Nemzetközi gazdaság

A jom kippuri háború óta nem látott mértékben fenyegetik az izraeli gazdaságot a harcok

A hét végén kirobbant háború, kombinálva a lassuló gazdasággal, egy olyan vihart jelezhet előre, amely a sékel további leértékelődését táplálhatja, a közel-keleti országot pedig leminősíthetik befektetési szempontból. Ez megdrágítaná a hitelek felvételét, amiből a háborút finanszírozzák, miközben a washingtoni segélyek is késnek az amerikai törvényhozás megbénulása miatt.

Izraelben a költségvetési hiány már most is hónapról hónapra növekszik, a befektetők pedig a hét végén kirobbant háború előtt is ódzkodtak az izraeli piacoktól. A Moody’s még áprilisban pozitívról stabilra csökkentette az ország hitelminősítési kilátását, júliusban pedig kockázatokra figyelmeztetett a gazdaság kapcsán. Jövő héten pedig újra értékelik a helyzetet, s ha leminősítik Izraelt, azzal megdrágítanák a háborús konfliktus finanszírozásához szükséges hitelek felvételét.

Israeli emergency responders cordon off the site of a rocket attack in the southern Israeli city of Ashdod on October 9, 2023. Israel relentlessly pounded the Gaza Strip early Monday as fighting raged with Hamas around the Gaza Strip and the death toll from the war against the Palestinian militants surged above 1,100. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
A mostani károk és a hadműveletek összköltsége jóval magasabb lesz az elmúlt évek konfliktusaihoz képest.
Fotó: AFP

A Globes emlékeztet, hogy a korábbi katonai műveletek során Izrael hitelminősítése sértetlen maradt, és a sékel stabil volt. Az évek során a befektetők megtanulták, hogy ne izguljanak túlzottan a zsidó állam biztonsági helyzete miatt, amely nem volt akadálya a gazdaság prosperálásának. Most viszont Izrael gazdasági ciklusa a prosperitás időszakából a stagnálás időszakába váltott: a második negyedévben a 3,1 százalékkal nőtt éves szinten.

Az OECD szerint idén csak 2,9 százalékkal bővül a gazdaság, a tavalyi 6,5 százalék és a 2021-es 8,6 százalék után. Csökkent a magánfogyasztás, így az adóbevételek is zsugorodtak. A háborús költségekről és károkról még nem készült becslés. Tavaly augusztusban a gázai palesztin csoportok és Izrael között kitört kisebb, pár napos konfliktus során a zsidó állam 147 légicsapást mért a gázai övezetre, míg a palesztinok 1100 rakétát lőttek ki az országra. 

A kisebb háború összességében 200 millió sékelbe, vagyis közel 19 milliárd forintba került Izraelnek.

A mostani harcok azonban jóval hosszabb ideig fognak tartani, így a költségek is magasabbak lesznek. A második libanoni háború (más néven 34 napos háború) 2006-ban az izraeli GDP fél százalékát emésztette fel. Most azonban kérdéses, hogy a lassuló gazdaság és a belpolitikai megosztottság árnyékában milyen gyorsan regenerálódik a gazdaság a konfliktus lezárása után. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a jom kippuri háború óta nem történt ilyen meglepetésszerű, nagyszabású támadás a zsidó állam ellen.

Ebből kifolyólag a pusztítás is jóval nagyobb lehet. Például a harcokban érintett askelóni régióból származik az izraeli ipari termelés mintegy 18 százaléka, bár a károk mértéke még nem ismert. Ráadásul az amerikai segélyek is késve érkezhetnek: a múlt héten ugyanis megbuktatták a képviselőház elnökét, Kevin McCarthyt, így megbénulhat az amerikai törvényhozás. A kormányzat finanszírozására is csak november közepéig adott pénzt a kongresszus, s a keretből Ukrajna támogatása kimaradt.

Váratlan irányt vett a a palesztin–izraeli háború kirobbanása után

Megdőlni látszik az elemzők körében az elmúlt években közhellyé váló tézis, miszerint a bitcoin az aranyhoz, a dollárhoz vagy éppen a japán jenhez hasonlóan menekülőeszközzé válhat a jelentős globális piaci bizonytalanságok idején. A legnagyobb kriptodeviza ugyanis eleinte gyakorlatilag semmilyen módon nem reagált, később pedig veszített értékéből a palesztin–izraeli háború kirobbanását követően. Kérdés, tekinthetünk-e rá ezek után is menekülőeszközként.

 

közel-kelet izraeli háború Izrael háború gazdasági hatásai Hamasz
Kapcsolódó cikkek