Nem csak szakképzett, de már szakképzetlen munkaerőből is hiány van az Egyesült Királyságban. Ez leginkább két tényezőnek tudható be: egyrészt a Brexit után szigorodtak a nem brit állampolgárságúakra vonatkozó munkavállalási szabályok, másrészt pedig a koronavírus-járvány rámutatott, hogy egyes iparágakban – főként a vendéglátásban – dolgozni kiszámíthatatlan jövőt jelent, ezért a britek inkább más szakmát választanak. A járványnak ez a mellékhatása számos országban megfigyelhető.

A Downton Abbey kastélyában kevesebb esküvőt tartanak, mert nincs elég idénymunkásuk.
Fotó: Isabel Infantes

Az Egyesült Királyság három éve lépett ki az Európai Unióból, emiatt a legnagyobb partnerével nemcsak a kereskedelmi, de a munkaerőpiaci kapcsolatai is megromlottak. A Brexit után nehezebbé vált a külföldiek munkavállalása és a letelepedése a szigetországban. Nem meglepő ezután, hogy sok vendégmunkás inkább hazatért, mások pedig inkább eleve más országokban próbálnak szerencsét.

Külföldi munkavállalók nélkül viszont a brit gazdaság igencsak nagy bajban van. Már tavaly is érkeztek hírek arról, hogy nem találtak elég mezőgazdasági idénymunkást, s várhatóan az  idén sem lesz belőlük elegendő. A felsőoktatásba sem érkezik annyi uniós hallgató, mint azelőtt. Két éve a felvettek száma a korábbi felére csökkent, a jelentkezők aránya pedig még ennél is kisebb volt. A szolgáltatóipar nagyban támaszkodott az ő időszakos munkájukra. A gyártás, az építőipar, a kiskereskedelem és a logisztika is munkaerőhiánnyal küzd. Becslések szerint mintegy 300 ezer ember hiányzik a brit gazdaságból.

Az Egyesült Királyságban a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt a 2022 novembere és 2023 januárja közötti időszakban, ami nagyjából változatlan az előző három hónapos időszakhoz képest, és kissé elmarad a 3,8 százalékos piaci konszenzustól. A munkanélküliek száma 1,25 millióra emelkedett, míg a foglalkoztatottaké 32,84 millióra nőtt. A bérnövekedés év/év alapon 5,7 százalékra mérséklődött, ugyanakkor a keresetek reálértéken 3,2 százalékkal érnek kevesebbet, mint a bázisidőszakban. Ez a legnagyobb visszaesés a 2009. február–áprilisi időszak óta. Az inaktívak egyre nagyobb hányadát teszik ki a fiatalok, akik közül egyre többen küzdenek munkaalkalmassági problémákkal.

Lobbicsoportok sürgetik a kormányt, hogy lazítson a merev a bevándorlási szabályokon. Ezt már több területen megtették, de a vendéglátóiparban még nem. Ha egy külföldi felszolgálóként szeretne dolgozni, még mindig szigorú feltételeknek kell megfelelnie, hogy engedélyt kapjon. A politikát egyre jobban sürgeti az idő, mivel a munkaerőhiány a gazdaság teljesítményét is visszaveti. Ráadásul a külföldi dolgozók vonzásában erős versenytárs, Németország, amely külön törvényt hozott a szakképzett emberek német földre csábítására.

Rendezvények maradnak el a híres sorozat helyszínén

A brit munkaerőhiány már az Emmy- és Golden Globe-díjas Downton Abbey című sorozat kastélyát is elérte. Hiába a hírnév és a népszerűség, a dél-angliai Highclere Castle sem rendelkezik elég alkalmazottal ahhoz, hogy kiszolgálja a rendezvények igényeit.

A kastélyt nagy esküvők megtartására használják vagyis használnák, ha lenne, aki kiszolgálná a vendégeket. A Brexit előtt egy szezonban körülbelül 25 olyan esküvőt tartottak, ahol a vendégek száma meghaladta a száz főt. Az ötezer hektáros birtokon most már csak kisebb eseményeket tudnak tartani – panaszkodott Carnarvon grófnő, aki férjével együtt birtokolja a filmsorozat helyszínéül szolgáló épületet és környékét.

Aerial photograph of the Earl of Carnarvon's Highclere Castle, Hampshire
HAMPSHIRE, UNITED KINGDOM. APRIL 07. Aerial photograph of Highclere Castle, the offical residence of the Earl of Carnarvon on April 07, 2015. This Jacobean style stately home was designed by Sir Charles Barry, it is located 6 miles south of Newbury. Highclere was also the location for the television programme Downton Abbey
A Highclere-kastély birtokán kevesebb rendezvényt tartanak a munkaerőhiány miatt. A teadélutánokat például teljesen beszüntették.
Fotó: David Goddard

Nemcsak a rendezvények száma és mérete, hanem a birtok ajándékboltja is megsínyli a helyzetet. Manapság a megélhetési válság és a Covid gazdasági következménye miatt kevesebb emléktárgyat vásárolnak onnan: a kastély ihlette exkluzív könyvektől, írószerektől, ruhákból és piperékből sem fogy annyi, mint korábban. Pedig a kézzel gravírozott metszett kristályok és a logóval ellátott csontporcelán tányérok és teáskészletek egyedi ajándékok. A bolt csökkentette exportját is az unióba a magas szállítási költségek miatt.

A grófnő manapság leginkább az alkoholban bízik: 2019 óta árusít prémiumminőségű gint, amelyet üvegenként 35 fontért árulnak. Carnarvonék úgy vélik, hogy ebből az új üzleti forrásból minimalizálhatják a veszteségeiket. A csökkenő bevételek és a két számjegyű infláció miatti költségemelkedések következtében a kastély üzemeltetője arra számít, hogy a vállalkozás idén nullszaldós lesz – írja a Reuters.

Most aztán igazán nem finnyáskodhatnak a brit munkaadók

A brit cégek  toborzáskor az idősebbek helyett inkább a fiatal munkavállalókat preferálják. Ugyanakkor a kormány buzdítja a korengedményes nyugdíjasokat a munka világába való visszatérésre, ha az ország gyorsan ki akar lábalni a recesszióból.