Az kereskedelmi hiánya Oroszországgal szemben hatmilliárd euróra csökkent tavaly decemberben. A deficit 2022 márciusában tetőzött 18,2 milliárd euróval, vagyis a harmadára csökkent tíz hónap alatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint.

Russia,Vs,European,Union,,Countries,Confrontation,Concept,,European,Union,Flag Russia vs european union, countries confrontation concept, european union flag vs russia flag, conflict of interest concept
Fotó: Shutterstock

Az Oroszországból származó behozatal értéke tavaly decemberben 53 százalékkal, 10,3 milliárd euróra esett vissza a márciusi 21,8 milliárd euróról. Moszkva részesedése az EU-ba a tömbön kívülről érkező importból decemberben 4,3 százalékra zuhant a 2022. februári 9,5 százalékról. Ugyanebben az időszakban az Oroszországba irányuló uniós 4 százalékról 2 százalékra mérséklődött.

Az Eurostat szerint az eurázsiai országgal folytatott lelassult, miután az EU az orosz–ukrán háború kirobbanását követően import- és exportkorlátozásokat vezetett be több termékre, például december 5-től tilalmat rendelt el az orosz tengeri nyersolajimportra. Oroszország részesedése az európai szénimportból 2022-ben 22 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 45 százalékról. A földgáz esetében Moszkva részesedése a 2021-es 36 százalékról tavaly 21 százalékra, míg 

a kőolajimport a 2021-es 28 százalékról 21 százalékra esett vissza. A műtrágyák behozatala 29 százalékról 22 százalékra mérséklődött.

Az Eurostat múlt hónapban közzétett jelentése szerint 2022 második negyedévében az Egyesült Államok megelőzte Oroszországot az EU legnagyobb tengeri áruszállítási partnereként. A cseppfolyósított gáz, a szén és a nyersolaj behozatala az Egyesült Államok keleti partvidékéről 87,7 százalékkal, 85,4 százalékkal, illetve 64,6 százalékkal nőtt az április–júniusi időszakban, 2021 azonos negyedévéhez képest.

Miközben az öreg kontinens megpróbál leszokni az orosz energiahordozókról, más államok éppen fokozzák a behozatalt: Moszkva lényegében átirányította az exportot Ázsiába, főleg Kínába és Indiába, amelyek nem csatlakoztak a szankciókhoz, és boldogan vásárolják a diszkontáron kínált olajat és gázt. Sőt, feldolgozva eladják, így hatalmas nyereségre tesznek szert. De más ázsiai országok – például Japán vagy Pakisztán – sem mondanak le az eurázsiai országból származó energiahordozókról. Közben Moszkva Afrika felé is terjeszkedik: Tunézia a múlt hónapban rekordmennyiségű orosz gázolajat importált, naponta közel 77 ezer hordót vásárolt, míg januárban csak napi 20 ezer hordót hozatott be.

Összezuhant az Oroszországba irányuló német export

Az uniós szankciók és a cégek kivonulása miatt az Oroszországba irányuló német export tavaly 45 százalékkal, 15 milliárd euróra esett vissza, ami évtizedek óta a legalacsonyabb szint. Az Oroszországba irányuló német export csökkenését ellensúlyozta az egyéb közép- és kelet-európai piacokra irányuló kivitel két számjegyű növekedése.