Kínai online kiskereskedelmi vállalatok, valamint több fizikai bolt az amerikai védjegyeket és szerzői jogokat sértő, hamisított árukat árul – derül ki az amerikai Külkereskedelmi Képviselő Irodájának (USTR) éves jelentéséből. Az amerikai hivatal digitális kalózkodással is vádol cégeket.

Nanning,,China,-,Circa,November,2018,:,“adidas”,Look,Alike
NANNING, CHINA - CIRCA NOVEMBER 2018 : “ADIDAS” LOOK ALIKE shoes sold at the store.
Vannak jól és rosszul sikerült hamisítványok is.
 Fotó: Shutterstock

A hamisított és a kalóztermékek széles körű kereskedelme árt az amerikai munkavállalóknak és a gazdaságnak

– mondta Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője a jelentés keddi közzétételét kísérő nyilatkozatában. Érdekes adalék, hogy Tai egyébként kínai származású. A megvádoltak között megtalálható az Alibaba birtokolta AliExpress és az amerikai piacon is megjelenő PinDuoDuo, valamint a kínai Google, a Baidu is – írja az SCMP.

Az utóbbiról azt állítja az amerikai hivatal, hogy Wangpan nevű szolgáltatásában amerikai filmek, könyvek, sorozatok és programok tölthetők le, míg előbbieknek a hamisított árukat rótta fel.

A szerzői jogok védelme régóta kényes vitapont Kína és az Egyesült Államok gazdasági kapcsolatában. Donald Trump erre hivatkozva indított gazdasági háborút a távol-keleti óriás ellen, amit csak fokozott az utódja, Joe Biden. Ehhez persze hozzátartozik, hogy nem annyira jogvédelemről van szó, hanem geopolitikai versengésről: Washington próbálja megakadályozni Pekinget, hogy hozzáférjen a legmodernebb technológiákhoz. Sőt, a Pentagon szerint Kína jelenti a legnagyobb kihívást és a legsúlyosabb veszélyt.

A jelentésben azt is megjegyezték, hogy a szigorú járványvédelmi intézkedések feloldása miatt megnőhet a hamisított áruk kereskedelme a hagyományos üzletekben, és ez a kínai kormány részéről erőteljesebb jogérvényesítést tesz szükségessé. Az éves felülvizsgálatra egy olyan időszakban kerül sor, amikor a világ két legnagyobb gazdasága között egyre nő a feszültség: Washington és Peking egy sor kérdésben áll vitában (emberi jogi helyzet Kínában, Tajvan, ujgurok, vámháború, orosz–ukrán háború), miközben az Egyesült Államok Kína technológiai iparát támadja. 

Rákapcsolt a kínai gazdaság

Váratlanul nagymértékben javult az előző havihoz képest és három egymást követő havi lassulás után növekedési fázisba lépett januárban a kínai gazdaság teljesítménye mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari szektorokban a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adatai alapján a logisztikai információs központ, a CLIC által készített felmérés szerint.