A december elején lebuktatott korrupciós hálózat főkolomposa, Pier Antonio Panzeri és a katari kormány közötti megállapodás, amelyet a parlament egyik dísztermében írtak alá több uniós tisztviselő jelenlétében, soha nem került felülvizsgálatra, és hivatalosan nem is létezik – írta a Politico.

TUNIS, TUNISIA - SEPTEMBER 20:  Pier Antonio Panzeri of European Parliament (EP) is seen in a joint press conference with Tunisian parliament speaker during EP delegation's visit to the Tunisian Parliament in Tunis on September 20, 2016.
Pier Antonio Panzeri és Katar megállapodása elősegítette a korrupció terjedését az Európai Parlamentben.
Fotó:  Amine Landoulsi / Getty Images

Panzeri, a korrupciós vizsgálat feltételezett főszereplője 2018-ban egy félhivatalos együttműködési megállapodást írt alá Katarral. Az apró, egyoldalas dokumentum szövege homályos, pontatlanul fogalmazott és helyenként értelmezhetetlen.

A megegyezés „szorosabb együttműködést” ígért a két fél között, évente megszervezett „projekteket”, valamint a „tapasztalatok és szakértelem” cseréjéről beszél – ez dohai utazásokat és konferenciákat, drága hotelszobákat és szórakozást jelentett, amiért Katar fizetett.

A megállapodás soha nem ment át az intézmény jóváhagyási csatornáin, nem esett át vizsgálaton, állítólag senki sem tud róla, és hivatalosan nem is létezik.

A parlament sajtószolgálata szerint az üzletet biztosan Panzeri irodájában kötötték meg – az aláírásról készült fényképek azonban az EP egyik hivatalos protokolltermében készültek, ahol ott volt több uniós tisztviselő, valamint az EU és Katar zászlaja is – minden jel szerint egy megszokott diplomáciai eseményről van szó, de az egész ügyet valamiért rejtély övezi.

Egy évvel később, 2019-ben Panzeri személyesen utazott Dohába egy küldöttség élén arra a konferenciára, amelyet Katar és az Európai Parlament – állítólag – közösen szervezett, és a témája meglepő módon 

a „büntetlenség elleni küzdelem” volt. A konferencián Panzeri Katart a globális emberi jogi küzdelem példaképeként méltatta.

A parlament álláspontja szerint a volt EP-képviselő a beleegyezése nélkül használta fel az intézmény nevét, ám annak ellenére, hogy az esemény nem volt titkos, és a sajtóban is megjelent, Panzeri elvileg semmilyen büntetést nem kapott, az egyezség pedig továbbra sem került vizsgálat alá.

Greek Prime Minister George Papandreou Faces Confidence Vote In Parliament ATHENS, GREECE - NOVEMBER 04:  Eva Kaili of the Social Democrats party PASOK, who announced yesterday that she is not giving her vote in support of Prime Minister George Papandreou, looks on as the confidence vote takes place in the Greek parliament on November 04, 2011 in Athens, Greece. A positive end of the confidence vote is key to Greece receiving a financial aid package worth 130 billion Euros from the E.U. Without this deal sources say Greece will run out of money by the middle of December.  (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Eva Kaili volt EP-alelnök többször is az „emberi jogok úttörőjének” nevezte Katart.
Fotó: Vladimir Rys / Getty Images

2020 februárjában egy újabb konferenciára került sor Katarban, ám ezt már nyilvánvalóan az Európai Parlamenttel közösen szervezték. A téma a „Szabadságjogok előremozdításának és az aktivisták védelmének a módszerei” volt, a rendezvényen több mint 300-an jelentek meg, köztük több uniós politikus, például a decemberben letartóztatott Eva Kaili is. Katar fizette a drága repülőútjukat, az étkeztetést és a szállásukat is az ötcsillagos Ritz Carlton hotelben.

A parlament sajtószolgálata azonban ebben az esetben is tagadja, hogy a rendezvény társszervezője lett volna, és jelenleg is vizsgálják, hogyan használhatták fel az intézmény nevét az eseményen.

Most, a „Katargate” korrupciós botrány kirobbanása után az EP-képviselők látványosan vakarják a fejüket, hogy hogyan kerülhetett sor egy ilyen megállapodás aláírására, bár az sokkal fontosabb problémának tűnik, hogy látszólag mindenki tudott erről a „titokról”.

Tekintettel arra, hogy a decemberben elindított letartóztatási hullámban olyan EP-képviselők kerültek gyanúba, akik mindenki szeme láttára szolgálták Katar érdekeit, furcsa, hogy ez senkinek sem tűnt fel. Az intézmény elnöke, Roberta Metsola által javasolt reformokra most nagy szükség van, mert ha a parlamentben ilyen könnyű korruptnak lenni, akkor csak idő kérdése, hogy egy újabb botrány mocskolja be Brüsszelt.

Ezzel párhuzamosan a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának tagjai, akik korábban kikérték maguknak, hogy őket összefüggésbe hozzák a korrupciós botránnyal – annak ellenére, hogy a gyanúsítottak szinte kizárólag csak szocialista politikusok és a munkatársaik voltak –, jelenleg Eva Kaili szabadlábra helyezéséért kampányolnak.

A parlament volt alelnöke, akit a korrupciós nyomozás során tartóztattak le a belga hatóságok, több mint két hónapja van rács mögött. A politikus ez idő alatt csak párszor láthatta kétéves kislányát, és az őt támogató képviselők szerint ez „kínzásnak” számít.

Míg a kislány édesanyját azonnal szabadon akarják engedni, addig az édesapáért az ujjukat sem mozdítják – Kaili élettársa, Francesco Giorgi is előzetes letartóztatásban van, akit ráadásul a bukott alelnök az első kihallgatása során a „vonat alá lökött”, hogy a saját bőrét mentse.