A világ 100 legnagyobb nap- és szélenergiával, valamint más megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalatát tömörítő S&P Global Clean Energy Index az elmúlt két hónapban 20,2 százalékkal zsugorodott. Az árfolyam az év eleje óta több mint 30 százalékkal esett vissza, amivel 2013 óta történetének legrosszabb eredményét érte el.

Aerial,View,Of,Wind,Turbine,Farm.,Wind,Power,Plants,In
A kormányok világszerte több tízmilliárd dollárral támogatják a zöld átállást.
Fotó: Shutterstock


Összehasonlításképpen: a főleg olaj- és gázipari cégeket összefogó S&P 500 Energy Index 6 százalékkal nőtt az elmúlt két hónapban. A csökkenés annak ellenére következett be, hogy a kormányok több tízmilliárd dollárnyi adókedvezménnyel és kölcsönnel támogatták az iparágban tevékenykedő cégeket az Egyesült Államokban és Európában – derül ki a Financial Times elemzéséből.

Ez azzal magyarázható, hogy a zöld energiaforrások ágazata különösen érzékeny a kamatlábak emelésére, mivel sok vállalkozás még a projektek fejlesztése előtt hosszú távú szerződéseket kötött: ezekben rögzítették azt az árat, amelyen az energiát eladják. Az megugrása és a világgazdaság lassulása, valamint az ellátási láncok zavara hatalmas költségnövekedés sújtotta a gyártókat.

Az S&P Global Clean Energy Index alakulása 5 éves
 

Mindez az iparágban tevékenykedő cégek részvényeit is megrengette. Csak néhány példa: a svéd szélturbina-gyártó, Vattenfall júliusban közölte, hogy költségei 40 százalékkal emelkedtek, míg a koreai CS Wind részvényei 28 százalékkal zsugorodtak augusztus eleje óta. Az amerikai NextEra bejelentette, hogy csökkenti hároméves növekedési várakozásait. A tengeri szélerőműveket fejlesztő dán Ørsted árfolyama az elmúlt két hónapban 30 százalékot esett vissza. 

Az európai napelemgyártók már többször panaszkodtak arra, hogy az olcsó kínai termékek áradata kiszorítja a helyi vállalatokat a piacról. Ehhez viszont hozzá kell tenni: a kínai cégek (Sungrow Power Supply, JA Solar Technology, Risen Energy) kurzusa is 30-40 százalékot zuhant az elmúlt hetekben. Az elemzők egy része szerint a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó csoportok üzleti modellje nem működőképes a magas inflációval és magas kamatlábakkal sújtott világban, míg mások szerint a zuhanás megáll az év végén.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, tavaly az EU-ban rekordmennyiségű, 40 gigawattnyi napenergia-kapacitást telepítettek, de megújuló energiával foglalkozó csoportok szerint az EU-nak további lépéseket kellene tennie a pazarlásának megállítására, mert a kontinens nem tudja kihasználni az éghajlatváltozás szerény pozitívumait. Bár Európa nemrég még az energiaválságtól szenvedett, a napenergiát a szénerőművek háttérbe szorították, miközben a szükséges infrastruktúra már készen áll a bevetésre.

Veszélyes lehet a környezetre a kék energia, de legalább nem is halad vele az EU

Csaknem 17 milliárd eurót költött arra az az utóbbi másfél évtizedben, hogy növelje a tengerről származó megújuló energiamennyiséget, ám ez nem igazán sikerült. Viszont mivel sosem mérték fel kellően a fejlesztések környezeti hatásait, lehet, hogy a technológiai fejlesztés inkább káros, mintsem hasznos, így könnyen lehet, hogy a lassú haladás nem is akkora baj – állítja az Európai Számvevőszék jelentésében.