Extra

Ezekből a mobiltelefonokból adták el a legtöbbet a történelem során – az iPhone csak a harmadik a listán

Több mint húszéves minden idők legkelendőbb Nokia telefonja, az első tíz helyen ráadásul kizárólag Apple és Nokia készülékek találhatók. A vállalatok eltérő utat jártak be az elmúlt két évtizedben, a finn cég például mára kiesett a nagyok játékából.

A 2003-ban piacra dobott Nokia 1100 mindössze 96-szor 65 pixeles monokróm kijelzővel rendelkezett, nem volt benne kamera és böngésző sem, lényegében csak telefonálásra és sms-küldésre lehetett használni. Az alapfunkciókra koncentráló, kompakt és olcsó készülék minden idők legjobban fogyó mobiltelefonja lett 250 millió eladott példánnyal, főleg a fejlődő országokat tarolta le. Gyártását 2009-ben állították le.

Old,Used,,Retro,Mobile,Phone,Cellular,Nokia,3310,,1100,On
Hiába tudnak többet az okostelefonok, esélyük sincs megközelíteni az őskövületet.
Fotó: Shutterstock

 

Csak a dobogó alsó fokára fér fel az Iphone

A második helyen szintén a szebb napokat látott finn cég modellje, a Nokia 1110-es található, 248 millió értékesített darabbal. Ez az 1100-asnál kicsivel fejlettebb, miközben máshogyan is néz ki. A telefonkönyvében például már négyszer annyi név volt menthető, a belső memóriája méretét pedig egy megabájtról négyre növelték. 

A harmadik helyen az iPhone 6 és 6 plus áll, összesen 222 millió példánnyal. A 4,7 és 5,5 hüvelykes képernyőjükkel a nagy képernyős okostelefonok korszakát nyitották meg, és jelenleg az Apple legkelendőbb iPhone-jai, egyben a történelem legjobban fogyó okostelefonjainak számítanak. Sőt, az iPhone 6 annyira népszerűnek bizonyult, hogy 2017-ben Kínában és Indiában újra forgalomba hozták. A Visual Capitalist listáján az első tíz helyen kizárólag az Apple és a Nokia készülékei szerepelnek.

 

Több mint hétmilliárd mobiltelefon-felhasználó van a világon

A két vállalat monopóliumát a 11. helyen a 2009-ben megjelent Samsung E1100 töri meg 150 millió eladott darabbal. A cégek eltérő utat jártak be: míg az iPhone minden évben rutinszerűen uralja a 10 legkelendőbb telefon toplistáját, addig a Nokia kiesett a nagyok játékából. A telefonok piaca jelenleg az Apple és a Samsung rivalizálásról szól, az előbbi az amerikai eladásokat vezeti, az utóbbi a világ többi részén számít éllovasnak.

Ugyan az elmúlt években az okostelefonok egyre többet tudnak és szép számban fogynak, esélyük sincs megközelíteni a lista élén álló őskövületeket. Például az iPhone 13-ból 55 millió fogyott 2022-ben, tavaly 22 millió, idén pedig még kevesebb találhat gazdára. Ez nem meglepő, hiszen az Apple és a többi gyártó évente rengeteg újdonságot dob piacra.

A mobiltelefon mára az emberiség egyik legelterjedtebb technológiai eszköze lett, 2021-ben 7,1 milliárd mobiltelefon-felhasználó volt, ami a Föld népességének nagyjából 90 százaléka. A modern, érintőképernyős, karcsú készülékek össze sem hasonlíthatók az évtizedekkel ezelőtt megjelent, vaskos, téglányi elődökkel.

A börtön rácsai mögül követel több millió dollárt a floridai Joker a GTA IV. fejlesztőitől

A floridai Joker néven elhíresült Lawrence Sullivan kétmillió dollárt követel a Rockstar Games videójáték-fejlesztő csapattól, mert szerinte ellopták a kinézetét a GTA VI. előzetesében. A trailerben szerepel egy tetovált arcú karakter, aki valóban nagyon hasonlít az amerikai bűnözőre. A trailer egyébként rengeteg utalást tartalmaz olyan vírusvideókra, amelyek futótűzként terjedtek az interneten.

 

 

IPhone nokia Nokia 1100 mobiltelefon Apple
Kapcsolódó cikkek