Nemzetközi gazdaság

A forintra a legnagyobb veszély: sötét árnyékot vet a magyar gazdaságra Németország

Hiába próbálunk talpra állni, ha Európa legnagyobb gazdasága minket is bármikor magával ránthat.

Bár a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatcsökkentése pozitív hangulatot hozott a piacokon, és minden jel arra utal, hogy belföldön kezd helyreállni a gazdaság, a külső tényezők már kevésbé kedvezők – Németország válsága ugyanis az egész Európai Unióra negatív hatással van, a forint pedig különösen nagy veszélybe került – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében.

German Chancellor Olaf Scholz speaks during a joint press conference after meeting his Austrian counterpart in Salzburg, Austria, on August 18, 2023. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
Fotó: Barbara Gindl / AFP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi ülésén negyedik alkalommal is 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, követve a tavasszal bejelentett tervét. A piacok nyugodtan fogadták a lépést, a jegybank munkájának pedig érezhetők a pozitív hatásai: az folyamatosan csökken, a forint stabilizálódik, és minden jel arra utal, hogy tiszta az út a kamatcsökkentési ciklus folytatása előtt.

A piac arra számít, hogy az MNB lassan és óvatosan tovább csökkenti a magas kamatszintet, lehetőleg anélkül, hogy a forintot gyengítené.

Nincsenek a piacon véleménykülönbségek az MNB mai döntéséről – csökkenő kamatpályát jósolnak az elemzők is

A piaci elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy a mai napon a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelő döntést hozott: szeptemberben találkozhat az egynapos betét kamata az alaprátával.

Mivel a magyar gazdaság az nagy részéhez hasonlóan a csökkenő termeléssel és fogyasztással küzd – amelyek a dezinfláció tünetei – belföldön az infláció szempontjából kevés kockázat merülhet fel, az MNB magas, de folyamatosan csökkenő alapkamata pedig a külföldi befektetők számára is vonzó marad.

A külföldi kockázatok azonban továbbra is magasak. Rövid távon a forintra és az inflációra egy újabb energiapiaci áremelkedés katasztrofális hatással lehet, miközben az orosz–ukrán háború továbbra is gyengíti a régiós devizákat, az eszkalálódása pedig lerombolhatná a magyar gazdaság biztonságát.

A legnagyobb veszélyt a forintra azonban a német gazdaság válsága jelentheti.

Németország súlyos problémákkal küzd: az infláció és a termékek drágulása folyamatosan ingadozik, a vállalatok teljesítménye csökken, a beruházások száma pedig egyre alacsonyabb. Európa legnagyobb gazdasága elveszítette az előnyét a nemzetközi piacokon, a növekedés lelassult, miközben az állam az ipar és a ösztönzése helyett az erőforrásait inkább a zöldátállásra használja fel, amelynek hosszú ideig nem lesznek pozitív hatásai.

A legnagyobb kereskedelmi partnerünk problémáit mi is meg fogjuk érezni, és a devizapiacokon, ahol a német gazdaság gondjai a forintra is hatnak, súlyos hatása lesz a válság fokozódásának.

 

Németország Magyar Nemzeti Bank (MNB) német gazdaság infláció magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek