Extra

Ausztria piócaként szívja el a magyar munkaerőt, jelentős változás jön a horvát autópályákon – a Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

Ausztriában minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár. Már egy Győr méretű város keresi a kenyerét az osztrákoknál. Ezek voltak augusztusban a legolvasottabb cikkek a Világgazdaságban.

Megint átverte a Telekom az ügyfeleit – megelégelte a hatóság, durva bírságot szabott ki

Mintegy 22 milliós bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekomra Nyrt.-re – ezt a hatóság jelentette be . Az ügy hátterében az áll, hogy az itthon piacvezető távközlési cég megtévesztette a fogyasztókat a kedvezményes mobilnetajánlatával. kiemelte, a társaság visszaesőnek számít, és 

tíz év alatt a tizedik fogyasztóvédelmi típusú jogsértését követte el.

A hatóság álláspontja szerint a Magyar Telekom ezúttal tisztességtelenül és megtévesztően népszerűsítette az ügyfelei körében egyes, hűségvállaláshoz kapcsolódó mobilnetkedvezményeit  Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, korábban a vezető részvények – a Mol kivételével – kifejezetten remekeltek a Budapesti Értéktőzsdén. Intenzív emelkedést mutatott a Magyar Telekom árfolyama is, átlépte a májusban kijelölt lokális maximumot 438 forintnál. A következő potenciális ellenállási szint 446,26 forintnál húzódik, de az RSI-indikátor alapján könnyen elképzelhető, hogy a jegyzés letöri az említett támaszt. Ez esetben 430 forint közelében lehet a következő szint.

Nem csillapodik a botrány Alain Delon körül

Alain Delon gyerekek által beadott keresethez a család ügyvédje, Christophe Ayela állítása szerint írásban Alain Delon is csatlakozott, sőt Anthony Delon szerint a „pár” közötti helyzet odáig fajult, hogy a lassan 88 éves apja maga kérte meg partnerét, a 60 éves japán–francia Hiromi Rollint, hogy hagyja el a loiret megyei Douchy-ban lévő rezidenciáját. 

Alain Delon poses as he arrives to be awarded with an Honorary Palme d'Or at the 72nd edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on May 19, 2019. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A színész gyerekei, Anouchka, Alain-Fabien és Anthony Delon azt állítják: 2019 óta a nő egyre agresszívebben lép fel mind az apjuk, mind a további családtagok ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a férfit elszigetelje a környezetétől, és teljes befolyása alá vonja. 

Letagadta, hogy otthon volt, ha telefonon keresték, kezelte a levelezését, és még a kedvenc kutyáját is menhelyre adta, illetve szándékosan félrekezeltette.

Kiderült, miért utazott Oroszországba Prigozsin, amikor lelőtték a repülőgépét

A Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin a sikertelen és rövid életű júniusi felkelést követően először Fehéroroszországba, majd onnan Afrikába utazott. A zsoldossereg legnagyobb számban afrikai országokban van jelen, ahol több puccsban és hatalomátvételben vehettek részt a feltételezések szerint.

A felkelés végül azzal ért véget, hogy Aljakszandr Lukasenka közvetítésével a Wagner kivonult Oroszországból, cserébe Moszkva amnesztiát biztosított a zsoldosoknak és vezetőjüknek.

Ezt követően Prigozsin Afrikába ment, hogy Ukrajnáról ismét az itteni érdekeltségeire koncentrálhasson. A zsoldosvezér augusztus 21-én a felkelés óta első alkalommal osztott meg egy videót a közösségi médiában, amiben arról beszélt, hogy továbbra is segítenek afrikai szövetségeseiknek, valamint azon dolgoznak, hogy Oroszországot még nagyobbá tehessék. A videó látszólag egy afrikai országban készülhetett, a zsoldosvezér teljes katonai felszerelésben, egy puskával látható a felvételen, a háttérben pedig katonák vannak. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője is az utaslistáján szerepelt annak az Oroszországban lezuhant repülőgépnek, amelynek mind a tíz utasa meghalt. 

Ukrajna hevesen reagált Orbán Viktor Tucker Carlson-interjújára

Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 21-én interjút adott a Fox News korábbi műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak. A magyar kormányfő a 30 perces beszélgetésben olyan kijelentéseket tett, miszerint Ukrajna győzelme Oroszország felett teljességgel lehetetlen, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az hazudik. 

ORBÁN Viktor; CARLSON, Tucker
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán szerint Moszkva egyértelműen sokkal erősebb Kijevnél. Irreálisnak nevezte annak a lehetőségét is, hogy Kijev visszafoglalja a 21014-ben annektált Krím-félszigetet. Az interjúban Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktus lezárásának egyetlen módját abban látja, ha Donald Trumpot újraválasztják az Egyesült Államok elnökének. 

„Nem tudjuk, Magyarország mit tenne a helyünkben, de Ukrajna nem kereskedik sem a területeivel, sem a szuverenitásával. 

Örültünk Orbán Viktor nyilatkozatának, mert már olyan régen nem beszélt Ukrajna támogatásának leállításáról, vagy az orosz agresszió legitimálásáról, hogy kezdtünk aggódni, vajon mi történhetett vele” – mondta Oleg Nikolenko külügyi szóvivő.

Vigyázat, életek múlhatnak rajta: „Szeptembertől megváltozik a mentők száma” – megállíthatatlanul terjed ez az álhír

Tömegek osztották meg a Facebookon, hogy megváltozik a mentők 112-es hívószáma. Ez azonban nem igaz. A különböző megosztások alatt olvasható kommentfolyamokban az emberek tucatjával köszönték meg a tájékoztatást. Kétségtelen, a bejegyzés hitelesnek tűnhetett, már csak azért is, mert a szerzője a profilkép alapján maga is mentősnek látszik. A bejegyzést azóta eltávolították. 

Öngyilkos lett egy magyar milliárdos – a Dunába vetette magát

G. Zoltánként azonosították azt a holttestet, amelyet augusztus 4-én emeltek ki a Dunából. A férfi még elsején ugrott a folyóba a Margit hídról. G. Zoltán a fővárosi éjszakai ismert személyisége volt. Tehetős volt, és igazi luxusban élt. A magyar celebvilág nagy része ismerte, barátait sokkolta a halálhíre. 

G. Zoltán a közösségi médiában rendkívül aktív volt, mély betekintést engedett a követőinek az életébe. Posztjai alapján sok időt töltött a magyar celebközösség tagjaival, illetve fényűző életet élt. Lakása a Bazilikával egyik szomszédos utcában volt.
G. Zoltán több ismerőse is arról beszélt, hogy 

tudomásuk szerint az áldozatnak üzleti problémái voltak az utóbbi időben.

Szoboszlai lecseréli a Mercijét, Szalah gépparkja a legnagyobb – Ilyen autókkal közlekednek a Liverpool focistái

A mintegy 800 millió euróra becsült liverpooli játékoskeretben egy átlagos futballista több mint hatmillió fontot keres évente, amiből bőven futja luxuskocsikra. A Premier League-klub fizetési listájának éllovasai, az egyiptomi Mohamed Szalah és a holland Virgil van Dijk egyáltalán nem sajnálja a pénzt, ha autókról van szó.

Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai celebrates after scoring his team second goal during the English League Cup third round football match between Liverpool and Leicester City at Anfield in Liverpool, north west England on September 27, 2023. (Photo by PETER POWELL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Fotó: AFP

Szoboszlai Dominik luxusautójában egy 4 literes V8-as motor dübörög, 577 lóerős teljesítményű, és 9 sebességes automata váltóval rendelkezik, ebből fakadóan rendesen eszi is az üzemanyagot: a fogyasztása 100 kilométeren 13,3 liter körül van. A méretéhez képest viszont lehet vele repeszteni, 0-ról 100-ra 4,5 másodperc alatt gyorsul fel. Az új G 63 AMG 4MATICA alapára jelenleg 80 millió forint körül van.

Változás jön a horvát autópályákon

A horvát autópályákat évente átlagosan 63 millió autó veszi igénybe. A legnagyobb forgalom nyáron, a turistaszezon idején van, mikor is egy-egy hétvégi napon egyszerre akár félmillió autós is használja a sztrádákat. Az óriási forgalom gyakran többórás dugókat eredményez, ami elsősorban a fizetőkapuk miatt alakul ki. Egy új, a világon is egyedülálló megoldásnak köszönhetően 

2025-től csökkenhet a kapuknál töltött várakozási idő. A horvát autópályákat kezelő vállalat ugyanis ekkortól vezeti be új díjfizetési rendszerét.

A Lidl az egész országban fél áron adja a pékárut – de van egy kis csavar

Immáron a pékáruk is bekerültek a Lidlnél az országos élelmiszermentő akcióba

közölte a kiskereskedelmi lánc. A Mentsük meg! névre keresztelt program így a zöldségek és a gyümölcsök után további termékekkel bővült. Az, hogy a pékáruk is szerepelnek az akcióban, azt jelenti, hogy 

mostantól fél áron lehet megvásárolni az előző napi értékesítésből megmaradt,

de még fogyasztható édes és sós pékárukat. 

Szomorú rekord: Ausztria piócaként szívja el a magyar munkaerőt – már Magyarország adja a legtöbb dolgozót az osztrákoknak

Júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában – ez derült ki az osztrák társadalombiztosító honlapján megjelent friss adatokból. A foglalkoztatottsági statisztikákat havonta közli az osztrák szervezet, a júniusit néhány hete hozták nyilvánosságra. 

Az osztrák piacon megjelent csaknem 125 ezer fős – ez körülbelül megegyezik Győr lakosságával – hazai munkavállalói kör több szempontból is meglepő. Egyrészt ez azt jelenti, hogy 

Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton
 

Jevgenyij Prigozsin Orbán Viktor Horvátország Ukrajna autópálya
Kapcsolódó cikkek