Nemzetközi gazdaság

Szankciószegő üzletembert fogtak a német hatóságok

Az orosz származású német üzletember Litvánián és Dubajon keresztül boltolt az orosz dróngyártóval.

A német hatóságok őrizetbe vettek egy üzletembert, aki a vádak szerint szankcionált elektromos alkatrészeket adott el Oroszországban, egyebek között olyanokat is, amelyeket az Ukrajnában is bevetett Orlan–10 drónok gyártására használtak.

Az orosz származású, ám német állampolgárságú Waldemar W. őrizetben marad a német kereskedelmi törvények megsértésének vádjával – közölte kedden az ország főügyésze.

Moscow,Region,,Russia,-,August,19,,2022:,Russian,Unmanned,Aerial
Orlan–10. Fotó: Shutterstock

Az ügy rávilágít a high-tech termékek oroszországi exportját övező növekvő figyelemre az orosz invázió kezdete után, miután a nyomozók egyre jobban kiterjesztik vizsgálataikat az orosz hadigépezet működéséhez elengedhetetlen exportot lehetővé tevő harmadik országokra is. Az ügyészség szerint az őrizetbe vett férfi két, a Saar-vidéken bejegyzett cégen keresztül bonyolította le üzleteit az oroszokkal, és 2020 és 2023 között mintegy 715 ezer euró értékben adott el olyan alkatrészeket Moszkvának, amelyek az Orlan drónok fontos részei, és az szankciós listáján vannak – írja a Financial Times.

A brit Royal United Services Institute még a múlt év végén arról írt, hogy 

az Orlan–10-esek a legsikeresebb orosz katonai drónok, kulcsszerepet játszanak az orosz tüzérség célpontjainak kijelölésében is. 

Az agytröszt szerint a drónokat gyártó szentpétervári Különleges Technológiák Központja nevű orosz céghez köthető vállalkozások drasztikusan növelték a pilóta nélküli eszköz gyártásához szükséges kritikus nyugati alkatrészek importját az orosz–ukrán háború kitörése óta.

A német ügyészek szerint Waldemar W. az eszközöket előbb maga is importálta, hogy aztán egy baden-württembergi cégen keresztül exportálja Oroszországba. Az alkatrészeket névlegesen két orosz polgári cég vásárolta meg. A háború kezdete utána az ügyészség szerint ez annyiban változott, hogy közbeiktattak más fedőcégeket is olyan helyekről, mint Dubaj vagy Litvánia.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt igyekszik rávenni az Egyesült Arab Emírségekhez hasonló, a szankciókon nyerészkedő országokat arra, hogy állítsák le a kritikus termékek oroszországi exportját, de a júniusi uniós szankciós csomag már részben kifejezetten a szankciók megkerülését lehetővé tevő harmadik országok ellen is irányult. Az új intézkedések értelmében már a szenzitív, kettős felhasználású árucikkek exportját is tiltják olyan országok felé, amelyeket a szankciók kijátszóiként azonosítottak.

 

Orlan oroszországi export invázió szankció
Kapcsolódó cikkek