Az eladósodott vállalatoknak Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 500 milliárd dolláros refinanszírozási hajrával kell szembenézniük 2024 első felében, amely még a kamatemelések végével is rengeteg „zombivállalatot” temetne maga alá – írta a Reuters.

Businessman,With,Chart,In,The,Fall,,Economy,Going,Down.
A magas kamatok miatt az utóbbi években elszaporodott zombik jövőre tömegével mehetnek csődbe.
Fotó: Shutterstock

A jegybanki kamatokkal párhuzamosan növekedő adósságköltségek miatt rengeteg vállalatnak kell majd versenyeznie az elmúlt évek legnagyobb refinanszírozási rohamában, hogy elegendő készpénzt szerezzenek a bankoktól, amelyek a kockázataik csökkentésére szigorúbb szabályokat kezdtek el bevezetni.

A pénzügyi ágazat szakértői szerint válsághelyzet fenyeget, és sok gyengélkedő vállalat most új állami és magánhiteleket keres, hogy fizetésképesek maradjanak – azonban a kormányzati hitelfelvételi költségek is világszerte az egekbe szöktek. Ha pedig nem tudják biztosítani a szükséges készpénzt, az gyorsan fizetésképtelenséghez és tömeges elbocsátásokhoz vezethet.

A kamatemelések egyre nagyobb problémát okoznak, különösen a zombivállalatoknak, amelyek már most is alig tudják törleszteni az adósságaikat. Úgy gondolom, hogy ezen a területen nagy csődhullám fog kialakulni

– mondta Julie Palmer, a Begbies Traynor brit szerkezetátalakítási cég partnere. A „zombi” kifejezést olyan vállalatokra használják, amelyek folyamatosan a kormányok, hitelezők és befektetők támogatására szorulnak, hogy talpon maradjanak, emiatt pedig különösen érzékenyek a kamatemelésekre.

A pénzpiacokon is jön a zombiapokalipszis

A zombicégek a szigorú kamatkörnyezetben villámgyorsan képesek elszaporodni, a tömeges jelenlétük pedig áttételesen súlyosan terheli az egész világgazdaságot.

Ennek jelei már most látszanak. A brit nemzeti statisztikai hivatal legfrissebb hivatalos adatai szerint Angliában és Walesben 2308 csődeljrás indult meg augusztusban, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ezenfelül a Begbies Traynor negyedéves, a vállalati csődhelyzetről szóló, az április–júniusi időszakra vonatkozó Red Flag Report című jelentése szerint az Egyesült Királyságban mintegy 438 ezer vállalkozás volt „jelentős” csődhelyzetben, 8,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A jegybankok egy szusszanásnyi szünetet tartanak, de még nem jelentették be a kamatemelése végét. A bankok és a vagyonkezelők pedig eddig vártak az irányváltásra, de most már kénytelenek szembenézni a valósággal

– mondta Nicola Marinelli, a Regent’s University pénzügyi tanszékének adjunktusa.

Upset,Unsuccessful,Caucasian,Businessman,Stand,At,Desk,In,Office,Feel
A nagyvállalati csődök miatt rengeteg ember veszíti el a munkáját, ami tovább növeli a nyomást az európai gazdaságokon.
Fotó: Shutterstock

A Bank of England felszólította a hitelezőket, hogy ne becsüljék alá a vállalati csődök kockázatát, és ne hagyatkozzanak olyan modellekre, amelyek az egész ágazat kockázatát mérik, miután az Egyesült Királyságban a második negyedévben több volt a vállalati fizetésképtelenségek száma, mint 2009 óta bármikor.

Magas költségek, alacsony kereslet

A nagyobb bankok egyre több alkalmazottat csoportosítanak át a bajba jutott üzleti ügyfelek támogatására, akiket a magas finanszírozási költségek és az alacsony fogyasztói kereslet a szakadék szélére sodortak. Sok bankár szerint azonban az ágazat strukturális problémái még nem kritikusak.

Ez az ellenálló képesség részben a világjárvány idején a gazdaságba pumpált támogatásoknak köszönhető, de év végén a banki eszközminősítések már súlyos problémákat fognak mutatni

– figyelmeztetett Paul Kirkbright, az Alvarez & Marsal szerkezetátalakítási cég ügyvezető igazgatója.

A Bank of England adatai szerint a bruttó hitelezés 2023 első fél évében 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző fél évben. A UK Finance szakmai szervezet pedig a kisebb cégek hitelfelvételi keresletét visszafogottnak minősítette a szeptemberi második negyedéves üzleti jelentésében. A refinanszírozási feladatokat azonban nem lehet a végtelenségig halogatni.

Hitelszűke

A bankokra vonatkozó, hamarosan életbe lépő szigorúbb tőkeszabályok miatt valószínűleg meredeken csökkenni fog a friss finanszírozásra szoruló vállalatok támogatottsága, miközben a hitelezők maguktól is megváltoztatják a feltételeiket.

A nagy eszközállománnyal nem rendelkező cégek csak a legegyszerűbb, értékarányos finanszírozáshoz juthatnak hozzá a fő bankoktól, az alapvető nyereségen alapuló hiteleket pedig sokkal nehezebb lesz megszerezni. A segítségre szoruló vállalatok pedig hiába fordulnak a magántőke-kezelőkhöz, amelyek szintén óvatosabbá váltak a jelenlegi környezetben.

Tisztító tűz söpör végig a magyar cégek között: idén már tízezer vállalkozás húzta le a rolót

Rohamosan nő a cégfelszámolások száma Magyarországon. Sok esetben a vállalkozások inkább felszámolják magukat, mint hogy csődeljárást kérnének. Az utóbbi olyan megbélyegzésnek számít a magyar vállalati életben, amelyet minden vezető próbál elkerülni, pedig sok esetben a csődeljárás akár egy sokkal tudatosabb és kedvezőbb folyamat lehetne.