Az orosz-ukrán háború 21. napjának legfontosabb eseményei

  • Putyin valódi fenyegetést látott az ukrán atomfegyverekben, és a Pentagon irányításával előállított biológiai fegyverekben
  • Washingtonban háborús bűnösnek nyilvánították Putyint, aki szerint ez megbocsáthatatlan; Moszkvából kitiltották Bident és külügyminiszterét
  • A lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő kedd éjszaka Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, szerdán már az Európai Tanács elnökével egyeztettek az ukrán helyzetről
  • Az ukrán elnök szerint már májusban béke lehet az országban, és most már az orosz külügyminiszter szerint is van esély a megállapodásra
  • Szerdán folytatódnak a fegyverszüneti tárgyalások Oroszország és Ukrajna között, egy béketervezet is kiszivárgott, de az ukránok állítják, az nem tükrözi az álláspontjukat
  • Rendkívüli tanácskozást tartottak a NATO-tagországok védelmi miniszterei Brüsszelben
  • Szlovákia újabb NATO-csapatokat fogadna, a legrosszabbra készülnek, Csehországban a többség támogatná a NATO-erősítést
  • Az oroszok menekítik a pénzüket Csehországból, drága lesz a Sberbank-ügyfelek kártalanítása

 

Lekapcsolták az európai sajtót Oroszországban

22:00 Mintegy 30 független hírportált, köztük a brit BBC honlapját, valamint észt és ukrán hírportálokat is zárolt az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet.

Megakadályozták az oroszok előrenyomulását Kijev környékén

23:45 Az orosz erők "semmilyen jelentős előnyt nem értek el" Kijev környékén, az előrehaladásukat észak, északnyugat és kelet felől is megállították 30 kilométerre az ukrán fővárostól – állítja az amerikai védelmi minisztérium névtelenséget kérő tisztviselője a CNN-nek nyilatkozva.   

Hozzátette: Csernihivet és Mariupolt elszigetelték az oroszok, és az oroszok által korábban elfoglalt Harkovnál sem tudtak az ukránok előre törni, de a délkelet-ukrajnai Mikolajiv városában még kitartanak az ostrommal szemben. A fekete-tengeri kikötőváros, Herszon is orosz kézen van már, itt sikerült a leglátványosabb eredményeket elérniük az orosz hadseregnek – írja legújabb elemzésében az amerikai Institute for the Study of War (ISW). Szerintük az oroszok továbbra is képtelenek minden fronton összehangolt támadást indítani, de a Donyec-medencében a következő napokban is védelmi állásaik feladására kényszeríthetik az ukránokat. Az ISW előrejelzése szerint Mariupol eshet el következőnek.

Már több mint 3 millióan menekültek el a háború elől

21:25 Az ország lakosságának 7 százaléka, 3,1 millió ember kényszerült elhagyni otthonát az elmúlt hónapban – közölte az ENSZ menekültügyi ügynöksége. A 3,1 millió menekült többségét, mintegy 1,9 millió embert fogadott Lengyelország; Magyarország 273 ezret, Moldova 344 ezret. 156 000-en emigráltak Oroszországba, egyharmaduk a Donyeck-medencéből indult útnak még a háború kitörése előtti napokban. Az ENSZ előrejelzése szerint a negyvennégy millió lakosú országból további egymillió menekültre lehet számítani, ha a háború folytatódik.  

Megint rálőttek a menekülőkre Mariupolnál, bombázták a városi színházat

21:00 Az orosz erők tüzet nyitottak az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolból menekülő civilek egyik autókonvojára. Legalább öten, köztük egy kisgyermek súlyosan megsérült – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye katonai adminisztrációjára, valamint az ukrán vezérkarra hivatkozva, amely szerint halálos áldozatok is vannak. 

A jelentés szerint az autópályán érte "ellenséges tüzérségi támadás" a konvojt délután négy körül.

Az orosz erők alig egy órával később lebombázták a város központjában lévő színház épületét, amely jelenleg hivatalosan kijelölt óvóhelyként szolgál több száz helyi lakosnak. Az áldozatok száma nem ismert.

Az orosz védelmi minisztériumnál rögtön cáfolták, hogy az orosz erők mértek volna csapást a színházépületre. Állításuk szerint azt az Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel.

Biden: Putyin háborús bűnös

20:10 Az amerikai elnök a Fehér Házban riporterek előtt háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint. Ez az első alkalom, hogy Biden ezt a kifejezést használta az orosz elnökkel kapcsolatban.

Londoni elemzők: a vártnál jobban állja a szankciókat az orosz bankrendszer

19:55 Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics szerdán bemutatott tanulmánya szerint a legnagyobb orosz bankok tőketartaléka elégségesnek tűnik nagy veszteségek elviseléséhez is. A ház szerint elképzelhető az a forgatókönyv, hogy a nem teljesítő kinnlevőség-állomány (NPL) az orosz bankrendszer teljes követelési portfoliójának 20 százalékára emelkedik a jelenlegi 8 százalékról, de ez is az orosz hazai össztermék (GDP) mindössze 1-2 százalékának megfelelő mértékű tőkepótlást tenne szükségessé.

Ezt a videót mutatta be Zelenszkij az amerikai kongresszusban

19:00 Az ukrán elnök az amerikai törvényhozás alsóházához intézett beszédében emlékeztetett: Oroszország a nyugati értékek ellen indított háborút, amikor megtámadta Ukrajnát. Volodimir Zelenszkij megismételte az Egyesült Államokhoz intézett korábbi kérését, hogy vezessenek be humanitárius repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett. Az ukrán elnök hozzátette: ha ez túl nagy kérésnek bizonyulna, küldjenek légvédelmi fegyvereket az országba. Ennek szükségességét az alábbi videóval támasztotta alá.

Napról-napra egyre kevesebbet ér az oroszok pénze

18:50 Az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta a fogyasztói árak napi szinten 0,303 százalékkal emelkedtek Oroszországban. Éves összevetésben a március 5-11. közötti időszakban 12,54 százalék volt az az egy héttel korábbi 10,42 százalék után.

Stoltenberg: minden fronton erősít a NATO

18:10 Oroszország ukrajnai beavatkozásának hosszan tartó hatása lesz a NATO-szövetséges országok biztonsági környezetére – jelentette ki Jens Stoltenberg Brüsszelben a NATO-tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli tanácskozásán. A főtitkár közölte:  a tagállamok egyetértettek abban, hogy a szervezet nem telepít csapatokat vagy légi eszközöket Ukrajnába. De az orosz-ukrán háborúra reagálva 

a megerősíti valamennyi védelmi rendszerét, és a jövőben is fenntartja a 2 százalékának megfelelő katonai célú hozzájárulási kötelezettséget. 

– közölte Stoltenberg, majd hozzáfűzte: ezekben a kritikus időkben Észak-Amerika és Európa együttműködése még fontosabb, mint valaha.

Orbán: csaknem 430 ezer menekült érkezett Magyarországra

17:25 A szerda hajnali jelentések szerint már 429 ezer menekült érkezett Magyarországra – közölte a kormányfő egy a közösségi médiára feltöltött videóban. Orbán Viktor elmondta: a háború nem csitul, hanem kiterjed. Fennáll a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állítja az országot.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország eddig minden menekültet el tudott látni, a következő három napban megszervezzük a jövő hét védekezését azért, hogy továbbra is képesek legyünk minden bajbajutottnak segítséget nyújtani

– fogalmazott a miniszterelnök.

 

Putyin valódi fenyegetést látott az ukrán atomfegyverekben

15:55 Valódi volt a fenyegetés, hogy Ukrajna atomfegyverhez akar jutni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai videókonferencián. Az orosz elnök azt is hozzátette: több tucat laboratóriumból álló hálózat is működött Ukrajnában, ahol katonai és biológiai programokat, többek között koronavírus, lépfene, kolera, afrikai sertéspestis és más halálos betegségek mintáival végzett kísérleteket végeztek a Pentagon irányításával és pénzügyi támogatásával.

Fotó: HANDOUT

Percenként 55 ukrán gyermek menekül el a háború elől

15:15 Az ENSZ adatai szerint az ukrajnai háború kezdete óta már több mint másfél millió gyermek volt kénytelen elhagyni a hazáját. A szervezet figyelmeztet: 

Ilyen súlyos menekültválságra a második világháború óta nem volt példa.

Újabb javaslattal álltak elő az ukránok a béke érdekében

15:00 Moszkva ragaszkodik Ukrajna semlegességéhez és lefegyverzéséhez, Kijev azonban ezt elfogadhatatlannak tartja, és egy saját tervvel állt elő. Ez alapján megtartaná Ukrajna megtartaná saját haderejét, és törvénybe foglalt biztonsági garanciákat kapna minden vele szomszédos országtól. Az ukrán békejavaslat arról szólna, hogy bár az ország nem lépne be a NATO-ba, egy szomszédaival – így Magyarországgal is – közös védelmi megállapodásban rögzítenék, hogy határa sérthetetlenek, és külső támadás esetén szomszédai segítenek megvédeni azokat.

Ellentámadást indítottak az ukránok Kijevnél

14:45 Az ukrán fővárost körbekerítő orosz csapatok ellen indított támadást az ukrán hadsereg szerdán, miután előző éjjel is folytatódtak a rakétatámadások Kijev környéki települések ellen – írja a Wall Street Journal. Az ukránoknak Irpinyben, Buhában és Hosztomelben is sikerült visszaszorítaniuk az oroszokat. Emellett eredményeket értek el az ukrán haderők a délkelet-ukrajnai  Mikolajiv városa közelében is. Az oroszok által már korábban elfoglalt Herszon városának repülőtere ellen is légitámadást intéztek, a műhold-felvételek tanúsága szerint több orosz harci repülőt is megsemmisítettek ott.

Az ukrán elnök biztonságpolitikai főtanácsadója szerint az ellentámadás 

radikálisan átrajzolta a harcoló felek helyzetét.

 

Zelenszkij: egy pillanatig sem jutott eszünkbe, hogy megadjuk magunkat

14:15 Az ukrán elnök az amerikai törvényhozás alsóházához intézett beszédében emlékeztetett: Oroszország a nyugati értékek ellen indított háborút, amikor megtámadta Ukrajnát. Volodimir Zelenszkij megismételte az Egyesült Államokhoz intézett korábbi kérését, hogy vezessenek be humanitárius repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett. Az ukrán elnök hozzátette: ha ez túl nagy kérésnek bizonyulna, küldjenek légvédelmi fegyvereket az országba. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszél az Egyesült Államok képviselőihez szerdán.
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Zelenszkij azt kérte az Egyesült Államok kongresszusától, hogy szankcionáljon minden orosz politikust, aki nem határolódik el az Ukrajna ellen indított háborútól, és szólítson fel minden amerikai céget, hogy vonuljon ki Oroszországból.

 

Az Egyesült Államok kongresszusában szólal fel az ukrán elnök

14:00 Volodimir Zelenszkij az orosz invázió kezdete óta másodszor kap szót az amerikai törvényhozás alsóházában. Ezúttal is videókapcsolaton keresztül jelentkezik be, és várhatóan az Ukrajnának ígért támogatás fokozására szólítja majd fel a képviselőket; sajtóértesülések szerint az ukrán elnök közvetlenül az amerikai választókat is megszólíthatja, és arra kérheti őket, gyakoroljanak nyomást a képviselőikre, hogy közvetlen katonai segítséget nyújtsanak Ukrajnának.

Ukrán menekültekkel osztaná meg otthonát az aranylabdás futballista

13:50 Menekültcsaládokat fogad be a valaha élt legnagyobb ukrán labdarúgó. Andrij Sevcsenko 150 ukrán menekültek tervez befogadni az Egyesült Királyságbéli Surrey-ben található otthonába.

Az oroszok megint megsértették a tűzszünetet Ukrajna szerint

13:40 Az ostromlott ukrán nagyvárosokból nyitott kilenc humanitárius folyosókon keresztül kedden mintegy 29 ezer embert sikerült kimenekíteni Kirill Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint. A több mint négyszázezres lélekszámú Mariupolból mostanáig nem nyílott meg a humanitárius folyosó, a várost ennek ellenére mintegy húszezren hagyták el kedden saját erőből.

Irina Verescsuk, ukrán miniszterelnök-helyettes szerint szerdán már a korábban megnyitott folyosókon keresztül sem lehetett civileket menekíteni, miután az oroszok megint megsértették a tűzszüneti megállapodást. A mariupoli humanitárius folyosó megnyitására Verescsuk továbbra sem lát lehetőséget, annak ellenére, hogy a gyógyszer, élelem, fűtés, áram és ivóvíz nélkül maradt városnak égető szüksége lenne arra, hogy elérjenek oda a humanitárius segélyszállítmányok.

Lengyelország csaknem 1,9 millió menekültet fogadott már be

13:05 Az orosz invázió ellen menekülő 1,89 millió ukrán állampolgár lépett be Lengyelországba a háború kitörése óta – közölte a lengyel határőrség szerdán. Kedden 66 000 menekült érkezett Ukrajnából lengyel területre, kevesebb, mint az előző napok során.

 

Hazatért Kijevből a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök

12:50 Visszatért Lengyelországba Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes. A delegáció kedden vonattal Kijevbe látogatott, hogy támogatásukról biztosítsák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A hazatérés tényét Piotr Müller lengyel kormányszóvivő közölte a Twitteren.

Ugyancsak a mikroblogján tett közzé egy bejegyzést Janez Janša is, aki megköszönte a szíves vendéglátást és hogy az ukrán kormány segített betekintést nyerni a bonyolult harctéri helyzetbe. Külön köszönetet mondott a lengyel miniszterelnöknek és stábjának, hogy megszervezték az utazást.

 

Egyre kevésbé megosztottak a csehek a NATO-erősítés kapcsán

12:40 Minden második cseh állampolgár szívesen látna újabb NATO-csapatokat az országban, akár tartósan is, míg 45 százalékuk ellenzi az elképzelést, hogy a katonai szövetség keleti szárnyának erősítése során újabb NATO-alakulatokat küldjenek cseh területre. A prágai Median közvélemény-kutató intézet által készített közvélemény-kutatásban megkérdezettek 67 százaléka bízik a NATO-ban, és a válaszadók 73 százaléka úgy véli, hogy egy ellenséges támadás esetén a szövetség megvédené Csehországot.

A megkérdezettek több mint fele  (56 százalék) támogatná, hogy a cseh kormány növelje a védelmi kiadásait, akár a NATO által megkövetelt, a GDP 2 százalékát kivető összegen túl is, de csak a válaszadók negyede véli úgy, hogy a NATO-nak be kell kapcsolódnia a háborúba Ukrajna védelmébe.

A felmérés készítői rámutattak, hogy az utóbbi másfél évtizedben megváltozott a csehek véleménye a NATO-ról, illetve az Egyesült Államokról. Emlékeztetnek: 2007-ben, amikor felmerült, hogy amerikai radartámaszpontot építenének Prága közelében, a lakosság kétharmada elutasította az elképzelést.

Svájc kiterjesztette a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat

12:10 A szigorítások elsősorban a pénzügyi és a kereskedelmi szektort érintik. Többek között betiltották a fehérorosz jegybankkal folytatott tranzakciókat is. Ami az importtilalmat illeti, azt kiterjesztették a fa-, acél- és vasipari termékekre.

Stoltenberg: a NATO-csapatok a legmagasabb védelmi készültségben vannak

11:55 Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keleti szárnyán mintegy negyvenezer NATO-katona teljesít szolgálatot, és rajtuk kivül is több mint százezer amerikai katona van jelen Európában, akik a legmagasabb készültségben várják a parancsokat – tájékoztatott Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli tanácskozása előtt. A főtitkár hangsúlyozta: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja hosszan tartó hatása lesz a NATO-szövetséges országok biztonsági környezetére.

Csehországban még drágább a Sberbank-ügyfelek kártalanítása

11:30 Elkezdődött a Sberbank cseh ügyfeleinek kártalanítása. A cseh bankbetétek biztosításával foglalkozó Pénzpiaci Garanciarendszer számításai szerint az orosz bank csehországi ügyfeleinek több mint 363 milliárd forintnyi cseh koronát fizetnek majd ki. A Sberbank magyarországi leányvállalatának ügyfeleit az OBA 146 milliárd forintból kártalanítja.

Sberbankos volt és elöl áll a névsorban? Ma érdemes a Takarékbankba mennie!

A károsult ügyfelek érdekében előfordulhat, hogy hamarabb kapják meg a pénzüket, és a kártalanításról készített kivonat csak ezt követően jut el hozzájuk postai úton.

Az ukránok májusra remélik a háború végét

10:10 Előrelépésről számolt be Volodimir Zelenszkij az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos béketárgyalások keddi felvonása után. Az ukrán elnök szerint mindkét fél reálisabb álláspontokkal állt elő.

Lavrov: van remény a kompromisszumra

10:05 Az orosz külügyminiszter sürgette, hogy az orosz és ukrán tárgyaló félnek adják meg lehetőséget arra, hogy nyugodt légkörben, a "hisztéria fokozása" nélkül dolgozzanak.

Nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra– jelentette ki Szergej Lavrov szerdán az orosz RBK tévécsatornának nyilatkozva. Azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem terjesztett elő új elképzeléseket kettőjük múlt csütörtöki, a törökországi Antalyában megtartott tárgyalásán.

Ukrajna az OTP-t is felszólította Oroszország elhagyására

10:00 Vannak olyan cégek, amelyek még nem hagyták el Oroszországot, s ezeket a cégeket bojkottálni kell – mondta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki az OTP Bankot is megnevezte, amikor az Oroszországban maradt cégeket sorolta.

Három orosz diplomatát utasított ki Szlovákia

9:55 A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma hétfőn jelentette be, hogy kiutasítják Szlovákiából a pozsonyi orosz nagykövetség három munkatársát – írta meg a Körkép. Az ügyben Zuzana Čaputová szlovák államfő is megszólalt, szerdán úgy nyilatkozott: 

teljesen egyetért az orosz diplomaták kiutasításával.

Az orosz katonai hírszerzéssel való együttműködés miatt a szlovák rendőrség mostanáig két személy ellen indított eljárást kémkedés és vesztegetés miatt. Mindketten beismerték a tettüket.

Drasztikus lépésre szánhatja el magát a NATO

9:50 A NATO arra fogja utasítani katona parancsnokait, hogy készítsenek új, elrettentést szolgáló terveket – számolt be róla az Al Jazeera.

A katona szövetség védelmi miniszterei március 24-én Brüsszelben, a NATO főhadiszállásán tartanak tanácskozást, melyen Joe Biden amerikai elnök is jelen lesz.

A miniszterek fontos megbeszélést folytatnak majd a biztonságunk hosszú távú megerősítését célzó intézkedésekkel kapcsolatban

– tette hozzá Jens Stoltenberg NATO főtitkár

Áron alul szabadulnak az oroszok a csehországi ingatlanjaiktól

9:40 Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt a csehországi ingatlanokkal rendelkező oroszok attól tartanak, hogy elveszíthetik tulajdonaikat. Egy részük ezért igyekszik minél hamarabb eladni az ingatlanját, még ha a piacinál alacsonyabb áron is ad túl azon – írja a cseh Hospodárske Noviny. Prágában akár a ötödéért is hozzá lehet most jutni az oroszok által sürgős eladásra kínált lakásokhoz, de a gyógyfürdőiről híres Karlovy Varyban is eladási dömping indult meg az orosz ingatlantulajdonosok körében – írja a cseh gazdasági lap. 

Putyin egyre durvább fegyvereket vethet be

9:30 Nagyon, nagyon nehéznek nevezte kijevi helyzetet Liz Truss brit külügyminiszter. A BBC-nek elmondta, hogy az Egyesült Királyság mindent megtesz annak érdekében, hogy ellátmányt juttasson az országba, és támogassa az ukránokat fővárosuk védelmében.

Hozzátette: az események minden bizonnyal nem Vlagyimir Putyin tervei szerint haladnak, emiatt az orosz elnök egyre szélsőségesebb technikákhoz és egyre durvább fegyverekhez folyamodik.

Abramovics mentette a menthetőt, mielőtt Moszkvába menekült

8:50 Hiába foglalták le Abramovics kastélyát a britek, és blokkolták a Chelsea eladására irányuló erőfeszítéseit. Sőt, az amerikai alapkezelők is befagyasztották a hozzá köthető eszközöket. Az orosz oligarcha mégis jelentős vagyont mentett ki, mielőtt Moszkvába menekült. Abramovics a hírek szerint egy korábbi üzlettársának adta el az egyik legfontosabb cégét.

A lengyelek békemissziót küldenének Ukrajnába

8:35 Az tagjelölti státusának megadását sürgette Ukrajna számára Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd éjjel Kijevben, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes pedig nemzetközi békefenntartó misszió küldésére tett javaslatot, "akár a NATO részéről, akár szélesebb keretekben."

A Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának elnöke, miniszterelnök-helyettes és Petr Fiala cseh kormányfő az első külföldi vezetők, akik Ukrajnába látogattak az orosz invázió megindítása óta.
Fotó: Twitter/@MorawieckiM / HANDOUT

Szlovákia már az orosz támadásra készül

8:20 Szlovákia felkészült arra, hogy támadás érheti az ungvári repülőteret, ami közvetlenül a határnál helyezkedik el. A pozsonyi parlament tegnap jóváhagyta, hogy újabb NATO-csapatokat küldjenek az országba. Legfeljebb 2100-an jöhetnek.

Háborús bűnösnek tartja Putyint az amerikai kongresszus

8:10 Vlagyimir Putyint háborús bűnökért vonná felelősségre az amerikai szenátus. Az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot kéri arra, hogy folytasson vizsgálatot az Ukrajnában február 24. óta zajló orosz támadások során elkövetett 

erőszak, háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök ügyében.

Az orosz külügyminisztérium kedden szankciókkal sújtotta többek között az Egyesült Államok elnökét, az amerikai külügyminisztert, valamint a CIA főigazgatóját, Robert Burnst és az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Jake Sullivant. Megtiltották a beutazásukat Oroszországba.

Újabb orosz tábornok esett el a fronton

8:00 Az Ukrajna ellen indított háborúban már négy orosz tábornok esett el. Legutóbb kedd éjszaka halt meg az orosz csapatok egyik tábornoka, Mariupol ostroma közben az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint. Orosz oldalról még nem erősítették meg a hírt.

 

Az orosz-ukrán háború 20-ik, keddi napjának legfontosabb eseményeiről szóló összefoglalónkat itt olvashatja:

Zelenszkijt aggasztja a NATO tétlensége

Az ukrán elnök egy videós beszédben fakadt ki azon, hogy állítólag kitörhet a harmadik világháború, ha a NATO elrendeli az ukrán légtérzárat.