Nemzetközi gazdaság

Nagy csomagot és szép reményeket hagyott Magyarországon a kínai elnök Hszi Csin-ping

Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este érkezett Magyarországra, ma este pedig repülőgépe elhagyta a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret, amivel befejeződött európai körútja. Kína és Magyarország összesen tizennyolc megállapodást írt alá, a kínai államfő egyben meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe, amit Sulyok Tamás elfogadott.

Hszi Csin-ping kínai elnök repülőgépe távozott a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről. A kínai államfő öt év után látogatott Európába: a politikus múlt hét vasárnap kezdte meg európai körútját, hétfőn Párizsban Franciaország és az vezetőivel tárgyalt, utána Szerbiába látogatott, majd Magyarországra utazott. 

Fotó: AFP

Hszi repülőgépe szerda este szállt le Budapesten, a kínai államfőt és feleségét Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta. A világ második legnépesebb országát irányító államfőt 400 fős küldöttség kísérte, többek között Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ven-tao kereskedelmi miniszter és Ju Csian-hua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója. 

Másnap a budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök is fogadta a kínai elnököt. A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. 

A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt. A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe, amit Sulyok Tamás elfogadott.

Miben állapodott meg Magyarország és Kína?

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közösen tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este: Hszi arról beszélt, hogy nagy örömmel tölti el az állami szintű látogatás Magyarországon. Szerinte Kína és Magyarország segíti egymást, amit tovább fejlesztenek, ennek érdekében pedig átfogó stratégiai partnerséget hirdettek meg.

Kína és Magyarország összesen tizennyolc megállapodást írt alá, amelyek között az egyik legfontosabb egy új vasútvonal, a korábban V0-ként említett vonal megépítése. A V0 alapvetően a teherszállítást szolgálja és elkerüli Budapestet. Bejelentették egy új határátkelő építését Szerbia és Magyarország között, amivel a röszkei határátkelőnél gyakori torlódásokat is szeretnék megszüntetni.

A fejlesztés célja, hogy felépüljön Európa legnagyobb és legmodernebb átkelője.

Kínai gigaprodukciók érkezhetnek Magyarországra

Európában évek óta ritkán látni kínai filmet, pedig régebben a filmfesztiválok állandó résztvevői voltak. A szigorú kínai szabályozás nem szívesen engedi külföldre az alkotásokat, illetve sok kínai filmes a belső piacra gyárt tartalmat. Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása alkalmával filmipari együttműködést is aláírnak a felek, ez pedig az jelentheti, hogy megnyílhat hazánk felé a világ második legnagyobb filmipara.

Szerződést írtak alá a felek az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztéséről, valamint egy Kínával való nukleárisenergia-megállapodást is létrejött. Szijjártó Péter szerint bővült a mezőgazdasági exporttermékeink köre: lehetővé vált a cseresznye és a szarvasmarha szaporítóanyag-exportja a távol-keleti országba. 

Az is kiderült, hogy Kína és Magyarország közösen készít elő egy energetikai infrastruktúrát fejlesztő beruházást: Belgráddal közösen annak a lehetőségét vizsgálják, hogyan lehetne a lehető leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között. Filmipari együttműködési megállapodást is létrejött, így kínai gigaprodukciók is érkezhetnek Magyarországra.

A megállapodásokkal tovább bővülhet a Kína és Magyarország közötti A két ország közötti teljes áruforgalom nagysága tavaly elérte a 14 milliárd dollárt, ami megegyezett a több mint 6 százalékával. Hazánk az Egy Övezet Egy Út (más néven Új Selyemút) egyetlen uniós tagja, miközben az elmúlt években számos kínai cég döntött úgy, hogy Magyarországon nyit gyárat. 

Kínai elnök Magyarországon: bemutatjuk Hszi Csin-ping feleségét – Peng Li-jüan még a férjénél is híresebb

Várhatóan szerda este Magyarországra érkezik a kínai elnök. Hszi Csin-pinget nemcsak négyszáz fős delegáció kíséri, hanem a felesége is. Peng Li-jüan kevéssé ismert Magyarországon, pedig egy igazi popsztár, aki még a férjénél is híresebb. Bemutatjuk, hogyan ismerték meg egymást, és miért tölt be nagyon fontos szerepet a kínai elnök felesége.

 

 

 

Hszi Csin-ping kína Orbán Viktor Magyarország
Kapcsolódó cikkek