Közélet

Az orosz–ukrán háború 491. napja – friss hírek

Az ukránok szerint lassan, de stabilan halad az ellentámadás, és a keleti fronton sikerült fokozatosan átvenniük a kezdeményezést. A Wagner csoport nem harcol tovább Ukrajnában. Az oroszok szerint kramatorszki rakétacsapásukkal két ukrán tábornokot és sok tisztet öltek meg. Putyin újra megjelent a lázadást követően és mint állítják, spontán a tömegbe vegyült. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az ukrán erők lassan, de biztosan nyomulnak előre a frontvonalakon az ország keleti és délkeleti részén, valamint Bahmut környékén – közölték magas rangú katonai tisztviselők a The Guardian szerint.

Fotó: Genya Savilov / AFP

Az ukrán védelmi erők folytatják az ellentámadást, és sikerült előretörniük. Az ellenség erős ellenállást tanúsít, miközben jelentős veszteségeket szenved

– írta Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok  a Telegramon. 

Hozzátette: 

az ukrán erőknek fegyverekre van szükségük, valamint aknamentesítési felszerelésre, mivel az előrenyomulást erősen akadályozzák az aláaknázott területek. 

Mindennap van előrenyomulás. Igen, az előrenyomulás lassú, de biztos ütemben halad

–  mondta Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes. 

Mint mondta: az ukránoknak Bahmutba most nincs értelme bevonulniuk, mert túl nagy lenne a kockázat, de keleten Ukrajna fokozatosan átvette a kezdeményezést, és nagyobb tartalékok odaküldése nélkül is sikerült javítania taktikai pozícióit.  

Nem harcolnak tovább a Wagner zsoldosai Ukrajnában

Prigozsin magánhadserege nem írta alá a kellő szerződéseket az orosz védelmi minisztériummal, így küldetésük végéhez érkezett.

Özönlik a német fegyver Ukrajnába, de Magyarország is kiemelt célpont

Az eladások közel negyede irányult Magyarország felé. Cikkünkben bemutattuk a Leopard 2A4 tankot.

Padlót fogott a rubel a lázadás után

A piacok nem hisznek abban, hogy nincs semmi látnivaló, nem is történt semmi.

EU-csúcs: Ukrajna, migráció és a pénz – Magyarország ellenzi a további költekezést

A ma Brüsszelben kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozó legfontosabb témája természetesen a pénz lesz. Brüsszel pénzt kér a tagállamoktól: a nettó befizetők húzzák a szájukat.

Ötből négy ukránnak van háborús áldozat rokona, barátja

Tragikus sorsokra derült fény a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felméréséből.

Két ukrán tábornokot és közel 50 tisztet ölt meg a kramatorszki orosz rakétacsapás

Az orosz erők mind Bahmutnál, mind a város melletti szárnyakon teljes mértékben urai a helyzetnek – állítja a donyecki régió orosz kormányzója.

Mint egy rocksztárt, úgy üdvözölték Putyint Dagesztánban a lázadás után

Az orosz elnök a dagesztáni Derbent városba utazott, hogy a régió turisztikai fejlesztéseiről tárgyaljon. Putyint nagy tömeg fogadta a város centrumában, ahol végül belevegyült a sokaságba. Beszélgetett az emberekkel és fényképekhez pózolt. A tömeg hangosan éljenzett és tapsolt az elnök láttán.

 

09:10

Csaknem tizenháromezer ukrajnai menekült érkezett szerdán hazánkba

Az ukrán–magyar határszakaszon 7059-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6032-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – jelentette be csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). 

A beléptetettek közül a rendőrség 95 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. 

09:08

A puccskísérlet miatt letartóztatták az ukrán háború volt orosz főparancsnokát

09:06

Csehország 47,8 millió eurót küld az EU-nak Ukrajna számára

Csehország a következő négy évben 47,8 millió eurót küld az Európai Uniónak Ukrajna számára, a pénzügyminisztérium javaslatát a cseh kormány szerdán este jóváhagyta – derül ki a kormány weboldalán az ülés eredményeiről csütörtökön közölt ismertetésben.

Az EU a tagállamok pénzügyi segítségével Cehország az orosz támadás ellen védekező ukrán állam működésének biztosításához kölcsön formájában nyújt támogatást – olvasható a jelentésben. Csehország ezt az összeget 2024 és 2027 között küldi Brüsszelbe, évente mintegy 12 millió eurót – mutatott rá a pénzügyi tárca.

Az uniós pénzt Ukrajna az állam szervezeti működésének biztosítására, illetve a háborús események következtében megrongált kritikus állami infrastruktúra rendbetételére, kijavítására használja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten közölte, hogy az EU további 50 milliárd eurós kölcsönt tervez nyújtani Ukrajnának a következő négy évben, és ehhez kérte a tagállamok segítségét. 

előrenyomulás frontvonal Ukrajna
Kapcsolódó cikkek