Közélet

Az orosz–ukrán háború 489. napja – friss hírek

Moszkva ejtette a lázadás vádját a Wagner csoport ellen, az oroszok rakétákat lőttek ki Kremencsukra, Zelenszkij egy hónapot adott az ukrajnai óvóhelyek rendbetételére.

Orbán Viktor a Wagner lázadásáról: nincs jelentősége, csak háborús propaganda, hogy Putyin gyengült volna

A miniszterelnök szerint ha valaki az orosz elnök bukására spekulál, az nem érti az orosz népet. A miniszterelnök úgy értékelt, hogy nincs túl nagy jelentősége az ügynek, mivel az 24 óra leforgása alatt megoldódott.

Fotó: AFP

 

Robbanásokat lehetett hallani Kremencsukban

Robbanások hallatszottak kedden az ukrajnai Kremencsuk városában, pontosan egy évvel azután, hogy 2022. június 27-én Oroszország csapást mért a város bevásárlóközpontjára, legalább 21 civil áldozatot követelve – tudatta a The Guardian. A források szerint az oroszok rakétákat lőttek ki a város külterületén. 

Várjuk, hogy a regionális közigazgatásból értesüljünk a robbanások következményeiről

– mondta Jurij Ihnat, a légierő szóvivője. 

Zelenszkij egy hónapot adott az ukrajnai óvóhelyek rendbetételére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) azon határozatát, amely szerint július 25-ig helyre kell állítani az összes óvóhelyet Ukrajnában. 

Az ukrán belügyminisztérium felmérése szerint az ukrajnai óvóhelyek mintegy harmada nincs megfelelő állapotban, 

Kijevben pedig az óvóhelyek mindössze 15 százaléka felel meg a követelményeknek. Az RNBO utasította a kormányt és az önkormányzatokat, hogy haladéktalanul vonják felelősségre az elégtelen állapotú óvóhelyek fenntartásáért és üzemeltetéséért felelős vezetőket és más tisztségviselőket.

Lukasenka is megszólalt a Wagner-lázadással kapcsolatban

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében számolt be a Wagner-lázadás okozta problémák megoldásában betöltött szerepéről Aljakszandr Lukasenka. A fehérorosz elnök szólt a Moszkva, Minszk és a Wagner csoport közötti, titokzatos megállapodásról is. A Prigozsinnal való megállapodása miatt nem akarja, hogy hőst csináljanak belőle.

Ebben a történetben nincsenek hősök. Ha Oroszország összeomlik, maguk alá temetnek minket a romok
 

– mondta a fehérorosz elnök.

Moszkva ejtette a lázadás vádját a Wagner csoport ellen

Az FSZB nyomozó főosztálya megszüntette a fegyveres lázadással kapcsolatos büntetőeljárást. A büntetőügy kivizsgálása során a fegyveres lázadásról megállapították, hogy annak résztvevői június 24-én abbahagyták a bűncselekmény elkövetésére irányuló tevékenységeket – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNERMembers of Wagner group prepare to pull out from the headquarters of the Southern Military District to return to their base in Rostov-on-Don late on June 24, 2023. Rebel mercenary leader Yevgeny Prigozhin who sent his fighters to topple the military leaders in Moscow will leave for Belarus and a criminal case against him will be dropped as part of a deal to avoid "bloodshed," the Kremlin said on June 24. (Photo by Roman ROMOKHOV / AFP)
Fotó: AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin elutazhat Fehéroroszországba, az ellene zajló büntetőeljárást megszüntetik. A Visegrad24 híre szerint, amelyhez a Twitteren nem jelöltek meg forrást, Prigozsin máris Minszkbe repült Rosztovból. Hol van Prigozsin? A Világgazdaság megkérdezte a mesterséges intelligenciát: hiába. 

Mindenesetre az Embraer Legacy 600 típusú, Oroszországban regisztrált repülőgép, amelyet jelentések Prigozsinhoz kötöttek, kedden leszállt Minszkben - írta a brit The Guardian, majd Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megerősítette, hogy Prigozsin kedden megérkezett - jelentette az MTI. Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának elnöke, Mark Warner azt nyilatkozta az NBC televíziónak, hogy a jelentések szerint Prigozsin az egyik olyan minszki hotelben tartózkodik, "amelyeknek nincs ablaka".

Prigozsin sem tett keresztbe, rekordnyereséget vár idén az orosz nagybank

Öt hónap alatt 240 milliárd rubel nyereséget termelt Oroszország második legnagyobb hitelezője. A VTB szerint a hét végi Wagner-lázadásnak nem lesznek messzemenő gazdasági következményei.

Ennyi civilt végzett ki Oroszország, vagy vett őrizetbe a háború kezdete óta

Az oroszok legalább kilencszáz esetben önkényesen tartottak fogva polgári személyeket, köztük gyerekeket és időseket, és legalább 150 embert kínoztak meg.

Putyin leleplezte Prigozsin titkát: a Wagner csak papíron magánhadsereg, 86 milliárd rubelt kaptak az orosz államtól

Az orosz elnök azt mondta, szeretné, ha mindenki tudná, ki finanszírozta a Wagner működését.

Hatalmas orosz szerződéses hadsereget állítana fel egy képviselő

A Wagner-lázadás után a magánhadseregek helyett erős központi katonaságot szeretnének többen is.

 

 

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner fehérorosz elnök lázadás Moszkva
Kapcsolódó cikkek