A közgazdászok egyre kevésbé bíznak a kínai gazdaság növekedésében, mivel a küszködő mellett egy sor tényező ellehetetleníti, hogy idén és jövőre a világ növekedésének korábbi motorja talpra álljon – derült ki a Reuters felméréséből.

China Manufacturing Industry Automobile Tire Mold
HUAI'AN, CHINA - AUGUST 2, 2023 - A worker processes a mold for an automobile tire at a workshop in Huai 'an City, Jiangsu Province, China, Aug. 2, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Hiába tapasztalt egy rövid fellendülést a koronavírus-járvány lecsengése után a világ második legnagyobb gazdasága, az évtizedek óta húzódó infrastrukturális beruházások és az ingatlanpiac hatalmas adósságai miatt újra nehézségekbe ütközött a növekedés, ez pedig nemcsak magára, hanem a globális gazdaságra is súlyos kockázatot jelent.

A háztartások vagyonának 70 százaléka a gyengélkedő ingatlanpiacon van lekötve, a fiatalok munkanélkülisége rekordmagas, a fogyasztás gyenge, a magánvállalkozások pedig ódzkodnak a beruházásoktól – a gazdaság normalizálása előtt jókora akadályok állnak, amelyekkel a kormánynak most egyszerre kell megbirkóznia.

A főbűnös az ingatlanszektor. A növekedés korábbi alapja összeomlott, és egyhamar nem fog rendbe jönni. A legpesszimistább szakértőket is meglepte, hogy a növekedés ilyen katasztrofális mértékben esett vissza

– mondta Julian Evans-Pritchard, a szingapúri Capital Economics kínai gazdasági vezetője. A Reuters szeptemberi, elemzők körében végzett felmérése szerint a gazdaság legjobb esetben is csak 5 százalékkal fog növekedni az idén. Ez alacsonyabb, mint a júliusi felmérésben szereplő 5,5 százalékos előrejelzésük.

Augusztusban is lejtőn maradt a kínai gazdaság

Gyülekeznek a viharfelhők a világ második legnagyobb gazdasága felett.

Bár az előző felméréshez képest szinte valamennyi közgazdász csökkentette az idei és a következő évre vonatkozó növekedési kilátásait, a csökkentések mértéke még mindig csekély volt, így még további leminősítésekre is van lehetőség.

Sokak szerint azonban a kormány 5 százalékos növekedési célja sem teljesülhet, mivel Peking támogatásai és ösztönzői nem lesznek elegendők a gazdaság stabilizálásához.

A kínai GDP alakulása 3 év
 

Bár a legutóbbi adatok a gazdaság javulásának jeleit mutatták, egyes közgazdászok szerint erre addig nem lehet számítani, amíg a gyengélkedő ingatlanszektor nem kap több támogatást – az ágazat ugyanis a kínai gazdaság nagyjából negyedét teszi ki.

Az előrejelzések szerint a növekedés jövőre 4,5, 2025-re pedig 4,3 százalékra lassul.

Az előző negyedévi 6,3 százalékos bővülés után a gazdaság várhatóan csak 4,2 százalékkal nő a folyó negyedévben, 2024 első három hónapjában pedig már csak a 3,9 százalékot fogja elérni.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e agresszívabb gazdaságélénkítő csomag Peking részéről, a közgazdászok több mint háromnegyede nemmel válaszolt. Szerintük a helyi önkormányzatok – amelyek a kiadások mintegy 85 százalékáért felelősek – súlyosan eladósodtak, ez pedig korlátozza a lehetőségeiket arra, hogy érdemi ösztönzőket nyújtsanak, anélkül, hogy tovább rontanák saját, törékeny pénzügyi helyzetüket.

Leáldozóban lehet Kína csillaga

Az ország gazdasági modellje egyre gyengébb lábakon áll, és a fájdalmait az egész világ nyögni fogja.