Extra

Ezek voltak a videójáték-ipar legnagyobb felvásárlásai

Az utóbbi hónapokban a Microsoft–Activision-üzlettől volt hangos a sajtó, pedig az elmúlt években mások is előszeretettel terjeszkedtek az iparágban. Igaz, a redmondiak által fizetett közel 69 milliárd dollár minden korábbi rekordot megdöntött.

A Microsoft október közepén közölte, hogy lezárta a videójáték-ipar történetének legnagyobb felvásárlását: a vállalat 68,7 milliárd dollárért (több mint 24,9 ezermilliárd forint) szerezte meg az Activison Blizzardot. A vállalat az üzletet 20 hónapos jogi háború után tudta véglegesíteni. Az ügylet mértéket jól mutatja, hogy az iparág második leghatalmasabb akvizíciójára tavaly került sor: a Take-Two 12,7 milliárd dollárért kebelezte be a mobiljátékokat készítő Zynga stúdiót.

Gaming fair Polaris Convention in Hamburg
Fotó: Georg Wendt / AFP

Vagyis a redmondiak majdnem hatszor annyit költöttek az Activison Blizzardra, mint amennyi lista második helyezettjének költése volt. A harmadik a kínai Tencent, amely 8,6 milliárdért vette meg a mobiljátékokra specializálódott Supercell 81,4 százalékát. Az Xbox-gyártó nem sajnálja a pénzt a szektorra, ugyanis a negyedik helyet is a cég birtokolja: 2021-ben 8,1 milliárd dollárt költött a ZeniMax Media felvásárlására.

A Bethesda anyavállalata rengeteg sikeres játékot készített, de a Microsoft lényegében a Starfield miatt döntött az akvizíció mellett. A vállalat ugyanis attól tartott, hogy a Starfield eleinte Sony-exkluzív lesz, amit így tudtak kivédeni. A redmondiak a kilencedik legnagyobb mértékű üzletet is nyélbe ütötték, amikor hét éve 2,5 milliárd dollárért megszerezték a svéd Mojangot, amely főleg a Minecraft miatt lett híres.

A szaúdi Állami Befektetési Alap (PIF) birtokolta Savvy Games Group áprilisban 4,9 milliárd dollárért bekebelezte a mobiljátékokra szakosodott Scopely stúdiót, ez volt a videójáték-ipar hatodik legjelentősebb ügylete. A sivatagi királyság csökkenteni akarja olajfüggőségét, ezért a vagyonalapja világszerte számtalan cégbe fektetett be. Ennek része a gamingszektorban történő terjeszkedés, amelyre az évtized végéig 38 milliárd dollárt szánnak.

A Sonyt sem kell félteni, ha nagy üzletekről van szó: a japán vállalat 3,7 milliárd dollárért felvásárolta Bungiet, ezzel a lista nyolcadik helyét szerezte meg.

A szektor prominens cégeinél és a játékipar iránt érdeklődő technológiai óriásoknál együttesen 285 milliárd dollárnyi elkölthető készpénz lapul.

Ez a hatalmas összeg pedig bőséges pénzügyi mozgásteret ad nekik a jövőben potenciális felvásárlási célpontok keresésére, és ezáltal a termék- és szolgáltatáspalettájuk bővítésére.

Nem fogunk unatkozni: ezek a legfontosabb videójátékos megjelenések 2023-ban

A videójátékozás a világ egyik legnagyobb bevételt megmozgató hobbija lett. 2022-ben 183 milliárd dolláros volt a videojáték-piac, pedig 5 százalékkal visszaesett 2021-hez képest. 2023-ban számos nagy cím jelent meg, de még az év végén is számíthatunk különlegességekre. Például novemberben puskát ragadhatunk az új Call of Dutyban, decemberben pedig visszatérnek a Na’vik.

 

 

felvásárlás microsoft videójáték-ipar videójáték mozaik
Kapcsolódó cikkek