Közélet

Macron Pekingbe látogat, és beszólt a francia áruházaknak

Diplomáciai nagyüzemet hoz ez az év Pekingben, a francia elnök Emmanuel Macron most jelentette be, hogy április elején odalátogat, habár más nyugati politikusok erőteljes szkepszissel fogadták Kína pénteken közzétett békekezdeményezését.

Emmanuel Macron francia elnök április elején Kínába látogat, többek közt hogy az ukrajnai békéről tárgyaljon. Ezt az éves párizsi mezőgazdasági vásáron közölte újságírókkal.

France's President Emmanuel Macron (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky walk on the tarmac of Velizy-Villacoublay airbase as they prepare to board a flight together, en route to Brussels for a summit at EU parliament, on February 9, 2023. - Ukraine's President is set to attend an EU summit in Brussels on February 9, 2023, as the guest of honour where he will press allies to deliver fighter jets "as soon as possible" in the war against Russia.
Fotó: AFP

Peking pénteken közölt egy pozíciós dokumentumot, amelyben 12 pontos béketervet terjesztett elő. Moszkva örömmel fogadta a javaslatot, az Egyesült Államok "elébelőtt", annak a kiszivárogtatásával, hogy információi szerint a kínaiak egyre inkább hajlanak fegyvert szállíani az ukránok ellen harcoló Oroszországnak, az kínai csúcsdiplomatája, Jorge Toledo pedig aggodalmát fejezte ki, amiért a pekingi dokumentum nem nevezte meg az oroszokat agresszorként.

A kínaiak szeretnék Pekingben látni az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeit is. A héten Pekingbe látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök fő külföldi szövetségese, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő.

Macron a vásáron először megfeddte az áruházakat, arra szólítva fel őket, hogy csökkentsék az inflációt, és ne a mezőgazdasági termelőket okolják érte, akiknek a jövedelmei "túl alacsonyak". Eközben a kiskereskedelem profitot csinál, és velük és az alkalmazottaikkal együtt örülök ennek - mondta az elnök, majd mindjárt hozzátette:

De ebben a pillanatban a termelőinket nem kérhetjük arra, hogy tegyenek erőfeszítéseket, mivel többet fizetnek az energiáért, a különböző műtrágyákért, és garantálnunk kell a jövedelmüket, ami jelenleg nagyon alacsony.

Kína a Bloomberg jelentése szerint az ukrajnai háború inflációs hatása kapcsán került szóba.

Macron közölte: április elején Kínába látogat, és hozzátette: "nagyon jó" az a tény, hogy Kína békeerőfeszítéseket tenne. 

Kínának, persze, segítenie kell hogy nyomást helyezzünk Oroszországra, hogy soha ne használjon kémiai vagy nukleáris fegyvereket

- mondta, sőt azt is hozzátette, Kína segíthetne meggyőzni Oroszországot, hogy visszavonja csapatait.

Az utóbbi reménnyel óriási kontrasztot képezett Putyin elnök vasárnapi televíziós nyilatkozata, amelyben az orosz nép élet-halál harcaként írta le az ukrjanai konfliktust, amelnyek túloldalán ott állnak az Oroszország feldarabolását akaró nyugati hatalmak is.

Cáfolták, hogy nagy NATO-tagok védelmi paktumot sürgetnek Ukrajnával

Az amerikai Wall Street Journal arról számolt be, hogy egyes erős NATO-tagok szélesebb védelmi megegyezés tető alá hozását sürgetnék Ukrajnával, hogy arra ösztökéljék Kijevet: kezdjen béketárgyalásokba. A német kormány azonban ezt cáfolta.

 

Macron Kínai béketerv francia-kínai kapcsolatok látogatás
Kapcsolódó cikkek