére

11:03 Több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek szombaton a civilek kimenekítésére a harcok sújtotta ukrajnai városokból. A héten több hasonló próbálkozás is sikertelen volt az orosz bombázások miatt.

Moszkva Indiába irányítaná át az olajat és a gázt

10:45 Miközben folyik a nyugati cégek exodusa Oroszországból és az energiafüggetlenségre törne, Moszkva is tervezgeti az új jövőt: Indiából vár olaj- és gázipari befektetőket és növelné exportját a szubkontinensre.

A szanckiók miatt lezuhanhat a Nemzetközi Űrállomás

9:55 A Roszkozmos orosz űrügynökség vezetője arra figyelmeztet, hogy az Oroszország ellen hozott büntető intézkedések a Nemzetközi Űrállomás lezuhanásához vezethetnek – írta az Al Jazeera. Dmitrij Rozogin szerint a szankciók megzavarhatják az ISS-t kiszolgáló orosz űrhajók működését. Mivel az űrállomás orosz szegmense segíti annak pályáját korrigálni, emiatt az 500 tonnás szerkezet a tengerbe, vagy akár a szárazföldre zuhanhat.

Lőszerraktár is lángol Kijevben

9:21 A kijevi rendőrség által közzétett felvételek szerint egy lőszerraktár is kigyulladt Kijevnél. A tűz akkor keletkezett, amikor az orosz támadás során 6 rakéta is eltalálta a helyi katonai repülőteret.

Csaknem négyezer menekült érkezett pénteken Budapestre

9:01 Az ukrajnai háború elől pénteken 3936 ember, köztük 1170 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton a police.hu oldalon.

Kigyulladt a Sberbank telephelye Kijevben

8:39 Robbanás rázta meg Kijev Podilszkij kerületét szombat reggel – osztotta meg Twitteren a TpyxaNews helyi hírportál. A detonáció következtében több épület kigyulladt, köztük a Sberbank telephelye is.

Olaszország lefoglalta egy orosz oligarcha 578 millió dollár értékű jachtját

8:21 A hatóság közleménye szerint az "SY A" nevű hajó körülbelül 530 millió euró (578 millió dollár) értékű és Trieszt északkeleti kikötőjében tárolták.

Kigyulladt egy élelmiszerraktár Kijevnél

7:59 Lövések következtében kigyulladt egy nagy, fagyasztott éelmiszereket tároló raktár Kijev közelében szombat hajnalban – adta hírül a BBC. Beszámolók szerint a tüzet lokalizálták, de a tűzoltók még mindig dolgoznak a lángok megfékezésén.

A Luhanszki terület nagy része már orosz kézen van

7:31 A kelet-ukrajnai Luhanszk régió csaknem 70 százalékát oroszok szállták meg a terület kormányzója, Szergej Hajdaj szerint – számolt be róla az Al Jazeera. Bár a Luhanszki Népköztársaság szakadár államnak számít, a Luhanszki terület nagyobbik része a szakadár rész kiválása után is ukrán fennhatóság alatt volt. Az orosz támadás sorár már ennek a területnek a jelentős részét is megszerezték.

Az amerikai demokraták nyereségadóval fékeznék a benzinárakat

7:22 Mivel Oroszország ukrajnai inváziója miatt a benzinárak ugrásszerűen emelkednek, az olajvállalatok rekordnyereségre tesznek szert, s milliárdokkal gazdagítják részvényeseiket, miközben az átlag amerikai azzal szembesül a benzinkutaknál, hogy 4 dollár egy gallon – mondta a törvényjavaslat egyik benyújtója.

A Kreml szóvivőjét is utolérték a szankciók

6:55 Washington Dmitrij Peszkov családjára, orosz képviselőkre és egy milliárdosra is szankciókat vetett ki. Az ukrajnai háború mellett az észak-koreai rakétaprogram miatt is büntetett.

Sok ukrán városban légiriadóval indult a hétvége

6:33 Kijev mellett Lvivben, Odesszában, Harkivban és Szumiban is szóltak a szirénák.

Az oroszok átcsoportosítanak Kijevnél

6:15 Az orosz erők tovább folytatták az ukrán városok bombázását. Műholdfelvételeken is látható csapatmozgások alapján az orosz sereg átcsoportosítást végzett Kijev ostrománál – számolt be róla a Reuters. Volodimir Zelenszkij szerint az átcsoportosítás is azt bizonyítja, hogy Ukrajna kitart. Az ukrán kormányfő szerint a háború stratégiai fordulóponthoz érkezett, lehetetlen megmondani mikor, de fel fogják szabadítani az ukrán földet.

Elraboltak egy ukrán polgármestert az orosz katonák

6:10 Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét – jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is.

Itt olvashat az orosz-ukrán háború legfontosabb pénteki eseményeiről.