Hétfőn néhány óra nyugalom után ismét megindult Kijev és Harkiv ostroma. A következő 24 óra pedig kulcsfontosságú lesz az ötödik napja tartó orosz-ukrán háborúban. Ezt mondta Volodomir Zelenszkij ukrán államfő Boris Johnson brit miniszterelnöknek hétfőn hajnalban. 

Oroszország és Ukrajna delegációi Fehéroroszországban találkoztak, hogy a békéről tárgyaljanak, de ahogy várható volt: eredmény nem született. 

Az mindenesetre pozitívum, hogy a felek várhatóan folytatják a tárgyalásokat. 

Az oroszok viszont ennek ellenére sem hagynak fel az invázióval, a tárgyalások lezárultával újra erősen lőni kezdték Kijevet és a többi ukrán nagyvárost. 

 

Az USA 12 oroszt utasított ki

22:24 Az Egyesült Államok hétfő éjszaka 12, az ENSZ-közgyűlésen részt vevő orosz diplomatát utasított ki. A hivatalos álláspont szerint a kiutasítottak olyan tevékenységet folytattak, amely nem tartozik a diplomaták feladatai közé - írja a CNN. 

Törökország figyelmeztetést adott ki

22:16 Törökország minden ország hadihajója számára megtiltja az áthaladást a Fekete-tengeren a két tengerszoroson, a Boszporuszon és a Dardanellákon - jelentette be hétfő este Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Újabb szankciók jöhetnek

22:05 Az európaiak és szövetségeseik készek újabb szankciókról dönteni Oroszországgal szemben - jelentette be hétfő este a francia elnöki hivatal a francia, az amerikai, a brit, a kanadai, a német, az olasz, a japán, a lengyel és a román vezetők videókonferenciáját követően. Az egyeztetésen részt vettek az és a vezetői is.

Biden szerint nem kell félni az atomtól

21:32 Joe Biden amerikai elnök szerint az amerikaiaknak nem kell félniük egy esetleges nukleáris háborútól. Biden azután beszélt erről hétfőn, hogy a hétvégén készültségbe helyezték az orosz nukleáris erőket. Közben a belga atomügyi hivatal pedig arra figyelmeztetett, hogy az emberek ne vegyenek be orvosi előírás nélkül jódtablettákat. 

Nem akarja Ukrajnát Moszkva

21:21 Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna elfoglalása - jelentette ki hétfőn az ENSZ-közgyűlés sürgősséggel összehívott ülésszakán Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője.

Putyin szóvivője is a tiltólistán

21:05 A Kreml szóvivője, Dmitrij Peskov is aközött a 26 magas rangú orosz vezető között van, akik az Európai Unió szankciós listájára kerültek - írja a Reuters brit hírügynökség. A listára több orosz oligarcha is felkerült. 

A tagországok felgyorsítanák Ukrajna uniós csatlakozását

20:51 Közös nyilatkozatot írt alá Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia Ukrajna azonnali EU-csatlakozásáért. Zelenszkij ukrán elnök hétfőn írta alá a hivatalos tagfelvételi kérelmet az Európai Unióhoz.

Isztambulban landolt a kitiltott orosz gép

20:15 Hét és fél órás keringés után végre földet ért Isztambulban az Aeroflot Moszkvából Veronába tartó járata, amely a szankciók miatt nem tudott belépni az európai légtérbe – írja a Sky News.

A repülőgépnek már nem volt elég üzemanyaga ahhoz, hogy visszaforduljon Moszkvába, amely még plusz öt órás út lett volna.

Kemény lesz az orosz válasz a szankciókra

19:59 Kemény válasszal készül Oroszország az európai uniós szankciókra. Ezt mondta a Reuters hírügynökség jelentése szerint az orosz külügyminiszter hétfő este. 

Keddtől tilos az alkohol

19:23 Twitteren terjedő hírek szerint keddtől tilos alkoholos italokat árusítani Kijevben. Közben a Reuters szerint az ukrán védelmi minisztérium pénzt és amnesztiát ajánl azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert. 

Videón egy óriási kijevi robbanás

19:17 A BBC híre szerint óriási robbanás rázta meg nemrég az ukrán fővárost. Nem tudni, mi robbant fel és vannak-e áldozatok, de a brit hírportál egy videót is közölt a detonációról. 

Felfüggesztették az orosz csapatokat

19:03 A FIFA és az UEFA is felfüggesztette hivatalosan az orosz labdarúgócsapatokat, klub és válogatott szinten is. 

Tovább nőhet az európai alumíniumhiány

18:51 Leállította a timföldszállítást az ukrajnai Nikolajevben lévő gyárából a Rusal. A szállítás felfüggesztéséről a Wood Mackenzie tanácsadó információjára hivatkozva számolt be a Reuters; a Rusal egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Odavághat a magyar gazdaságnak a gyengülő külső kereslet

18:36 Nem a szankciók, hanem az arra adott orosz válasz és az emelkedő energiaárak foghatják vissza a növekedési kilátásokat. Ha az európai háztartások fogyasztása visszaesik, azt a hazai is megérzi. A részletekről itt olvashat. 

Sok Budapestről induló járatot kellett törölni

18:25 Jelenlegi szabályozás szerint március 6. éjfélig Magyarország légterébe nem repülhet be orosz repülőgép. A Budapestről korábban elérhető, orosz célállomású járatok törlése heti húsz, az ukrán repterekre induló gépek törlése pedig heti tizenöt járatot érint. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. 

Zelenszkij aláírta az EU-csatlakozási szándéknyilatkozatot

18:00 Ukrajna feltett szándéka továbbra is, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz. Az erről szóló szándéknyilatkozatot hétfőn írta alá Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. 

Robbanások Kijevben

17:52 Több hangos robbanásról számoltak be a közösségi oldalakon a kijeviek, nem sokkal azután, hogy eredménytelenül véget ért a béketárgyalások első köre. 

Orbán Viktor: nyugalomra van szükség

17:40 Orbán Viktor miniszterelnök videóval jelentkezett a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülése után. A kormányfő ismételten kiemelte: Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból. A kormány döntése értelmében Magyarország nem enged át fegyverszállítmányokat a területén. 

Lezárult a tárgyalások első köre

17:29 Véget ért a hétfői maratoni béketárgyalás, megállapodás azonban – ahogyan az várható volt – nem született. Ukrajna és Oroszország delegációi várhatóan a következő napokban újra összeülnek egy második fordulóra. 

Sportági szankciók

17:05 Az orosz válogatottat a FIFA és az UEFA is bármikor kizárhatja, a nemzetközi kupákban pedig hasonló sorsra juthat a Szpartak Moszkva. Erről bővebben itt olvashat. 

Korlátozott az felhasználásának lehetősége

17:00 Az Oroszországgal szembeni újabb külföldi szankciók korlátozták az arany- és devizatartalékok jegybanki felhasználásának lehetőségét. A pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében sokféle eszköz alkalmazását kell bevetnie a jegybanknak – közölte a szervezet elnöke.

Félmillión menekültek el Ukrajnából

16:50 Az al-Dzsazíra hírügynökség adatai szerint már több 500 ezer ember menekült el Ukrajnából. A portál térképre tette, hogy pontosan melyik környező országba mennyien mentek. Ez alapján a legtöbb menekült Lengyelország felé hagyta el Ukrajnát, a második legtöbben pedig Magyarországra jöttek. 

Magyar gépeket is kitiltott Moszkva

16:37 Oroszország 36 ország - köztük Magyarország - előtt zárta le légterét, válaszlépésként az orosz légitársaságok ellen bevezetett hasonló nyugati intézkedésekre - közölte az orosz légiforgalmi hatóság hétfőn.

Macron rávette Putyint, hogy ne bombázzon civileket

16:33 Újra telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az Elysée-palota közlése szerint Macron arra próbálta rávenni Putyint, hogy állítsa le a háborút Ukrajnában, de legalább a civil épületeket ne lőjék egységei és biztosítsák a szabad távozás lehetőségét. 

Putyin kiakadt a szankciókon

16:05 Vlagyimir Putyin orosz elnök a „hazugságok birodalmának” nevezte a nyugatot, amikor a Moszkva elleni átfogó szankciók bevezetését követően hétfőn a gazdaságról tárgyalt a magas rangú tisztviselőkkel – közölte a Kreml.

A NOB támogatja az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását

15:55 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

Több tonna adomány gyűlt már össze

15:53 A Fidesz és a KDNP országos akciója nyomán már több tonna adomány gyűlt össze a kárpátaljai magyarság és az Ukrajnából menekülők számára - közölte Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője hétfőn.

Magyarországon keresztül nem mehetnek fegyverek Ukrajnába

15:15 Szijjártó Péter Koszovóban jelentette be, Magyarország nem engedélyezi, hogy az országon keresztül fegyverszállítmányok mehessenek Ukrajnába - közölte a Reuters. Erről itt olvashat bővebben. 

Lépnek és lelépnek a nyugati cégek Oroszországból

15:02 A távozók sorát a BP nyitotta, a legtöbben viszont a helyzet konszolidációjában bízva nem szívesen adják fel nehezen megszerzett pozíciójukat az orosz piacon. Itt olvashat részleteket erről. 

Ukrajna állítja, továbbra is ellenőrzésük alatt áll Európa legnagyobb atomerőműve

14:50 Az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz erők átvették az irányítást a zaporizzsja atomerőmű felett, amely Európa legnagyobb atomerőműve

Fotó: Future Publishing / Getty Images

Borrell: az EU-nak fegyverekkel kell segítenie Ukrajnát

14:35 Az Európai Uniónak nagy kaliberű fegyvereket, lőszert, páncéltörő felszereléseket kell biztosítania Ukrajnának, valamint üzemanyagot a tankokhoz és repülőgépekhez - jelentette ki Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett tanácskozását megelőzően hétfőn.

Moszkvának fájnak a szankciók

14:30 A Kreml hétfőn elismerte, hogy az ország gazdasági realitása ma reggel a nyugati szankciók hatására drámaian megváltozott. Vlagyimir Putyin rendkívüli értekezletet hívott össze az Oroszországi Központi Bank vezetőivel ma délutánra. "Oroszország gazdasági valósága jelentősen megváltozott" - idézte Dmitrij Peszkov Kreml szóvivőt a Reuters. "Ezek a szankciók kemények, problematikusak, de Oroszországnak megvan a lehetősége arra, hogy kompenzálja a kárt" - mondta a Kreml.

Bezárja minszki nagykövetségét az USA

14:20 Leállítja minszki nagykövetségének működését és engedélyezi a nem sürgősségi dolgozók és a diplomaták családjainak távozását Moszkvából az Egyesült Államok – közölte Anthony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn a Reuters szerint.

Abramovics segíthet a béketárgyalásokban

14:10 Elfogadta azt az ukrán kérést, mely a béketárgyalások előmozdítását célozza Roman Abramovics – közölte az orosz milliárdos szóvivője a Reuters szerint. A Chelsea zsidó származású, izraeli állampolgársággal is rendelkező tulajdonosát Ukrajna a zsidó szervezetek segítségével érte el. 

Fotó: EyePress via AFP

A Sberbank ügyfele? Ne aggódjon, nem veszett el minden pénze!

14:02 Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze, hogy mit lehet most tudni a magyarországi Sberbank-fiókokban tapasztalt helyzetről. 

Több mint harmincmilliárd forintos gyorssegélyről döntött az unió

13:57 Mivel Ukrajnában a humanitárius helyzet romlik, és a szomszédos országok fogadják a menekülő ukránokat, az Európai Bizottság 90 millió eurós (mintegy 33 milliárd forint) humanitárius támogatást biztosít civilek megsegítésére irányuló sürgősségi segélyprogramokra - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

Tart a tárgyalás Belaruszban

13:22 Jelenleg is folyik a tárgyalás Oroszország és Ukrajna között, de részletek még nem szivárogtak ki a találkozóról. Az eseményeket ebben a cikkünkben követhetik nyomon. 

Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV / AFP

Pokoli a helyzet Harkivban

13:08 Sokkoló helyszíni videók terjednek a harkivi ágyúzásról, rengeteg halott fekszik az utcákon, főleg civilek. A Reuters értesülései szerint több tucatnyian veszthették életüket. Közben a kelet-ukrajnai Donyeck nagyváros tüzérségi ágyúzása is újraindult. 

Belebukik a háborúba a bolgár védelmi miniszter

12:48 Várhatóan leváltják Bulgáriában a védelmi minisztert amiatt, hogy nem volt hajlandó háborúnak nevezni az Ukrajna ellen indított hadműveletet - jelentette be hétfőn Kiril Petkov kormányfő. A bolgár kormány még a nap folyamán szavazni fog Sztefan Janev elmozdításáról. Akkor fogja bejelenteni a kormányfő, hogy ki veszi át a tárcavezető helyét. 

Kijevben sorok állnak a boltoknál

12:37 A maratoni kijárási tilalom után, az ostrom ellenére próbálnak normális életet élni a kijeviek, amennyire lehet most az ukrán fővárosban. A boltok előtt tömött sorok alakultak ki a hétfő délelőtti órákban. 

Fotó: AYTAC UNAL

Ingyen szállást ad az Airbnb

12:15 Az ingyenes, rövid távú szállást kínál akár 100 ezer Ukrajnából menekülő ember számára – jelentette be az Airbnb.org nonprofit szervezet és az Airbnb szálláshely-szolgáltató portál hétfőn. A közlemény szerint a szállásokat az Airbnb, az Airbnb.org Refugee Fund adományozói és az Airbnb.org szállásadóinak felajánlásai teszik ki. 

Roszatom: az ütemterv szerint dolgozunk a Paks Il projekten

12:12 A munka folyamatosságának kérdése az Oroszország ellen elrendelt uniós szankciók kapcsán merülhet, bár a szankciós dokumentum szerint e téren aligha van ok aggodalomra

Románia is támogatja az ukrán EU-csatlakozást

12:05 Volodomir Zelenszkij Twitteren mondot köszönetet Klaus Johannis román államfőnek, amiért Ukrajna Európai Uniós csatlakozásának támogatója.

Peking a béke pártján áll az orosz-ukrán konfliktusban

11:50 Kína mindig is a béke és az igazság pártján fog állni Ukrajna kérdését illetően – mondta Vang Ven-pin. A kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta: Kína támogat és bátorít minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely elősegítheti az Oroszország és Ukrajna közötti feszült helyzet enyhítését.

Több mint 422 ezer menekült

10:54 Már több mint 422 ezren menekültek el Ukrajnából a háború elől a szomszédos országokba. Erről Laura Padoan, az ENSZ menekültügyi szervezetének szóvivője osztott meg adatokat közösségi oldalán. 

Rendkívüli ENSZ-ülés jön

10:46 Ukrajna kezdeményezésére rendkívüli ülést tart a héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az ukrajnai háború miatt - jelentette be a testület hétfőn.

Elindultak a német fegyverek Ukrajnába

10:35 Elindították az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg támogatását szolgáló német fegyverszállítmányt - nyilatkozta a német védelmi miniszter hétfőn. A fegyverek úton vannak, és megérkezésük "nem napok, hanem órák kérdése" - mondta Christine Lambrecht a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak. Kiemelte, hogy az ukrajnai orosz invázió nem halad olyan sebesen, ahogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelte. 

A hivatalos adatok szerint 102 civil halt meg

10:25 Az ENSZ jelentése szerint hivatalosan 102 civil vesztette életét a csütörtökön kirobbant orosz-ukrán háborúban, 304-en pedig megsérültek, de a valóságos szám ennél sokkal magasabb lehet. Ez utóbbit szintén az ENSZ közölte. A legtöbb civil robbanásban, ágyútűzben, vagy rakétatámadásban vesztette életét. 

Menekítik az ukrán SOS Gyermekfalu lakóit

10:15 Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről. 177 "SOS-es gyermek" és nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Az első családok már úton vannak Lengyelországba. 

Kazahsztánba repülnek az oroszok

10:07 Megháromszorozódott a Kazahsztánba repülő orosz gépek száma hétfőre, miután az EU az egész légteréből kitiltotta az oroszországi járatokat. Sokan feltehetően így akarják kikerülni a szankciót és onnan továbbrepülni Nyugatra. 

Világszerte tüntetnek a békért

9:53 Egyre nő az elégedetlenség világszerte az orosz-ukrán háború miatt. A világ nagyvárosaiban százezrek tüntettek a békért. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. 

Növelték az elfoglalt területüket az oroszok

9:49 A BBC térképre tette, hogy eddig mekkora területet foglaltak el az orosz támadók. A nagyvárosokat és Kijevet még nem tudták bevenni. 

Megérkezett az ukrán delegáció

9:37 Megérkezett az ukrán delegáció Fehéroroszországba a tárgyalás helyszínére. A hírt az ukrán elnöki hivatal jelentette be. 

Kijev mellett brutális harcot vívtak

9:15 A Kijev melletti előváros, Bucha polgármestere döbbenetes videót tett közzé az éjszakai harcok romjairól. Az úton mindenhol kiégett roncsok láthatóak, amelyek a polgármester szerint az orosz támadók páncélos járművei. 

 

Több száz embert tartóztattak le Belaruszban

9:00 Belaruszban népszavazás határozott arról, hogy az országba atomfegyvereket telepítsenek, ám noha ezt a hivatalos adatok szerint 65 százalék támogatásával elfogadták, a legutóbbi választás óta nem látott tüntetések zajlottak ez ellen az országban, melynek kapcsán 800 embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok.

Újabb ország zárta le légterét az orosz gépek előtt

8:55 Görögország hétfőn lezárta légterét valamennyi orosz gép előtt, összhangban az Európai Unió előző nap bejelentett döntésével. Ezek az orosz veszteségek

Súlyosak az orosz veszteségek az ukránok szerint

8:40 Az ukrán védelmi minisztérium reggel 6 órás közleménye szerint az orosz inváziós csapatok 5300 katonát, 29 repülőgépet, 29 helikoptert és 151 tankot vesztettek az agresszió kezdete óta.

Ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs

8:20 Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel 8 órakor ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a Karmelita kolostorban. Az ülésén áttekintik az elmúlt napok történéseit, és meghozzák a Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében szükséges további döntéseket – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

20 százalékra nőtt az orosz alapkamat

8:01 A Ria orosz hírügynökség jelentése szerint 9,5 százalékról több mint a duplájára, 20 százalékra ugrott hétfőn az orosz mértéke. Az orosz jegybank ezt a nyugati szankciókkal magyarázza. 

A Google is letiltja az orosz hirdetéseket

7:50 A Facebook és a Youtube után a Google sem fogad már orosz állami hirdetéseket. A világcég az ukrán invázióra reagál így. 

Porig rombolták a rubelt a szankciók

7:41 Az orosz jegybank külföldön tárolt devizatartalékai is zár alá kerültek, nem tud beavatkozni a rubel védelmében. Az orosz deviza helyzetéről itt olvashat bővebben. 

Itt lesz a találkozó

7:15 Itt találkozik majd egymással Fehéroroszországban az ukrán és az orosz küldöttség, hogy a háború sorsáról döntsenek. A Financial Times moszkvai tudósítója közölt egy képet a helyszínről. 

 

Kijevben utcai harcok dúlnak

8:10 Kijevben lejárt a kijárási tilalom, kimehetnek az emberek az utcákra és a boltok is kinyithatnak, de a város vezetése figyelmeztetett: szinte minden kerületben utcai harcot vívnak az ukrán védők az orosz támadókkal. 

Elitcsapatot küldött Putyin Zelenszkij levadászására

7:00 A Wagner-csoport kiképzett, brutális fegyvereseit küldte rá Putyin az ukrán elnök levadászására, de mellette 23 másik ukrán vezető is szerepel a halállistájukon, köztük a Klicskó-fivérek is. Erről itt olvashat bővebben. 

Egész éjjel lőtték Csernyihivet

6:22 A jelentések szerint egész éjszaka tartott a Kijevtől észak-keletre található Csernyihiv város bombázása. Mindössez egyetlen sérültről számoltak be a helyi hatóságok a Reuters szerint. 

352 ukrán halt meg

6:17 Az ukrán belügyminisztérium összesítése szerint 352 ukrán állampolgár halt meg az orosz invázió során, köztük 14 gyermek. A hivatal adatai alapján további 1684 ember, köztük 116 gyermek megsebesült. A minisztérium vasárnapi közleménye nem ad tájékoztatást az ukrán fegyveres erők áldozatairól.

Az MNB górcső alá veszi a Sberbankot

6:00 A Magyar Nemzeti Bank hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát annak nyomán, hogy az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank (valószínű) fizetésképtelenségi helyzetét.