Két nagyon fontos adatsort vártak az elmúlt egy hétben az Egyesült Államokban, a második most érkezett, és a februári inflációs adatok megerősítik azt a napokban kirajzolódó várakozást, hogy a Federal Reserve egyéves kamatemelési sorozatának hátralévő része talán mégsem hoz akkora növekedésgyilkos szigort, mint korábban gondolták a piacok résztvevői. A forintnak ez jó lehet, de a jelenlegi feszült piaci hangulatban erre nincs garancia.

Daily Life In Foster City
FOSTER CITY, CA - JANUARY 12: Packages of beef are displayed for sale at a supermarket on January 12, 2023 in Foster City, California, United States. (Photo by Liu Guanguan/China News Service/VCG via Getty Images)
Fotó: China News Service

Az amerikai drágulás éves rátája 6 százalékra lassult a januári 6,4-ről és a nyári 9,1 százalékos több évtizedes csúcsról. Ilyen alacsony utoljára 2021 szeptemberében volt az amerikai A változékony élelmiszer- és energiaárakat kiszűrő infláció is a várakozásoknak megfelelően süllyedt, 5,6-ról 5,5 százalékra. 

Természetesen az „alacsonysága” csak viszonylagos, a Federal Reserve több év átlagában számolt 2 százalékos céljától ez a szint mérföldes távolságra van, és havi szinten az árak tovább emelkedtek – 0,4 százalékkal –, mint ahogy az elemzők várták. Ennek ellenére azt a februárban kirajzolódott Fed-narratívát erősíti, hogy a tavaly márciusban sokéves pénzbőség után kezdődött szigor – amely nulla közeléből 4,5–4,75 százalékra vitte fel az irányadó kamatsávot – működik, bár az infláció leszorítása hosszabb folyamatnak ígérkezik.

Ez a narratíva sérült, amikor a múlt héten nagy hullámokat vertek fel a piacokon Jerome Powell Fed-elnök korábbinál pesszimistább kommentárjai a szenátusi meghallgatásán. A nekilóduló kamatemelési várakozásokat azonban megfékezték a pénteki munkaerőpiaci adatok, amelyek azt mutatták, hogy az amerikai gazdaság rengeteg új álláshelyet teremt, más területeken azonban hatalmas elbocsátások zajlanak. 

Ez akkor még jót tett a forintnak a dollár gyengítésén keresztül, a kamatkilátásokat felforgató következő hullám azonban nem: az amerikai bankpánik ezen a héten a bankrészvények eladásához vezetett, és visszavetette a nemzetközi kockázatkerülésre érzékeny forint árfolyamát. 

Megszólalt az MNB a forint és a zuhanását okozó amerikai bankpánikról

A jegybank a Világgazdaságnak küldött válaszában leszögezte, a két amerikai hitelintézet (Silicon Valley Bank, Signature Bank) tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra.

Az új adatsorok enyhíthetik is a nyomást a forinton

Amerika eddigi második legnagyobb bankcsődje a dollárnak messze nem kedvez, és ez a forintnak alapesetben jó szokott lenni. Csakhogy most arról van szó, hogy a 2008-as világválság rémképeit felidéző amerikai események – ha jelentősen más is a helyzet – globális félelmeket keltenek.

A másik hatásuk, hogy az amerikai recessziós félelmekre ráduplázva az Atlanti-óceán mindkét oldalán mérséklik a kamatemelési várakozásokat – ami a dollárnak nem jó, a forintnak elvben igen, de csak ha nem kelt az amerikai mellett globális gazdasági és piaci aggodalmakat is.

Csakhogy kelt, és a kérdés, hogy a napokban ezek enyhülnek-e, és akkor a figyelem visszafordulhat az amerikai gazdasági fundamentumok felé. Ezért kérdéses, hogy a friss amerikai inflációs adatok – amelyek a kisebb kamatemelések mellett szólhatnak – hatásosan segíthetik-e a forintot is. A remény mindenesetre megvan rá. Tudni kell azt is, hogy a mostani adatok csak egyik részét képezik az inflációs számoknak, amelyekre a Fed erősen figyel, és csak később látnak napvilágot az őket még inkább érdeklő személyes fogyasztási ártrendeket jobban tükröző PCE inflációs adatok.

Ez volt az azonnali piaci reakció

A várakozásoknak megfelelő adatok – mint a mostaniak is – piaci szempontból időnként trükkösek, mert ha nagyon felkészültek rájuk a piacok, akkor az ellenkezőjére is fordíthatják a korábbi ármozgásokat. Ebben az esetben a bankpánikot követő árfolyamhullámzások tovább bonyolítják a helyzetet.

Mindenesetre a dollár azonnal reakciója egy kis erősödés volt az adatokra, néhány perc alatt 1,0731 környékéről 1,0716 környékére szaladt az euróval szemben ahogy egyes piaci résztvevők profitot realizáltak, ezt azonban a hüvelykujjszabálynak megfelelően gyengülés követte, 1,0734-ig. Ebből a következő órában és órákban még bármi lehet. Tudják ezt a forintkereskedők is, és a hazai fizetőeszköz az euróval szembeni 394 körüli szintekről nem is fordult vissza azonnal a nap 392-höz közeli csúcs irányába, sőt, hajszálnyit gyengült is. 

Az amerikai részvénypiacok még nincsenek nyitva, de a határidős ügyletek nagyon szép nyitást sejtetnek, ami megfelel annak a várakozásnak, hogy az adatok érvet szolgáltatnak a lassabb Fed-kamatemelkedéseknek.