Most, hogy másodfokú hőségriasztás van érvényben idehaza, talán az átlagosnál fogékonyabb az ember a környezeti hírekre – amik egyáltalán nem szívderítők.

Heat Wave In Poland
Tourists are cooling by a water sprinkler at the Main Square in Krakow, Poland on July 25, 2022. Hot air masses from over Africa covered most of the country. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Egész Közép-Európában örülnének a felfrissülésnek a napokban.
Fotó: Beata Zawrzel

A Másfél fok klímakutató intézetnél megjelent tanulmányában Lehoczky Annamária meteorológus, éghajlatkutató kifejezetten szomorú képet festett a helyzetünkről, és nem ő az egyetlen, aki felhívja a figyelmet a súlyos állapotokra.

Mennyit ér Párizs?

Májusban a Válságok és valóságok című előadás-sorozatnak apokaliptikus volt nemcsak a hangulata, hanem a tartalma is, amit azóta jó néhány esemény megerősített:

Flood Damages In Conselice In Emilia Romagna
A klímaváltozás egyik kellemetlen mellékhatása a villámárvíz.
Fotó: Alessandro Bremec

Ezekhez illeszkedik az említett tanulmány, amely könnyen értelmezhető, sőt, látványos összevetésekkel jelzi, hogy mennyire rossz állapotban van a bolygónk, és csak még rosszabb lesz, ha nem változtatunk a szén-dioxid-kibocsátásunkon és nem leszünk képesek tartani a 2015-os párizsi klímaegyezményben megjelölt 1,5 Celsius-fokos maximális hőmérséklet-emelkedést. 

Csökken a szén-dioxid-költségvetés?

Lehoczky Annamária rámutatott, hogy már a jelenlegi, 1,1 fokosnak mért általános hőemelkedés is hasonló tüneteket produkál a földön, mint ahogy az emberi test működése is eltérne a normálistól. 

A környezetünkben tapasztalhatjuk a hőségen túl az aszályokat, de a villámárvizeket is, amik a szimpla ijedtségen túl az infrastruktúrára és a mezőgazdaságra is veszélyesek.

Ami pedig igazán megdöbbentő, az a generációs összevetés: a manapság, illetve az előző évtizedben születők az életük során várhatóan 29-szer több hőhullámot lesznek kénytelenek elviselni, mint a szépszülők és a még korábban élt felmenők. A My Climate Future honlapján az interaktív modellező kis csúszkájával állítgatva meg lehet  nézni, hogy a születési évhez viszonyítva mennyi ilyesmire számíthatunk.

Ezt a koronkénti áttekintést részletezi az alábbi, minden második élő generációt összegző táblázat:

 

Mindez abban az esetben igaz, ha a jelenleg érvényben lévő megállapodásokat tartanák a világ országai – ami nem szokásuk. De még ebben az esetben is igaz lenne, hogy nemcsak a részletezett természeti csapások keserítik az utánunk jövők életét, hanem sokkal kevesebb erőforrást használhatnak és jóval kevesebb káros anyagot bocsáthatnak ki, máskülönben a rossznál is rosszabb lesz a helyzet.

A tanulmány szerint az Alfa-generáció tagjai, tehát a manapság születők „csupán” 84 tonna szén-dioxidot bocsáthatnak ki életük során, ami egy főre vetítve az 1/14-e annak, ami a nagyszülőknek jutott.

Miként reagál az ifjúság?

Reménysugár ott látható, hogy a fiatalabbakra nemcsak rosszabb idők várnak, de ebből kifolyólag érzékenyebbek is a témára, ebből következtetve cselekedni is hajlandóbbnak mutatkoznak. 

Livestock,And,Climate,Change,,Thin,Cows,Walking,On,Dry,Cracked
A jövőben általánosak lehetnek a hőhullámok és szárazságok.
Fotó: Shutterstock

Az Eurobarometer 2021-es felmérése szerint az alábbiak szerint oszlanak meg a klímaváltozással kapcsolatos vélemények.

15–24 év közöttiek:

  • 22 százalék szerint a klímaváltozás a legsúlyosabb probléma,
  • 44 százalék szerint személyesen is felelősek a klímaváltozás kezeléséért.

55 év felettiek:

  • 16 százalék szerint a klímaváltozás a legsúlyosabb probléma,
  • 37 százalék szerint személyesen is felelősek a klímaváltozás kezeléséért.

A tanulmány rögzíti még, hogy amennyiben a kibocsátások a jelenlegi ütemben folytatódnak, akkor a század végére a globális felmelegedés várhatóan eléri a 3,5 Celsius-fokot, ezért a Save the Children gyermekvédő szervezet riportja kiemelte: 

egyenrangú félként kéne kezelni a legfiatalabbakat is, hiszen a mai döntések következményeit nekik kell viselniük.