A dél-koreai kriptobefektető és feltételezett szélhámos, Do Kwon jelenleg Szerbiában tartózkodik. Feltételezések szerint a svindler októberben és novemberben az Egyesült Arab Emírségekben, egész pontosan Dubajban bujkált – írja a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hatóságokra hivatkozva.

Terraform Labs Co-Founder Do Kwon
Fotó: Woohae Cho / Bloomberg

Azt is közölték, hogy kérvényezni fogják a szökevény kiadatását, bár déli szomszédunk és a távol-keleti ország között nincs kiadatási egyezmény.

A Kwon által létrehozott Terraform Labs algoritmuson alapuló stablecoin nem volt különösebben stabil, fedezetét egy másik a luna adta, ám az ezáltal kínált arbitrázslehetőség csak addig működött, amíg létezett a hit a luna értékében. Amikor ez megszűnt, blokklánccége összeomlott, és 40 milliárd dolláros veszteséget okozott a befektetőknek. 

Az összeomlást követően közülük sokan elvesztették megtakarításaikat, feljelentést tettek, amelyben Ponzi-rendszer működtetésével vádolják a svindlert és cégét. A feltételezett szélhámos tagadja a vádakat, és átpolitizáltnak minősítette őket. Kwon többször kijelentette, hogy együttműködik a dél-koreai ügyészekkel, s azt mondta, hogy nem látta az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Ennek ellenére a trükkös üzletember az év elején Dél-Koreából Szingapúrba költözött, ám a délkelet-ázsiai városállam szeptemberben közölte, hogy Kwon nincs ott. A szökevény a kapott fenyegetésekre hivatkozva nem hajlandó elárulni, hogy hol van, bár a Twitteren rendkívül aktív. A platformon egyébként Szingapúrt jelölte meg tartózkodási helyének.

Több ezer pórul járt befektető csoportot hozott létre, hogy lenyomozzák Kwont, akik októberben azt állították, hogy Dubajban tartózkodik, amit később a dél-koreai hatóságok is megerősítettek. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért távozott a közel-keleti emírségből a Balkánra, valószínűleg azért váltott, mert a nyomára akadtak.

Bár Kwon felkerült az Interpol vörös listájára, mindig az adott országtól függ, hogy kiadnak-e valakit, vagy sem. Még ha letartóztatnák is, és kiadnák Dél-Koreának, a szakértők szerint nem lenne könnyű elítélni és megbüntetni pénzügyi csalásért vagy a tőkepiaci szabályok megsértéséért. Ennek hátterében az áll, hogy a távol-keleti országban nem egyértelmű, hogy a kriptók értékpapírnak számítanak-e. Kwon esete egyébként nem egyedülálló, több szélhámos is a digitális pénzek segítségével verte át áldozatait, még az előző hónapban az FTX csődje rázta meg a szektort.

Hajlandó vallomást tenni SBF

Miután a Twitteren jelezte az amerikai képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke, Maxine Waters, hogy szeretnék meghallgatni a csődbe ment kriptotőzsde, az FTX élén álló Sam Bankman-Friedet, az egykori milliárdos először igyekezett kibújni a vallomástétel alól, mondván, előbb szeretné ő is megérteni, hogyan is omolhattak össze a vállalkozásai, de végül beleegyezett a meghallgatásba.