Sportgazdaság

Katari vb: Emmanuel Macron betartja az ígéretét, de Orbán Viktor is

A francia és a magyar kormányfő egyaránt ellátogat a katari labdarúgó-világbajnokságra. Párizsban a hatóságok ugyanúgy készülnek a szerdai elődöntőre, mint Dohában.

Ahogy azt megírtuk, Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett, ha a címvédő Franciaország bejut a vasárnap véget érő labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, elutazik Katarba. A Franceinfo rádió szerint Macron nem változtatott álláspontján, így hazája válogatottjának Marokkó elleni mérkőzését a helyszínen tekinti meg szerdán.

French President Emmanuel Macron and Receives Prime Minister of Hungary Viktor Orban At Elysee Palace In Paris PARIS, FRANCE - OCTOBER 11: French President Emmanuel Macron welcomes Prime Minister of Hungary Viktor Orban for meeting at Elysee Palace on October 11, 2019 in Paris, France. President Macron and Prime Minister Orban will discuss about the European Politics. (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)
Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images

Katar a franciák közbenjárásával kapta meg a rendezési jogot tizenkét évvel ezelőtt, miután az ország akkori kormányfője, Nicolas Sarkozy utasította honfitársát. az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egykori vezetőjét, Michel Platinit, hogy a biztos befutónak hitt amerikai pályázattal szemben a katarié kerüljön ki győztesen. Az üzlet keretében a szupergazdag arab állam vadász- és repülőgépeket vásárolt Franciaországtól, majd az emírség milliárdos koronahercege, Tamím bin Hamád Al Táni megvette és felfuttatta a párizsi futballklubot, a PSG-t. 

A meccs pikantériáját egyrészt az adja, hogy a marokkói nemzeti csapat több játékosa is anyaországa ellen lép pályára holnap, másrészt Európában éppen Franciaországban él a legnagyobb marokkói közösség (1,146 millió fő), ezért Párizsban a hatóságok ugyanúgy készülnek a találkozóra, mint Dohában. 

Az ország, amely felkavarta a katari vb-t, fontos partnerünk, és nem kockás mezben játszik

Az észak-afrikai ország focitörténelmet ír, de nem csak emiatt érdemes odafigyelni rá.

A 24.hu szúrta ki, hogy kedden délelőtt landolt a dohai repülőtéren a magyar honvédség Falcon 7x típusú repülőgépe. A fedélzeten azonban ekkor még nem tartózkodott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki saját bevallása szerint 1970 óta minden tornát megnézett, az elmúlt 24 évben pedig az összes vb-döntőt a helyszínen tekintette meg. Az már november végén ismert volt, hogy – ha ideje engedi – Orbán hivatalos vendégként, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) meghívottjaként fog részt venni a világbajnokságon. A cikk megemlíti, hogy a Flightradar adatai alapján a magyar kormánygépet az OTP érdekeltségébe tartozó két magánrepülő követte a perzsa állam fővárosába. A 24.hu úgy tudja, várhatóan az állami repülő viszi majd a miniszterelnököt Brüsszelbe, ahol csütörtökön kezdődik az Európai Tanács ülése az uniós állam- és kormányfők részvételével.

 

Orbán Viktor katari vb repülőgép katar 2022 Emmanuel Macron Katar labdarúgás katari világbajnokság Falcon
Kapcsolódó cikkek