Nemzetközi gazdaság

Egyre jobban fáj Európának Ukrajna finanszírozása

Heves vita alakult ki a tagállamok között a Kijevnek szánt háborús támogatásokról.

Megakadtak a tárgyalások az Ukrajna megsegítésére szánt uniós finanszírozásról, miután Brüsszel a feszített tagállami költségvetések ellenére is megemelné a Kijevbe irányuló támogatás mennyiségét – írta a Financial Times.

Daily Life In KyivUkrainian and EU flags flutter in front of National Bank building in Kyiv, Ukraine, February 3, 2020. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Brüsszel összesen 86 milliárd euróval növelné meg Ukrajna támogatását. Fotó: AFP

Az orosz–ukrán háború elhúzódásával Kijev támogatása egyre kritikusabb kérdéssé válik a nyugati szövetségesek számára, főleg azután, hogy a nagy dobra vert nyári ellentámadás csak korlátozott eredményeket hozott, miközben Oroszország gazdasága még mindig tartja magát.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is egyre növekszik a szkepticizmus, ám az USA kormánya és az Európai Bizottság is kitart amellett, hogy még több pénzre lesz szükség – a tagállamok kárára.

Brüsszel összesen 86 milliárd euróval növelné meg Ukrajna támogatását, az ország finanszírozási tervét pedig négy évre hosszabbítaná meg, miközben az EU tagállami költségvetéseire egyre nagyobb nyomás nehezedik.

A finanszírozási tárgyalásokat eddig nehezítette, hogy az Európai Bizottság az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást az uniós költségvetést kiegészítő követelményekkel kötötte össze, ideértve az adósságkamatok fedezésére és az uniós tisztviselők fizetésemelésére vonatkozó rendelkezéseket is.

Számos tagállam alapvetően támogatná az Ukrajnának szánt kiegészítő csomagot, azonban annak több elemét is problémásnak tartják, mivel az EU költségvetése csak nehezen tudná ezt fenntartani – főleg a négyéves finanszírozási tervet, amelyet Brüsszel azzal indokolt, hogy Kijevet így meg lehetne óvni a politikai bizonytalanságtól.

Ameddig csak kell, támogatja Ukrajnát az EU

A brüsszeli csúcstalálkozó első napját záró nyilatkozat szerint tartós béke csak Ukrajna területi egységének tiszteletben tartásával lehetséges.

A támogatás jelenlegi módjának legnagyobb ellenzői olyan tagállamok, mint Németország és Hollandia, azzal érvelve, hogy az emelkedő jegybanki kamatok és a bérkövetelések miatt a tagállami kiadások látványosan nőnek.

Az időzítés nem megfelelő. A kormányok nehéz gazdasági helyzetben vannak, és Brüsszel most még többet követel tőlük. Ukrajna támogatása mellett a Bizottság a saját kifizetéseit az inflációval összhangban akarja emelni, de a tagállamok terhein nem hajlandó csökkenteni 

– mondta egy magas rangú uniós diplomata.

Meeting of Congress of Local and Regional Authorities in Ivano-Frankivsk
KYIV, UKRAINE - JULY 30, 2023 - President of the European Commission Ursula von der Leyen appears online during the meeting of the Congress of Local and Regional Authorities in Ivano-Frankivsk, western Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Yurii Rylchuk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Yurii Rylchuk / AFP

Júniusban a Bizottság a 2021–27-es költségvetés 66 milliárd eurós kiegészítését határozta meg, amelyet a tagállamok finanszíroztak, 

azonban Brüsszel még külön 20 milliárd eurót is javasolt az Ukrajnának szánt fegyverszállításokra.

A 66 milliárd euró közel 19 milliárd eurót tartalmaz a közös uniós hitelfelvétel váratlanul magas kamatköltségeinek fedezésére, mintegy 2 milliárdot az igazgatási költségek növelésére, beleértve a tisztviselők béremelését, 15 milliárd eurót a növekvő migrációval és a külső országok finanszírozásával kapcsolatos kiadásokra, valamint 10 milliárdot kezdeményezésekre, köztük egy új innovációs alapra.

A többéves pénzügyi keret kiegészítése 17 milliárd eurónyi támogatást is tartalmaz Kijev számára, amelyet egy 33 milliárd eurós hitelcsomag egészít ki. A négy évre szóló 50 milliárdos csomag célja, hogy az országnak hosszabb távú költségvetési stabilitást biztosítson.

Szakértők szerint ideje, hogy Ukrajna a korrupció ellen is támadást indítson

Ha Kijev a háború után is támogatásra számít az újjáépítéshez, ahhoz először biztosítania kell az átláthatóságot és le kell számolni az oligarchákkal.

Az EU 27 tagállamát ezenkívül még arra kérték, hogy együttesen járuljanak hozzá további 20 milliárd euróval egy Brüsszel által kezelt fegyveralaphoz, amelynek célja, hogy a következő négy évre katonai támogatást biztosítson Ukrajnának. S bár ezt valószínűleg meg fogják szavazni, a támogatás mögött nincs konszenzus.

Mindannyian segíteni akarunk Ukrajnának, és megadjuk nekik azt, amit kérnek, sőt, ha szükséges, még többet is. A pénz azonban ugyanabból a kasszából származik, amivel a saját működésünket biztosítjuk. A Bizottságnak valamit adnia is kell cserébe

– mondták a tárgyaláson részt vevő tisztviselők.

 

 

 

Európai Bizottság orosz-ukrán háború Brüsszel költségvetés
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek