Négy orosz vadászgép lépett be a svéd légtérbe

21:47 Elfogadhatatlannak tartja a svéd védelmi miniszter, hogy négy orosz harci repülőgép megsértette a svéd légteret a Balti-tenger felett szerdán. Svédország határozott diplomáciai választ fog adni a tárcavezető szerint. 

Csütörtökön jöhet az újabb béketárgyalás

21:25 Várhatóan csütörtökön reggel ül ismét tárgyalóasztalhoz az ukrán és az orosz delegáció Fehéroroszországban, hogy ismét tárgyaljanak a békéről, de legalábbis a tűzszünet feltételeiről. A hétfői első forduló nem hozott eredményt. 

Nagyot bukhatnak az orosz légitársaságok

21:11 A szankciók, illetve a Boeing és az Airbus kivonulása nagyot vághat az orosz légitársaságokon. Erről bővebben itt olvashat. 

Elítélte az ENSZ Oroszországot

21:00 Az ukrajnai háború miatt Oroszországot bíráló határozatot fogadott el túlnyomó többséggel szerdán az ENSZ-közgyűlés, felszólítva Moszkvát, hogy szüntesse be a harcot Ukrajnában, és vonja ki katonai erőit onnan.

Így működik Putyin rettegett szuperfegyvere

19:47 Oroszországot egyre többen vádolják azzal, hogy Ukrajnában is bevetheti pusztító szuperfegyverét, a vákuumbombát. A rettegett rombolófegyver működéséről ebben a cikkünkben olvashat. 

Abramovics eladja a Chelsea-t

19:44 Hivatalossá vált, hogy Roman Abramovics orosz milliárdos megválik a londoni Chelsea labdarúgóklubtól. Az üzletember ezt közleményben jelentette be a Reuters hírügynökség szerint. 

Georgia is csatlakozna az EU-hoz

19:37 Georgia március 3-án benyújtja hivatalos tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba – közölte szerdán Irakli Kobahidze, a kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia párt vezetője. Tájékoztatása szerint a kormánypárt a kabinettel egyeztetve döntött arról, hogy kezdeményezi: az EU gyorsított eljárásban adja meg a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges tagjelölti státuszt Tbiliszinek.

Biztosított a menekültek ellátása

18:55 A kormány a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását is biztosítja – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel. Azt írták: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak munkatársai a határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon szükség szerint a menekültek egészségügyi ellátását és koronavírus-tesztelését is elvégzik.

Az oroszok szerint az áldozatok száma tízszer kisebb mint amit az ukránok állítanak

18:50 Ukrajna inváziójának kezdete óta 498 orosz katona vesztette életét, további 1600 pedig megsebesült – a mérleget az orosz védelmi minisztérium jelentette be a CNN szerint.

Lavrov listát íratna

18:15 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy Moszkva továbbra is elkötelezett Ukrajna demilitarizálása mellett, és létre kell hozni egy listát azokról a fegyverekről, amelyeket soha nem lehet bevetni Ukrajna területén. „Azonosítani kell a csapásmérő fegyverek meghatározott típusait, amelyeket soha nem fognak telepíteni Ukrajnában, és nem fogják azokat bevetni” – mondta Lavrov az al-Dzsazírának adott interjújában, számolt be a Reuters.

Kína nem szankcionál

18:10 Kína nem csatlakozik a Nyugathoz az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésében, amelyeket Ukrajna inváziója miatt léptettek életbe – idézte a kínai bankfelügyeletet szerdán a Reuters.

Nem lőnek fel műholdakat

18:05 A Roszkozmosz orosz űrügynökség bejelentette, hogy nem bocsát fel a brit kormány résztulajdonában lévő műholdakat mielőtt Anglia garantálja, hogy azokat nem fogja katonai célokra felhasználni – írja a BBC. A OneWeb internetes cég 36 műholdat szállító Szojuz rakétáját pénteken lőnék ki a kazahsztáni Bajkonurban. A Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin elmondta, hogy a OneWebnek két napja van arra, hogy "jogilag kötelező erejű" garanciákat nyújtson. Ha péntekig nem válaszolnak a rakétát eltávolítják az indítóállásról.

Felfüggeszt a Honda is

17:59 A Honda felfüggeszti az oroszországi exportot és további japán autógyárak követhetik példáját - számolt be a Reuters. A cég szóvivője elmondta, hogy azért döntöttek így, mert nehézségek merültek fel a járművek szállításának és a fizetések teljesítésekor. A Hondának nincsenek gyárai Oroszországban, ahol a 2020-as pénzügyi évben 1406 autót értékesített.

Az oroszok növelték az olaj- és gáztermelést

17:35 Oroszország olaj- és gáztermelése az idei első két hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit. Oroszország januárban és februárban 88,87 millió tonna olaj- és gázkondenzátumot termelt, ami 8,7 százalékkal több, mint tavaly az első két hónapban. A februári olajtermelés 9,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és 42,23 millió tonnát tett ki.

Nem küldünk fegyvereket és katonákat sem

17:02 Orbán Viktor kormányfő délutáni videójában szólalt meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta: Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére

Zelenszkij bízik a pozitív döntésben

16:36 Várja az EU-tól a pozitív visszajelzést az ukrán felvételi kérelemre, ezt mondta Volodomir Zelenszkij ukrán államfő, miután telefonon beszélt az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel. 

Több száz halott lehet Mariupolban

16:32 A BBC-nek sikerült elérnie az ostrom alatt álló ukrán kikötőváros alpolgármesterét, aki elmondta: rengeteg halottja van a szerdai ostromnak, de a pontos számot nem tudni, mert folyamatos a bombázás. Szerhij Orlov több százra becsülte az áldozatok számát. 

Növelik az olajkitermelést

15:56 Áprilisban a terveknek megfelelően napi 400 ezer hordóval növeli az olajtermelést a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC). A döntést nem befolyásolta a világ egyik legnagyobb olajtermelője, Oroszország ellen hozott számos rendkívül szigorú nemzetközi szankció.

Kína figyelmeztet a szankciók miatt

15:05 A Moszkva elleni nyugati szankciók ellenére nem lesznek fennakadások a kínai–orosz kereskedelmi kapcsolatokban – tudatta a pekingi külügyminisztérium, egyúttal figyelmeztette is a Nyugatot, hogy ne sújtsa másodlagos szankciókkal Kínát az orosz kapcsolatok fenntartása miatt.

Hét orosz bank repül a SWIFT-ből

15:00 Az döntése értelmében hét orosz bankot is kitiltottak a SWIFT pénzügyi rendszerből az Oroszországot sújtó szankciók értelmében. A pénzintézeteknek 10 napjuk van, hogy lezárják a kilépésüket. A tiltás a Bank Otkritie-t, a Novikombankot, a Promsvyazbankot, a Rossiya Bankot, a Sovcombankot, a Vnyesekonombankot (VEB), valamint a VTB BANK-ot érinti. 

Fehéroroszországra is lecsapnak a szankciók

14:55 Az EU új szankciókat hagyott jóvá Fehéroroszország ellen. A szankciók a fehérorosz gazdaság több ágazatát sújtják, köztük a fát, az acélt és a hamuzsírt.

Leállt a vízszolgáltatás Mariupolban

14:07 Mariupol polgármestere szerint leállt a vízszolgáltatás a városban. A dél-keleti kikötővárost éjjel óta ostromolják az orosz erők. 

Még látszik a vér a kijevi támadás helyszínén

13:54 A CNN tudósítója ellátogatott a helyszínre, a kijevi tévétoronyhoz, amelyet tegnap ért találat. Elmondása szerint még mindig vér borítja az utcát. 

Kevés a gyógyszer Ukrajnában

13:35 Egyre kevesebb gyógyszer jut el az ukrajnai patikákba, a háború szinte teljesen ellehetetlenítette az utánpótlást. Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint szükség lenne egy humanitárius folyosóra, ahol ellátmányt lehet biztosítani a betegeknek. 

Herszon megtartása kulcsfontosságú

13:32 Beláthatatlan következményekkel járna Herszon orosz kézre kerülése a BBC szakértői szerint. 

Sean Penn is elmenekült Ukrajnából

13:25 A világhírű hollywoodi filmes is elhagyta Ukrajnát, gyalogosan ment át Lengyelországba. 

Máris megvan Putyin bábja?

13:03 Meg nem erősített hírek szerint ugyanis visszatérhet Ukrajna élére Viktor Janukovics korábbi elnök, aki jelenleg Minszkben tartózkodik. Ő veheti át újra Ukrajna vezetését, ha Putyin hadserege győz. Janukovicsról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. 

Ukrajna városaiban ragasztószalaggal kötözik meg a fosztogatókat

12:50 Ukrajna városaiban  úgy csapnak le a fosztogatókra , hogy ragasztófóliával oszlopokhoz kötözik őket. Többnyire fotók Kijevből, Harkovból és a régióból – olvasható az ukrán baganet.org-on.

Este jöhet az újabb béketárgyalás

12:39 A NEXTA híroldal jelentése szerint várhatóan este újra összeül Ukrajna és Oroszország delegációja, hogy a háború lezárásáról tárgyaljanak. A hírt a Reuters is lehozta. 

 

Herszonért az utcákon folyik a csata

12:29 Még vannak harcoló ukrán alakulatok Herszonban, ezt a kijevi elnöki hivatal közölte a Reuters hírügynökséggel. Korábban Oroszország közölte: elfoglalták a város stratégiai fontosságú pontjait, de arról is érkeztek hírek, hogy teljesen elesett Herszon. 

Aggódnak az atomerőművekért

12:20 Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint pedig a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről.

Közelednek az oroszok Kijevhez

12:03 Vitalij Klicskó, Kijev polgármestere szerint az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek az ukrán fővároshoz, de a védők felkészülten várják őket. Az al-Dzsazíra közben megmutatta térképén azt is, hogy állnak a frontvonalak. 

Zelenszkij: közel hatezer orosz katona esett el a háborúban

11:45 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a moszkvai invázió első hat napjában csaknem hatezer orosz vesztette életét, és a Kreml nem fogja tudni bombákkal és légicsapásokkal bevenni az országát. Legutóbbi beszédében elítélte a Babij Jar-i holokauszt emlékművét ért rakétacsapást is.

Üzent az MNB a Sberbank ügyfeleinek

11:43 Az MNB a Facebook-oldalán üzent a Sberbank ügyfeleinek. Azt írják: az MNB és az OBA ügyfélszolgálata folyamatosan fogadja a hívásokat, azonban a fokozott érdeklődés miatt megnövekedett a várakozási idő.

 

Újabb tévétornyot lőttek szét

11:39 Újabb tévétornyot lőttek szét Ukrajnában. A keddi, kijevi torony után ezúttal a kelet-ukrajnai Licsicsanszkban lévő tévétornyot érte találat. Ez végül össze is omlott a jelentések szerint. 

Navalnij tüntetésekre szólított fel

11:34 A Twitteren jelent meg a jelenleg börtönben ülő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus üzenete, amelyben folyamatos Putyin-ellenes tüntetésekre buzdított. 

Harkivot nem adják fel

11:28 Nem adják meg magukat az ukrán erők Harkivban, bárhogyan is lövő őket az orosz hadsereg – ezt a város polgármestere mondta a Reuters tudósítása szerint. 

Humanitárius tanácsot alakított a kormány

11:21 Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját - jelentette be a kormányszóvivő szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Oroszország nem engedi az ukrán nukleáris fegyvereket

10:47 Oroszország nem engedi meg, hogy Ukrajnának nukleáris fegyvere legyen. Ezt az orosz TASZSZ hírügynökségnek mondta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter szerdán. 

Kijevben nyugalom van

10:41 Szerda délelőtt a BBC tudósítója szerint szinte teljes a nyugalom Kijevben. A szirénák nem szólnak és bombákat sem hallani. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor ez lehet csak vihar előtti csend. 

Paks nélkül elszállna a rezsi

10:32 Megnégyszereződnének a családok rezsiköltségei, ha a Paksi Atomerőmű által termelt árammennyiség a szabadpiacról kellene beszerezni. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. 

Szijjártó Péter: ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát

10:23 A külügyminiszter szerda délelőtt sajtótájékoztatót tartott, amelyről videót is feltöltött közösségi oldalára. Kiemelte: nagyon kell figyelni arra, nehogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg. 

A Párbeszéd elzárná a gázcsapokat

10:18 Kocsis-Cake Olívió, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint el kell zárni az orosz gázt – erről a politikus az ATV Start című műsorában beszélt. Elmondása szerint a szankciókat ki kell kivetni az energiahordozókra is, ezzel tovább növelve a folyamatosan emelkedő energiaárakat.

Nyugalmat kér Áder János

9:45 A magyar emberek segítőkészsége óriási, Magyarország most is jól vizsgázik nemzeti összefogásból - mondta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Itthon is áremelkedés várható a háború miatt

9:43 Közvetlenül nem gyakorol komoly hatást az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat – állapították meg az OTP Agrár szakértői.

Nem tudják kimenteni a sérülteket

9:36 Mariupolt teljesen körülzárták az oroszok és az egész várost bombázzák. A Reuters jelentése szerint már a sérülteket sem tudják kimenteni a városból. „Harcolunk, nem adjuk fel, hogy megvédjük a hazánkat” – mondta a város polgármestere. 

Németország felkészült a gázszállítás leállására

9:33 Németország készen áll arra az esetre, ha Oroszország leállítja a gázcsapokat. Erről itt olvashat bővebben. 

Szétlőtték a harkivi rendőrkapitányságot

9:18 Az Unian hírügynökségre hivatkozva azt írja a BBC, hogy rakétákkal szétlőtték a harkivi rendőrkapitányság épületét. Erről videó is készült, ezen látszódik a lángoló épület. Egyelőre hivatalosan nem erősítették meg az ukrán hatóságok a hírt. 

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Hosszú évekig elhúzódhat a háború

9:11 Amerikai szakértők szerint bár Kijev és vele együtt Ukrajna pár hét alatt eleshet az orosz hadigépezet nyomása alatt, de a háború még akár tíz évig is eltarthat az ukrán ellenállás miatt. Erről itt olvashat bővebben. 

Nincs veszélyben a magyar bankrendszer stabilitása a Sberbank végelszámolása miatt

08:38 Rövid időn belül Magyarországon is felvásárolhatják a Sberbank érdekeltségeit.

Az Apple felfüggeszti az összes termékértékesítést

08:26 Az Apple azt is közölte, hogy korlátozza a digitális szolgáltatásokhoz, például az Apple Payhez való hozzáférést Oroszországban, illetve az orosz állami médiaalkalmazásokat (RT, Sputnik News) elérhetetlenné teszik.

Az Exxon milliárdos vagyonát hátrahagyva távozik Oroszországból

08:10 Az Exxon Mobil bejelentette, hogy kilép a több mint 4 milliárd dollárra becsült oroszországi olaj- és gázipari tevékenységből, és leállítja az új beruházásokat Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

A szomszédban felvásárolták a Sberbankot

7:50 Szlovéniában a Nova Ljubljanska Banka (NLB), Horvátországban a Hrvatska Postanska Banka (HPB) vásárolta meg a Sberbank Europe AG ottani leányvállalatait - közölte a két ország nemzeti bankja szerdára virradóra.

Rekordon az olaj ára

7:30 Rendületlenül emelkedik az olaj ára annak ellenére, hogy a drágulást megállítandó intézkedéseket léptettek életbe tegnap - írja a BBC. Közben az Exxon is bejelentette, hogy otthagyja Oroszországot. 

Több tucat japán megy harcolni

7:24 Több tucat japán, köztük számos egykori katona jelentkezett az ukrán nemzetközi hadseregbe - írja a Reuters tudósítója a Twitteren. 

Oltják a menekült gyerekeket

7:19 Az ukrajnai háborús helyzet miatt Budapestre érkező menekült diákok oktatását szervezi a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye és több budapesti katolikus iskola. 

Harkiv állandó támadás alatt

7:10 Nem csitul a harc Harkivban, az orosz egységek mindent bevetnek, hogy végre elfoglalják a várost. Mindenfelé robbanásokat hallani szerda reggel. 

13 gyermek halt meg a háborúban

7:06 Eddig 136 civil, köztük 13 gyermek halt meg Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában az ENSZ hivatalos adatai szerint. A valós szám ugyanakkor ennél jóval nagyobb is lehet. Ezt a szervezet is elismeri. 

Szólnak a légvédelmi szirénák

6:54 Szerda reggel Kijevben, Szumiban, Csernyihivben és több a főváros környékén található kisebb településen is folyamatosan szólnak a légvédelmi szirénák. 

Felfüggesztve marad az orosz tőzsde

6:52 Szerdán sem nyit ki az orosz ezt közleményben erősítette meg az orosz központi bank - írja a BBC. Már harmadik napja lesz zárva ezzel a moszkvai tőzsde. 

Végelszámolás indul a magyar Sberbanknál

6:41 A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a magyarországi Sberbank tevékenységi engedélyét, az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül, automatikusan kifizeti a kártérítést 100 ezer euróig.

Herszonért még küzdenek az ukránok

6:21 Pontosított Herszon polgármestere a rádióban: az Odessza felé vezető út egyik fő stratégiai pontja, Herszon városáért még küzdenek az ukrán védők, noha jelentős része, így a kikötő és a vasútállomás is orosz kézre került - írja a BBC.  

Korlátozza a valutát Putyin

6:18 Oroszországban korlátozzák az országból kivihető valuta mennyiségét. Vlagyimir Putyin rendelete szerint 10 ezer dollárt lehet kivinni maximum szerdától. 

Kijev hősiesen kitart

6:13 A harcok és az ágyúzás is egész éjjel tartott az ukrán fővárosban, de a Kijevet védő erők sehol sem roppantak meg és a város még most is ukrán kézen van. 

A Boeing is szakít Moszkvával

6:10 A Boeing is bezárja moszkvai irodáit és megszakítja kapcsolatát Oroszországgal. Mostantól sem alkatrészeket, sem más segítséget nem nyújtanak az orosz partnereiknek a háború miatt. 

Biden kitiltja az orosz gépeket

5:57 Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de "csúnyán elszámolta magát" - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök éjjeli beszédében, amelyben kitért arra is, hogy az USA légteréből is kitiltják az orosz gépeket. 

Herszon is orosz kézre jutott

5:52 Ukrajna elvesztette az irányítást Herszon felett, ezt a helyi ukrán vezetők is megerősítették a BBC tudósítása szerint. A hírportál egy új térképet is közölt, amelyen látszik, mekkora területet foglaltak már el a támadók. 

 

Öldöklő csata folyik Harkivban

5:50 Harkivban ejtőernyősöket vetnek be, az utcán harcolnak a kelet-ukrajnai városért. Folyamatos az ágyúzás. 

Fotó: Szerhij Kozlov / MTI

Ezek voltak az ukrán háború hatodik napjának legfontosabb eseményei

Az oroszok lényegében megszállták Hersont, erőteljesebb támadás alá vették Kijevet, ahol öt halottról számoltak be, miután bombázták a TV-tornyot. A külügyminiszterei találkoznak pénteken. Az oroszok szerdán ismét tárgyalnak az ukránokkal.