Amilyen gyengére sikerült a tavalyi esztendő a Facebook alapítójának háza táján, olyan jól alakult az idei első fél év Mark Zuckerberg projektjei számára.

BELGIUM-EU-TECH-COMPUTERS-LAW-REGULATION-INTERNET-DIPLOMACY Founder and CEO of US online social media and social networking service Facebook Mark Zuckerberg reacts upon his arrival for a meeting with European Commission vice-president in charge for Values and Transparency, in Brussels, on February 17, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

A fiatal milliárdos cégei a tavalyi év során hatalmas létszámleépítéseket hajtottak végre, amelyek a korábbinál sokkal hatékonyabb működést és nagyságrendekkel kisebb kiadásokat hoztak a Meta számára, ami ragyogó pénzügyi hátteret alakított ki a cég számára. 

2023 eddig valóban a gazdaságos működés éve lett a Metánál, ahogy azt Zuckerberg előre be is harangozta, a befektetők pedig végeláthatatlanul zsákolják a cég papírjait, ismételten hitet téve a Facebook-alapító képességei mellett. 

A Meta árfolyama 2023-tól
Elképesztő ralit tudhat maga mögött a Meta kurzusa.

A Threads, azaz a Meta saját Twitter-gyilkos közösségimédia-oldalának rajtja is szinte elképzelhetetlenül jól sült el a vállalat számára: még szinte bele se kezdtek az oldal marketingjébe, máris 100 millió fő feletti felhasználóbázist tudhatnak magukénak, ami példátlan mértékű sikert jelent a piacon – úgy tűnik, Zuckerberg tényleg képes alternatívát mutatni a Musk-féle hatalomátvétel óta folyamatosan romló kilátásokkal bíró Twitter felhasználói számára.

A Threads sikerén felbuzdulva egyes elemzők már a Meta részvényeire adott célárukon is javítottak, olyan mértékű extra bevételre számítanak az új közösségimédia-oldaltól.

Zuckerberg eközben az idei év teljes részvénypiaci menetelése mögött álló mesterséges intelligencia-versenyben is újat húzott, mikor a héten bejelentette, hogy a Microsofttal közösen dolgoznak egy új generációs, 65 milliárd paraméteres nyelvi modellen, melyet Llama névre kereszteltek.

A Wedbush elemzője, Dan Ives szerint mindezt látva már kijelenthető:

A Metáé az év feltámadási sztorija, miközben Zuckerberg a Wall Street közellenségéből vörös szőnyeges sztárra változott.