Az Egyesült Államok elnöke szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egy teljes mértékben racionális ember, aki csak rosszul ítélte meg országa erejét, amikor megtámadta Ukrajnát – erről Joe Biden amerikai elnök egy CNN-nek adott interjújában beszélt.

Joe Biden Jake Tapperrel beszélget.
Fotó: CNN

Úgy gondolom, hogy ő egy racionális ember, aki azonban nagymértékben elszámolta magát 

– mondta az elnök. Eközben Ukrajnában a háború egy újabb szakaszába lépett azzal, hogy az oroszok már nyíltan támadják az ukrán polgári célpontokat. Az Egyesült Államok vezető tisztségviselői egyre növekvő aggodalommal szemlélik az Ukrajnában zajló eseményeket.

Biden a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a kubai rakétaválság óta nem volt olyan nagy egy nukleáris Armageddon kockázata, mint az elmúlt napokban. Szerinte 

az Oroszország jelentette fenyegetés más országokat is hibás lépésre sarkallhat. 

Ezt a gondolatát nem fejtette ki az elnök, illetve azt sem pontosította, hogy az USA miként reagálna, ha Putyin taktikai atomfegyver bevetését rendelné el Ukrajnában. Arról viszont beszélt, hogy Szaúd-Arábia következményekre számíthat azután, hogy összefogott Moszkvával az olajkitermelés közös csökkentésében. Az elnök attól tart, hogy 

a gázárak ismét növekedésnek fognak indulni, még a novemberi félidős választások előtt.

Biden, egyes amerikai tisztségviselők és a nyugat-európai országok vezetői az elmúlt hónapban végig azt találgatták, hogy mi lesz Putyin következő lépése a háborúban azt követően, hogy az ukrán ellentámadás jelentős sikereket ér el. Az Ukrajnát támogató országok között heves vitákat generált a kérdés, hogy Vlagyimir Putyin képes lesz-e racionális döntést hozni. Ez a vita természetesen arról szól, hogy Oroszország végül beveti-e az atomot. Ezzel kapcsolatban fejtette ki az amerikai elnök, hogy szerinte Putyin racionálisan gondolkodik, még akkor is, ha az ukrajnai céljait nevetségesnek tartja. Itt azokra a célokra utalt, amelyeket az orosz elnök még a háború kezdetekor hangoztatott.

A háború most egy olyan pontra ért, amikor nehéz megmondani, hogy miként fognak folytatódni a harcok. A négy ukrán régió annektálása után a lehengerlő ukrán ellentámadásra Oroszország heves választ adott azzal, hogy az invázió kitörése óta a legnagyobb bombázásba kezdett. 

Országszerte 19-en haltak meg, és több mint száz ember megsebesült ezekben a csapásokban. 

Ráadásul a rakéták nem a frontot vagy annak környezetét érték, hanem a nyugati területeket, egészen Lviv városig.

Lesz Biden–Putyin-csúcstalálkozó?

Az interjúban a CNN riportere feltette a kérdést Joe Bidennek, hogy beszél-e majd Putyinnal a G20-as csoport jövő havi indonéziai csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök erre azt felelte, hogy 

nem lát jó okot arra, hogy leüljön tárgyalni Putyinnal.

Kifejtette, vannak kérdések, amelyekről természetesen lenne mit megbeszélnie orosz kollégájával. Példaként említette az amerikai kosárlabdázót, Brittney Grinert, akit kábítószer-birtoklásért börtönöztek be Oroszországban.

Ha Putyin Grinerről akarna beszélni, akkor mindenképpen tárgyalóasztalhoz ülnénk.

Lesz atomháború?

A riporter kérdésére Biden kifejtette, hogy nem gondolja, hogy Oroszország atomfegyvert vetne be a harcokban. Elismerte, hogy a helyzet 60 éve nem volt ilyen feszült, és megérti azokat, akik nagyon aggódnak egy atomháború miatt. Az elnök arra kér mindenkit, hogy senki ne veszítse el a hidegvérét.

Már pusztán a nukleáris fenyegetés ténye is felelőtlenség és destabilizáló hatású. Mindenki maradjon nyugodt, és senki ne vétsen végzetes hibát! 

– hangoztatta Biden. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyinnak és tisztségviselőinek be kell fejezniük a nukleáris csapással való fenyegetést. Az amerikai elnök szerint pusztán az a tény, hogy valaki reális lehetőségként kezeli az atomfegyverek bevetését, egy olyan feszültséget generál, amelyben valaki végül hibázni fog.

Ha sokáig beszélünk az atomtámadásról, akkor a végén valakinél el fog pattanni a húr, és onnantól nincs visszaút. Elképzelni sem tudjuk egy ilyen lépés következményeit.

Azzal kapcsolatban, hogy az USA mit tenne, ha valahol bevetnének egy atomfegyvert, nem volt hajlandó beszélni. Pusztán annyit mondott, hogy a védelmi minisztérium proaktívan alakította ki a váratlan helyzetekre adható válaszokat. 

Biden szerint felelőtlenség lenne arról beszélnie, hogy országa és a mit tenne egy ilyen helyzetben.

Szaúd-Arábiát felelősségre kell vonni

Újra kell értékelni az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolatait 

– mondta Biden. A királyság összefogott Oroszországgal az olajkitermelés csökkentése érdekében, ami jókora arculcsapás volt az USA-nak azután, hogy Biden személyesen kérte a szaúdiak segítségét a kitermelés intenzív növelése érdekében.

Az elnök nehéz helyzetbe kerül az OPEC+ döntése után, mivel az olajkitermelés visszafogása a gázárak ismételt meredek emelkedését hozhatják. Az amerikai félidős választások előtt ez kifejezetten kellemetlen lehet Joe Biden számára.