Újra Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere – derül ki a Hurun Research Institute legújabb listájából. A globális milliárdosok közül a Tesla vezérigazgatója újra az élre tört, idén ráadásul a Meta-vezér Mark Zuckerberg, valamint a Google volt vezérigazgatója, Larry Page is csatlakozott a top 10-es listához.

Investments,And,Unlock,The,Secrets,To,Growing,Your,Wealth.,Explore
95,4 milliárd dollárral lett gazdagabb 2023-ban / Fotó: Shutterstock

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1,5 ezermilliárd dollárral nőtt 2023-ban. A legnagyobb mértékben Zuckerberget ketrecharcra hívó Musk növelte tulajdonát: a milliárdos üzletember Tesla- és a SpaceX-sikerének köszönhetően 95,4 milliárd dollárral lett gazdagabb, így 232 milliárd dollárral a lista első helyén áll. A Business Standard cikke szerint ők a világ leggazdagabb emberei.

1. Elon Musk – 231 milliárd dollár (84,4 ezermilliárd forint)

Musk vagyona a Teslában és a SpaceX-ben gyökerezik, négy éven belül pedig már harmadszor került a lista élére. Vállalkozásai az innovatív technológia és a stratégiai kormányzati szerződések hátterében fejlődtek. 

Ameddig a Tesla és a SpaceX technológiailag az élvonalat képviseli, Musk közszereplőként megosztja az embereket. 

A napokban egy amerikai bíróságon kimondták, hogy csupán éles kritikái miatt akart elhallgattatni egy gyűlöletellenes nonprofit szervezetet

2. Jeff Bezos – 185 milliárd dollár (67,6 ezermilliárd forint)

Az Amazon ARM számítási felhője mintegy 57 százalékos vagyonnövekedést hozott Bezosnak, ezzel leküzdve a múltbeli veszteségeket. Az elmúlt egy évben megközelítőleg 70 százalékkal erősödött az Amazon árfolyama, így a világ második leggazdagabb embere jó időpontot választott a részvények értékesítésére. Az üzletember a közelmúltbeli tranzakciók után is a technológiai óriás legnagyobb részvényese marad.

3. Bernard Arnault – 175 milliárd dollár (63,9 ezermilliárd forint)

Annak ellenére, hogy idén rengeteg pénzt veszített, többet, mint bármely más milliárdos, Bernard Arnault luxusszektorban megtermelt vagyona a harmadik helyre repítette a befektetőt. Az LVMH elnök-vezérigazgatójaként ráadásul akár már áprilisban meg is szerezheti a Paris Match francia hetilapot. Az 1949 márciusában, Arnault születésének hónapjában alapított Paris Match a hírességek mellett a főbb hazai és nemzetközi híreket is tartalmazza.

4. Mark Zuckerberg – 158 milliárd dollár (57,7 ezermilliárd forint)

Zuckerberg vagyona az idei év legnagyobb nyereségeként több mint kétszeresére nőtt, ez pedig annak köszönhető, hogy a Meta részvényei az egekbe szöktek

A tragikus, 64 százalékos zuhanást hozó 2022-t követő évet Zuckerberg a hatékonyság évének nyilvánította,

és több mint 20 ezer fővel csökkentette az alkalmazottak számát. 

5. Larry Ellison – 144 milliárd dollár (84,4 ezermilliárd forint)

Ellison stratégiai lépései az Oracle-lel, különösen a felhőszolgáltatások bővítése és az akvizíciók terén, 44 milliárd dollárral növelték vagyonát. Az üzleti szoftvereket és felhőszolgáltatásokat kínáló vállalat bevételei 7 százalékkal, 13,28 milliárd dollárra emelkedtek a február 29-én zárult három hónap során.

Gold,Coins,Background,,Wealth,And,Bank,Concept
A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1,5 ezermilliárd dollárral nőtt 2023-ban / Fotó: Shutterstock

6. Warren Buffett – 144 milliárd dollár (52,6 ezermilliárd forint)

Jótékonysági törekvéseiről és vagyona ellenére szerény megélhetéséről ismert Buffett változatos befektetésekből felhalmozott vagyonával maradt a listán. Nemrég ráadásul újfent meglepte a piacot, amikor 39 milliárd dolláros tétet tett az olajiparra. Mindenki azt gondolta, hogy örökre végzett a szektorral, miután 2008-ban nagyot bukott rajta, s 2014-ben is menekülnie kellett a veszteségek elől.

7. Steve Ballmer – 143 milliárd dollár (52,6 ezermilliárd forint)

A Microsoft egykori vezérigazgatója mintegy 41 százalékos vagyonnövekedést produkált, mely elsősorban a technológiai vállalat részvényeiből származik. Többek között a Microsoft is az radarja alatt van, miután Brüsszel szerint megsértette új, digitális piacokról szóló törvényét

8. Bill Gates – 138 milliárd dollár (50,4 ezermilliárd forint)

A befektetésekre koncentráló Gates vagyona 25 százalékkal nőtt az utóbbi időben. 

A Microsoft egykori vezérigazgatója is azok közé tartozik jelenleg, akik a mesterséges intelligenciában látják a jövőt.

Az úttörő informatikus emlékeztetett, hogy minden új technológiát először félelemmel fogadnak az emberek, később azonban már lehetőségként tekintenek rá. Szerinte ennek a technológiának az oktatási vagy orvosi szektorba való beépítése „fantasztikus lesz”.

9. Larry Page – 123 milliárd dollár (44,9 ezermilliárd forint)

A Google-alapító vagyona 64 százalékkal nőtt 2023-ban. Az Alphabet nevű cége mostanában próbálja utolérni az OpenAI-t a chatbotok fejlesztésének terén. A társaság nemrég leállította addigi fejlesztését, a Bardot és belekezdett a Gemini megalkotásába, melynek során két új chatbotot is piacra dobott. A Gemma a zászlóshajónak számító Gemini egyszerűbb formája, és könnyebb betekintést enged a Google MI-fejlesztésébe.

10. Mukesh Ambani – 115 milliárd dollár (42 ezermilliárd forint)

Az indiai üzletember vagyona mintegy 40 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy legutóbb még a lista kilencedik helyét foglalta el. Az indiai család a három generáció alatt mára 107,2 milliárd dollár vagyont hozott össze. Mukesh ikergyermekei, Isha és Akash 2014-ben csatlakoztak a kiskereskedelmi és mobilszolgáltatói egységek igazgatótanácsaihoz.

Ez a tízfős csoport 426 milliárd dollárral gyarapította vagyonát az idén. A leggazdagabb személyek közül nyolc az Egyesült Államokból származik, egy-egy Franciaországból és Indiából.