Extra

Imádják Magyarországot a Fülöp-szigeteki vendégmunkások, szétlopták a Malévot – a Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

A szállításhoz, utazáshoz kapcsolódó témák voltak lapunk legnépszerűbb novemberi írásai: többek között az üzemanyagárakról, az autópályamatricákról, a Malévről és a Bulgárián keresztüli gázszállításról.

Újraszámolták a magyar üzemanyagárakat

Novemberben három, az üzemanyagárakról szóló cikk is bekerült a legolvasottabbak közé, ami a téma iránti nagy érdeklődés mellett az árak gyakori változásának is köszönhető. A Mol hetente kétszer dönt az általa alkalmazott nagykereskedelmi árról a benzin és dízel esetében, kiskereskedelmit pedig rendre közzéteszi forrásunk, a holtankoljak.hu. Az írásaink népszerűségét erősíti a termékek magas, bár az év elejitől már elmaradó árszintje. Ebben azt vetítettük előre, hogy decemberben olcsóbb lesz a benzin.

A benzin- és gázolajváltozásokkal foglalkozó írásainkban rendre kitérünk a közelgő árváltozás okára, elsősorban a nyersolajárak, valamint a forint/dollár árfolyam alakulására.

2022.12.07.

Tankolás illusztráció

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Az üzemanyagárak mindig az érdeklődés középpontjában vannak
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Lázár János bejelentette, mennyibe kerül az egynapos autópálya-matrica

Az autósokat érintette az a hírünk is, amely szerint Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter ismertette a jövőre bevezetendő egynapos autópálya-matricára vonatkozó részleteket. A bevezetés uniós kötelezettség.

A kormány erre vonatkozó tervét már a nyár óta lehetett tudni. Akkor az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) arról tájékoztatta lapunkat, hogy a bevezetés határideje 2024. március 25. Most az is kiderült, hogy az egynapos autópálya-matrica 5150 forintba fog kerülni. A Világgazdaság korábbi számításai alapján 5100 forint körüli ár volt várható, az Eurovignette irányelvei ugyanis rögzítik az árazás módját. A személyautók (D1) esetében az ár nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát, az útdíj nagysága pedig inflációkövető. Csakhogy nincs kőbe vésve, hogy az inflációval azonos vagy annál alacsonyabb drágításnak kell történnie.  

Adóváltozás jön az üzemanyagnál: azonnali hatályú kormánydöntés jelent meg

A kormány átírta az üzemanyagok különadóját és egységesítette annak mértékét. A novemberben kijött rendelet szerint a kiskereskedelmi pótadó 2024-től pontosan ugyanúgy alakul, mint 2023-ban.  

  • Az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék.
  • Az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék.
  • Az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék.
  • Az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 4,5 százalék.

Ám a legnagyobb hazai hálózatok árbevétele bőven nettó 100 milliárd forint feletti, ezért rájuk továbbra is a korábbi szabályozás szerint 4,5 százalékos pótadó vonatkozik.

Így élnek Magyarországon a Fülöp-szigeteki vendégmunkások

A Világgazdaságnak ez a cikke részben azokból a videókból mazsolázott, amelyeket a Magyarországon dolgozó ázsiai munkások töltöttek fel az internetre. A felvételekről kiderült, mit dolgoznak, mennyit keresnek és mivel töltik szabadidejüket. Szembetűnő, hogy milyen fiatalok, és mennyire jól érzik itt magunkat. 

Többen azt is megosztották, hogy mennyit keresnek. Itt igen nagy a szórás. 

Egy munkás például azt írta, hogy a Flextronicsnál 220 ezer forint volt a havi nettó keresete (a videót tavaly novemberben töltötte fel), egy másik szerint a Samsungnál 300 és 350 ezer közötti fizetések vannak.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a vendégmunkások itteni tartózkodásának költségeit a cégek állják, tehát 

  • szállásra, 
  • étkezésre, 
  • utazásra nem kell költeniük, miután a munkába járás költségeit is megtérítik nekik. 

Mindezt a felvételek is alátámasztják, amelyekben kiemelik az ingyenes wifit, a közvetítői díjat, illetve a schengeni vízumot, ami további lehetőséget ad számukra.

A videókból azt is megtudhatjuk, hogy többen először láthattak havat életükben. A 100 milliós Fülöp-szigetek trópusi éghajlatú ország, ahol télen sem megy a hőmérséklet 10 fok alá.

A német cégek kemény üzenetet küldtek a magyar gazdaságnak: eljött a mélypont

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) őszi konjunktúrafelmérése szerint nem voltak optimisták a cégek, ha a magyar gazdaság jövőjéről van szó. A kutatásban nyilatkozók Sávos András, a DUIHK elnöke szerint a cégek mindenképpen üzenni akartak, de a felmérésben magyar vállalkozások is kifejtették a véleményüket. Sávos András abban összegezte a kutatás megállapításait, hogy a vállalatok nem derűlátók, sokéves mélyponton vannak a beruházási és foglalkoztatási terveik. Biztató, hogy a második negyedévhez képest az idei harmadik negyedévben már nem csökkent a gazdaság teljesítménye.  

Bolgár gáztranzit: eljött a fizetés ideje – méltó magyar válasz lesz az ellenséges lépésre

A Világgazdaság folyamatosan beszámol annak a szeptemberi bolgár döntésnek a következményeiről, amely szerint az ország gázhálózatán továbbított, orosz eredetű földgáz után új és jelentős nagyságú plusz díjat kell fizetni. Ebben az írásban azt emeltük ki, hogy mivel a rendszerüzemetető Bulgartranszgaz nehezen tudná beszedni ezt a pénzt, a feladatot átvette tőle a bolgár vámhatóság. Az „energiahozzájárulási díj” kifizetése jelentősen megnövelné a Magyarországra érkező földgáz árát, a ki nem fizetése pedig a behozatal elakadásával fenyeget. Decemberben azonban parkolópályára került a pénz beszedése két okból is: a jelenleg is zajló bolgár-orosz egyeztetéseknek köszönhetően, illetve, mert Bulgária nem akarja elbukni a schengeni övezethez való csatlakozását amiatt, mert az esetleg nem szavazza meg két érintett ország egyikeként Magyarország.

Üzemanyagárak: jelentősen olcsóbb lesz péntektől a benzin, ismét 600 forint alatt egy liter

Ebben az írásunkban is az üzemanyagárak aktuális alakulásáról írtunk, ezúttal jelentős benzináreséséről.

Szétlopták a Malévot: döntött a bíróság – elítélték a magyar légitársaság vezetőit

A Világgazdaság cikke a 2012-ben becsődölt magyar légitársaság ügyei kapcsán indult perben novemberben született ítéletéről szólt. Mint kiderült, a vádlottak több mint nyolcszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak. A Fővárosi Főügyészség közleménye egyelőre az elsőfokú ítéletről szólt. Ebből kiderült, hogy a Fővárosi Törvényszék a magyar légitársaság korábbi igazgatósági elnökét és az egyik volt vezérigazgatóját is bűnösnek mondta ki. A döntés nem volt jogerős, mert a Fővárosi Főügyészség az elítélt vádlottak esetében súlyosításért fellebbezett.

Ferihegy 2A terminál, buszbalesetesek mentők, MALÉV repülő, repülőtér repülőgép, utasszállító
A bírósági döntés még nem jogerős
Fotó: VG

Üzemanyagárak: jelentősen olcsóbb lesz péntektől a benzin, ismét 600 forint alatt egy liter

Végül szintén jól olvasott írásunk volt egy további üzemanyagos cikk is, amely a benzin bruttó 8 forintos és a gázolaj bruttó 5 forintos árcsökkenéséről számolt be.

 

földgáztranzit egynapos autópálya malév vendégmunkás üzemanyagár
Kapcsolódó cikkek